La socialització en espais com les universitats
La Dra. Anna Pérez-Quintana, directora de la Unitat d’Igualtat de la UVic-UCC ha publicat un article sobre socialització en espais com les universitats, us animen a llegir-ho!
“El procés de socialització al qual estem sotmeses les persones des que naixem fa que anem interioritzant quins són els estereotips de gènere prescrits per a cada sexe. La família, l’escola, els amics i els mitjans de comunicació ens informen de manera més o menys subtil, de què és allò que es considera socialment desitjable en els homes i què en les dones. Així és com l’èxit d’aquest procés s’assoleix quan els homes s’identifiquen amb l’estereotip de gènere masculí, i les dones, amb el femení.
Una de les conseqüències de la socialització és la tipificació de determinades professions i oficis com a masculins o femenins. Una altra conseqüència és el fenomen que opera al mercat de treball i que es coneix com a segregació vertical, segons el qual trobem menys dones en els llocs de treball més qualificats i millor remunerats. D’altra banda, les tasques de cura (d’infants i persones grans, baixes per maternitat i paternitat) i les tasques de reproducció domèstica encara no estan compartides al 50% entre homes i dones, la qual cosa provoca discriminació laboral. A més, la normalitat respon a un esquema heterosexual i, malgrat els avenços, sortir-se’n pot estar penalitzat socialment. Finalment, sovint les relacions que s’estableixen entre persones de diferent sexe ho fan en termes de desigualtat, i de vegades deterioren cap a situacions d’assetjament o violència.
Molt sovint la universitat és un bon reflex de la societat en la qual està inserida, i la nostra UVic-UCC no n’és l’excepció. Així ens trobem amb una gran proporció de nois en ensenyaments com ara CAFE i enginyeries, mentre que educació infantil o infermeria estan molt feminitzades. El primer any d’impartició de medicina compta amb un 75% de noies. D’altra banda, si analitzem l’organització des de la perspectiva de gènere, s’observa que mentre que el col·lectiu del personal d’administració i serveis (PAS) està molt feminitzat, els òrgans de govern de la Universitat estan masculinitzats. Per aquestes i altres raons es justifica l'aprovació del II Pla d’igualtat de gènere, que us convidem a consultar.
Presentarem aquest document el proper dijous 19 d’octubre a les 13h a la Sala Segimon Serrallonga (ubicada a la Masia de la Torre dels Frares). Durant l’acte, comptarem amb la presència de la il·lustradora Raquel Riba Rossy, autora del personatge Lola Vendetta, amb qui comentarem alguns dels seus treballs. Us hi esperem!