Pasar al contenido principal

Entrevistem... Khaled Khatib

“La teva sang diu coses. Comparteix-les”

Khaled Khatib és el representant i promotor del Banc de Sang a Catalunya Central. De procedència libanesa i amb estudis previs d’infermeria va arribar a Barcelona fa gairebé quaranta anys, i gràcies a la seva col·laboració amb l’entitat internacional la Mitja Lluna Roja va poder establir contacte amb la Creu Roja i començar de treballar al Banc de sang i teixits.

Com van ser els teus inicis al Banc de sang i teixits?
Vaig començar a treballar al Banc de sang i teixits a l’any 1982, el 2 de maig, ja que en aquell moment hi havia molta feina. La veritat, és una feina que m’agrada, m’omple i em fa gaudir.

Ens pots explicar una mica la teva relació amb la UVic?
Fa 11 anys que porto la zona de Catalunya Central. Abans ho portava una companya meva que quan em va ensenyar els resultats de donants que s’havien aconseguit em van fer mal els ulls; aconseguir fer 50 donants durant un matí i una tarda no podia ser, amb el potencial i volum de persones que tenia la Universitat.
Al llarg d’aquests anys hem treballat amb els diferents departaments i àrees i hem arribat a quadruplicar la donació. Ara fem entre 200 i 250 donants per dia.

Quines novetats hi haurà a la donació de sang que se celebrarà el proper dimarts 25 d’abril a la UVic?
Actualment, 4 de cada 10 adults (+18 anys) catalans no sap el seu grup sanguini. El mes de gener d’aquest any vàrem començar la campanya “La teva sang diu coses. Comparteix-les” que consisteix a fer saber als donants quin grup sanguini tenen. Donar sang és una manera fantàstica de conèixer-lo: salves vides i aprens una cosa molt important de tu, una cosa que et fa únic, especial, i que et connecta amb un grup de persones amb qui comparteixes moltes coses.
A més a més, se’ls obsequia amb unes targetes i unes xapes amb el nom i la informació del grup sanguini corresponent.

A quina xifra de donants espereu arribar?
Mantenir les xifres que ara aconseguim. Sempre és molt positiu comptar amb tantes donacions en cada nova edició.

Ens podries explicar alguns projectes que tingueu per els propers mesos?
En els projectes sempre intentem introduir coses noves perquè els ciutadans no relacionin la donació de sang com una rutina. També intentem que la gent jove s’impliqui amb el Banc de Sang, així com els adolescents d’entre 13 i 14 anys. Respecte a això, de moment estem rebent una resposta molt bona.

Quins consells donaries als estudiants per tal que es fessin donants de sang?
Per a tu és un acte segur i gens dolorós. Per a altres persones, pot suposar recuperar la salut. Una punxada són tres vides. No costa res, vine!

Laia Sistachs, membre de l'UHub, Servei a la Comunitat Univeristària

Contacta con nosotros

Si tienes alguna duda, tenemos la respuesta

Contacto