Informació general
Descripció |
És ben conegut que les tòfones són un producte molt valorat en l’alta gastronomia. Per altra banda, també se sap que els habitants de les zones amb producció espontània de tòfona silvestre, pagesos i tofonaires, des de sempre han tingut en la tòfona un mitjà de suport de la seva economia i també de la seva alimentació, especialment en èpoques de vaques magres. Actualment les vies per a la obtenció de la tòfona són la recol·lecció del producte en les tofoneres silvestres i el conreu acurat i pacient d’aquest fong en les plantacions controlades. Sortosament, Catalunya és un dels llocs del planeta en el que es reuneixen les condicions òptimes -geogràfiques, meteorològiques, tipus de sòl i de vegetació autòctona- pel desenvolupament del fong que originarà les tòfones. Entre elles, cal destacar una de les espècies més preuades, la tòfona negra o Tuber melanosporum. En les últimes dècades han aparegut necessitats emergents entorn a la producció i a la recol·lecció de tòfones. En aquest sentit, s’han desenvolupat tecnologies adients per a l’explotació de conreus controlats de tòfones i també, es tendeixen a millorar les estratègies per conservar i allargar la vida de les tofoneres silvestres, aconseguint d’aquesta manera un desenvolupament més sostenible dels àmbits forestals. D’altra banda, s'observa una tendència a que la tòfona deixi de ser patrimoni únicament de l’alta gastronomia; de manera que es nota un cert increment del consum de tòfona entre la població en general. Darrerament, s’han multiplicat les activitats per difondre les característiques de la tòfona. En aquest sentit es treballa per ampliar el coneixement del producte i del seu ús, tant per part dels consumidors (com és el cas de poder reconèixer bé l’aroma i poder comprar amb garanties de seguretat), com per part dels restauradors i de la indústria alimentària. Tot això ha portat a la presentació de nous productes i al desenvolupament de noves ofertes gastronòmiques. Els continguts del programa s'han proposat a partir de les consideracions anteriors amb la finalitat d’actualitzar els coneixements sobre el tema i per poder intercanviar experiències entre els participants. |
Coordinadores |
Dra. Consol Blanch, investigadora del Grup de Recerca en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA) i, Dra. Míriam Torres, coordinadora del Grup de Recerca en Alimentació i Salut (GRASB), de la UVic-UCC. |
Lloc |
Sala Coll Bardolet, Edifici Sucre de Vic Consulteu mapa |
Data |
Dissabte 18 de març |
Horari |
De 8:45 a 18:45 hores |
Destinataris |
|
Objectius |
|
Places |
40 |
Certificació | Els assistents inscrits a la jornada rebran un certificat d'assistència. |
Programa
Descarregueu el programa aquí.
Inscripcions
Inscripcions de l'1 al 16 de març de 2017 a les 15 hores.
IMPORTANT: fer servir el navegador Mozilla Firefox per fer la inscripció.
Preu: 60€. Inclou dinar i petits tastets elaborats amb tòfona al llarg de la jornada.
En cas de dubtes en la inscripció enviar mail a udivulga@uvic.cat
Per posar-se en contacte amb el comitè organitzador enviar un mail a consol.blanch@uvic.cat
Organitzen
Dra. Consol Blanch, Grup de Recerca en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA), UVic-UCC
Dra. Míriam Torres, Grup de Recerca en Alimentació, Salut i Benestar (GRASB), UVic-UCC
Sr. Albert Hueso, NuNutrició de Centelles
Sr. Manel Ubeda assessor de la Regidoria de Fires i Mercats de l'Ajuntament de Vic
Sr. Daniel Oliach, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Solsona
Sra. Virtuts Sàez, funcionària ajuntament de Polinyà, selecció de paradistes de tòfona
Sra. Pilar Lòpez, Unitat de Divulgació Científica (UCC+i de la FECYT)- UVic-UCC
Patrocinen
Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC):
- Facultat de Ciències i Tecnologia
- Grup de Recerca en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA)
- Grup de Recerca en Alimentació, Salut i Benestar (GRASB)
- Unitat de Divulgació Científica (UCC+i de la FECYT)
Centre Tecnològic Forestal de Catalunya
Societat Catalana de Química-IEC
Ajuntament de Vic, Regidoria de Turisme, Fires i Mercats
Ajuntament de Centelles
Centre de la Propietat Forestal
Diputació de Barcelona
Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya
Col·laboren
Associació de productors de tòfona de Catalunya
Ca l'Ignasi i Ca la Laia- Osona Cuina, Cantonigròs
Can Carol Tòfones, Vic
Casa Riera Ordeix S.A., Vic
Celler d'Osona,Vic
Conservas Coll, bolets i tòfones, Castellterçol
DOP d'Oli Verge Extra Terra Alta, Gandesa
Europastry-Fripan
Forn de can Soler, Vic
Fundació Kabk’uh per l’alimentació, la nutrició i la gastronomia sostenible
Lucta, SA, Montornés del Vallés
Pep Palau, Fòrum Gastronòmic, Vic
Temps de Tòfona, El Cabrerès-Osona.
Tòfones de la Conca, Conca de Barberà
Xarcuteria Francesc Colom, Mercat de Manlleu
Xarcuteria Gevi, Centelles