Pasar al contenido principal

L’Ajuntament de Vic i la Càtedra de Cures Pal·liatives engeguen el projecte ‘Vic, ciutat cuidadora’

L’Ajuntament de Vic i la Càtedra de Cures Pal·liatives engeguen el projecte ‘Vic, ciutat cuidadora’

L’Ajuntament de Vic i la Càtedra de Cures Pal·liatives engeguen el projecte ‘Vic, ciutat cuidadora’

L’Ajuntament de Vic, juntament amb la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, porta a terme el projecte “Vic, ciutat cuidadora”, pioner a Catalunya, amb la finalitat de garantir una bona qualitat d’atenció a les persones que es troben en un procés de malaltia avançada i de final de vida.

La iniciativa busca apoderar la societat i les seves organitzacions cap a un canvi de perspectiva social i cultural sobre necessitats d’atenció a persones amb malalties avançades (relacionat amb l’envelliment i l’augment de la supervivència de malalties cròniques) i, també, de situacions de vulnerabilitat social, així com promoure valors humanistes, solidaris i de suport.

L’envelliment de la població, l’increment de les necessitats de persones amb malalties avançades i les situacions de vulnerabilitat social conformen un context en què la societat, les entitats, l’administració i tots els agents del territori cal que generin noves maneres de fer. El projecte vol ser un instrument que ajudi a promoure canvis en la sensibilització de la ciutadania en relació al procés de morir i intentar promoure un acompanyament diferent a aquelles persones que es troben en l’etapa final de vida i a les seves famílies.

Durant la presentació del projecte, que va tenir lloc ahir dimecres a l’Ajuntament de Vic, el regidor de Benestar i Família, Àlvar Solà, va posar èmfasi en el fet que es tracta d’un “projecte de ciutat i innovador a Catalunya”. En aquest sentit, Solà va afirmar que des de l’Ajuntament s’està buscant el màxim de complicitats amb entitats de diferents àmbits com centres educatius, AMPA, associacions de veïns, entitats del tercer sector, entitats esportives, entre altres. El tema “ha despertat un gran interès”, va afegir. Sílvia Mateu, cap del Departament de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic, “de moment ja s’ha contactat amb una cinquantena d’organitzacions”.

D’altra banda, el doctor i director de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, Xavier Gómez Batiste, va exposar que aquest projecte busca fer un “acompanyament a les famílies i persones que puguin tenir aquesta situació, diferenciant totalment l’atenció a totes elles, ja que aquesta funció està molt ben coberta amb els serveis sociosanitaris de què disposen la ciutat i comarca”. Gómez Batiste va exposar que Vic té entre 800 i 900 persones amb malalties cròniques avançades, de les quals 300, a més, presenten una situació de vulnerabilitat social i seran prioritàries dins el projecte.

Jornada Vic, Ciutat Cuidadora: Com millorar les actituds socials i l’acompanyament a persones en procés de final de vida

L’Ajuntament de Vic i la UVic-UCC organitzen una jornada el dimecres 15 de juny que s’estructurarà en dues parts. La primera constarà d’una conferència del professor anglès Allan Kelleher, doctor en Sociologia per la Universitat de New South Wales de Sidney, membre i professor de l’Acadèmia de Ciències Socials de la Universitat de Bradfort i sociòleg en medicina i salut pública. Kelleher té una llarga experiència en l’àmbit de final de vida. A la segona part, la jornada prendrà un caire més experimental amb un taller de treball en el qual es pretén elaborar, de manera participativa, propostes per a la construcció d’aquest projecte en comú.

La sessió, gratuïta, se celebrarà a la UVic en el marc de l’International Workshop on Higher Education, i va adreçada a tota la ciutadania (organitzacions socials i culturals de la ciutat) i a professionals de l’àmbit social i assistencial. Les persones interessades cal que s’inscriguin prèviament.

Contacta con nosotros

Si tienes alguna duda, tenemos la respuesta

Contacto