Un doctorant de la Càtedra de la Sida presenta la seva investigació a la Conference of Retrovirus and Opportunistic Infections d’EUA
L’investigador Javier Rivera, que desenvolupa a IrsiCaixa un doctorat emmarcat en la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades de la UVic-UCC, va participar la setmana passada a la Conference of Retrovirus and Opportunistic Infections (CROI) de Boston (Massachusetts, EEUU), presentant com a pòster l’abstract "Diet effects on the gut microbioma of people living with HIV-1". L’organització del congrés, a més, va atorgar-li un Young Investigator Award per cobrir les despeses del viatge, la inscripció a les jornades i l’estada a Boston. Rivera gaudeix actualment d’una beca, finançada per Noel Alimentaria i IrsiCaixa, per realitzar el doctorat a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.
L’abstract presentat per Rivera al CROI segueix la línia de treballs previs que han descrit les interaccions a llarg termini entre les diferents característiques de la dieta i la composició del microbioma intestinal, definit com el conjunt de bacteris que poblen els nostres budells. En aquest cas, Rivera analitza el paper desenvolupat per la dieta en la composició del microbioma intestinal d’una cohort de persones infectades pel virus de la immunodeficiència humana (VIH), amb diferents evolucions clíniques i resposta als tractaments. Els resultats obtinguts descriuen algunes interaccions febles entre l’abundància d’alguns gèneres bacterians i certs elements de la dieta, però indiquen que, globalment, la dieta juga un paper discret en aquesta composició.
El CROI és un dels congressos més importants del món sobre VIH i retrovirologia, i serveix com a punt de trobada per a investigadors dedicats a la recerca bàsica, clínica i traslacional sobre el VIH/sida i les infeccions relacionades. Se celebra anualment als EEUU i s’hi comparteixen els darrers estudis, principals fites i nous mètodes de recerca. Aquest any ha tingut lloc del 22 al 25 de febrer.
Microbioma intestinal i infecció pel VIH
L’acceptació de l’abstract i l’atorgament del premi suposen un reconeixement a la feina realitzada per Rivera durant el seu primer any de beca en el marc de la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades. Rivera, llicenciat en Matemàtiques i Màster en Tècniques Estadístiques, dedica el seu doctorat a desenvolupar nova metodologia per estudiar l’estructura del microbioma intestinal humà en persones amb infecció aguda o crònica pel VIH, i per modelar aquesta estructura en funció de l’evolució clínica de la infecció. La seva tesi, titulada "Models estructurals i dinàmics del microbioma humà", està codirigida per Marc Noguera-Julian, investigador del grup de Genòmica Microbiana d’IrsiCaixa, i M. Luz Calle, professora associada del Departament de Biologia de Sistemes de la UVic.
La Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades, dirigida pel director d’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, és un espai de col·laboració que facilita la creació de sinergies amb l’objectiu de generar i difondre coneixement científic i tecnològic i assegurar la seva transferència a la societat i al teixit productiu. L’eix central de la Càtedra són la infecció pel VIH i la sida, però també inclou l’estudi de malalties relacionades com ara l’hepatitis, la fatiga crònica, l’envelliment i el càncer, entre d’altres.