Pasar al contenido principal

La UVic-UCC participa en un projecte europeu per tal que les víctimes de violència sexual a l’esport trenquin el silenci

La UVic-UCC participa en un projecte europeu per tal que les víctimes de violència sexual a l’esport trenquin el silenci

La UVic-UCC participa en un projecte europeu per tal que les víctimes de violència sexual a l’esport trenquin el silenci

Escoltar les víctimes que han patit casos de violència sexual a l’esport per ajudar a prevenir-la. Aquesta és la proposta que posa sobre la taula el projecte VOICE, impulsat per vuit universitats europees entre les quals hi ha la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, l'única de l’Estat espanyol. L’objectiu és contribuir a trencar el silenci de les víctimes per tal de detectar i combatre els abusos sexuals en els contextos esportius.

La investigadora del grup de recerca Esport i l’Activitat Física (GREAF) de la UVic-UCC, Montse Martín, és la responsable del projecte i va assistir a una reunió a Colònia amb totes les parts implicades per fixar les bases de la iniciativa. Al costat de Martín, a la trobada hi havia representats de totes les universitats que impulsen el projecte i de quatre organitzacions esportives paneuropees. També hi va assistir Gloria Viseras, que va patir abusos sexuals durant la infància mentre competia amb la Selecció Espanyola de Gimnàstica, com a representant de les víctimes. Cada universitat treballa amb una institució esportiva del seu entorn i amb una organització de suport als afectats.

VOICE Spain, la part espanyola del projecte, està representada per la UVic-UCC, la Fundació Vicki Bernadet i el Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya. Martín explica que aquest projecte “vol ser transformador, busca produir un canvi social. En definitiva, vol crear consciència que la violència sexual passa a l’esport i que cal prevenir-la”. Per això l’objectiu final de VOICE, diu Martín, és “desenvolupar recursos educatius innovadors i de qualitat per prevenir-la”. Per primera vegada això es farà a partir d’escoltar i recollir les veus de les víctimes-supervivents d’abusos sexuals a l’esport. VOICE considera imprescindible incloure-les i per això demana que “trenquin el silenci i relatin la seva experiència per ajudar altres esportistes que estan o poden estar en aquesta situació”.

Amb el seu testimoni, explica Martín, es vol obtenir un coneixement real i profund sobre la violència sexual a l’esport. Des de VOICE estan convençuts que escoltar la història personal de les víctimes contribuirà a comprendre millor els mecanismes que provoquen que la violència sexual tingui lloc en contextos esportiu. El projecte organitzarà a diversos països europeus vuit Fòrums del Reconeixement, una sèrie de trobades que permetran a les persones que hagin patit algun tipus de violència sexual explicar de manera anònima la seva experiència a agents del món de l’esport i a representants de les organitzacions de suport a les víctimes.

L’objectiu és millorar la capacitat comunicativa de totes les parts per contribuir a combatre la violència sexual en el seu context i enfortir la integritat de l’esport a Europa.

Aquest projecte compta amb el finançament de la  Convocatòria Erasmus+: Sport 2015.

Contacta con nosotros

Si tienes alguna duda, tenemos la respuesta

Contacto