Pasar al contenido principal

IV Jornada de divulgació del conreu i les característiques de la tòfona

Informació general

Descripció

És  ben conegut que les tòfones són un producte molt valorat en l'alta gastronomia. Per altra banda, també se sap que els habitants de les zones amb producció espontània de tòfona silvestre, pagesos i tofonaires, des de sempre han tingut en la tòfona un mitjà de suport de la seva economia i també de la seva alimentació, especialment en èpoques de vaques magres.  

Actualment les vies per a la obtenció de la tòfona són la recol·lecció del producte en les tofoneres silvestres i el conreu acurat i pacient d'aquest fong en  les plantacions controlades. Sortosament, Catalunya és un dels llocs del Planeta en els que es reuneixen les condicions geogràfiques, meteorològiques, tipus de sòl i de vegetació autòctona òptimes pel desenvolupament del fong que originarà les tòfones. Entre elles, cal destacar una de les espècies més preuades, la tòfona negra  o Tuber melanosporum.

En les últimes dècades han aparegut necessitats emergents entorn a la producció i a la recol·lecció de tòfones. En aquest sentit, s'han  adequat tecnologies emprades en l'explotació de conreus controlats de tòfones i es tendeixen a millorar les estratègies per conservar i allargar la vida de les tofoneres silvestres, aconseguint d'aquesta manera un desenvolupament  més sostenible dels àmbits forestals.

D'altra banda, es nota una tendència a que la tòfona deixi de ser patrimoni de l'alta gastronomia i es nota un cert increment del seu consum entre la població. Darrerament, s'han multiplicat les activitats per difondre les  característiques de la tòfona. En aquest sentit es treballa per ampliar el coneixement del producte i del seu ús, tant per part dels  consumidors (com és el cas de poder reconèixer bé l'aroma i poder comprar amb garanties de seguretat)  i  també per part dels el·laboradors (indústria alimentària, restauradors). Tot això ha portat a la presentació de nous productes i al desenvolupament de noves ofertes gastronòmiques.  

Atenent a les consideracions anteriors i per tal d'actualitzar coneixements entre els assistents, s’han proposat els continguts del programa: ponències, comunicació d'experiències, tallers, propostes gastronòmiques i degustacions, que trobareu a continuació.  El més sincer agraïment als ponents, espònsors i col·laboradors que faran possible el desenvolupament de la present IV Jornada.
Us animem a participar-hi! Estem segurs que tots plegats en gaudirem!

Coordinadores

Dra. Consol Blanch, investigadora del Grup de Recerca en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA) i, Dra. Míriam Torres, coordinadora del Grup de Recerca en Alimentació i Salut (GRASB), ambdós de la UVic-UCC.

Lloc

Recinte Firal El Sucre. Auditori VIT (C. de la Llotja s/n. Vic)  Consulteu mapa

Data

Dissabte 27 de febrer

Horari

De 8:45 a 18:00 hores

Destinataris

  • Joves agricultors  emprenedores, de les comarques d'Osona, Ripollés, Bages, Solsonés, Camp de Tarragona , Priorat, entre altres.
  • Estudiants  de mòduls formatius en agricultura i hoteleria, majors de 16 anys.
  • Col·lectius de tofonaires.
  • Distribuïdors i elaboradors de productes amb tòfona. Restauradors.
  • Públic en general  i col·lectius especials: escola d'adults, aula universitària de la gent  gran, casals de gent gran, entre altres.

Objectius

  • Actualitzar els coneixements científics i tècnics entorn al conreu de la tòfona; i també, revisar les tecnologies que faciliten conservació i sostenibilitat de les tofoneres silvestres.
  • Donar a conèixer la tecnologia agrícola per dur a bon terme una explotació de diferents espècies forestals micorizades amb tòfona.
  • Presentar les característiques físiques, nutricionals i sensorials de la tòfona i les seves aplicacions culinàries.
  • Afavorir el reconeixement dels atributs descriptius de la qualitat de l’aroma de la tòfona.
  • Possibilitar un lloc d’encontre per a intercanvi d’idees i projectes entre joves emprenedors.
  • Fomentar el desenvolupament de projectes per a joves emprenedors i per a pagesos en situació de fer més rendibles les seves terres.
  • Afavorir la creativitat en l’ús de tòfona en alimentació.
  • Incrementar la informació sobre el producte destinada a restauradors i al públic en general i potenciar d'aquesta manera l'ús de la tòfona, en especial enguany que  Catalunya ha rebut el guardó com a Regió Europea de la Gastronomia 2016.

Places

40

CertificacióEls assistents inscrits a la jornada rebran un certificat d'assistència.

Programa

Descarregueu el programa aquí.

Organitzen 

Grup de Recerca en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA)

Grup de Recerca en Alimentació, Salut i Benestar (GRASB)

Col·laboren

Vicerectorat de Recerca i Transferència del Coneixement

Facultat de Ciències i Tecnologia

Unitat de Divulgació Científica (UCC+i de la FECYT)

Inscripcions

Els assistents rebran un certificat.

Del 15 al 27 de febrer de 2016 (les persones que s’inscriguin entre el 22 i el 27 de febrer, ambdós inclosos, hauran de pagar en efectiu el mateix dia de la jornada en registrar-se a l’entrada).

Preu: 40€. Inclou dinar i petits tastets elaborats amb tòfona al llarg de la jornada.

En el formulari d'inscripcions a l'apartat d'observacions és obligatori indicar si s'assistirà a la tarda al Taller 1 o al Taller 2.

En cas de dubtes enviar mail a udivulga@uvic.cat

Condicions generals per formalitzar la inscripció

Procés d'inscripció:

  • Clica la pestanya "inscriu-te" que trobaràs en aquesta mateixa pàgina, omple el formulari d'inscripció i envia'l.
  • Rebràs una notificació per correu electrònic amb el full de d'inscripció i les instruccions de pagament.
  • Efectua el pagament en el termini de 3 dies a partir de la data de recepció del full d'inscripció. Consulta les formes de pagament.

Formes de pagament:

Hi ha dues formes de pagament a partir del codi de barres que trobaràs al full de d'inscripció que rebràs.

-Pagament on-line

Pagament per usuaris de la Línia Oberta de "La Caixa"

Si ets usuari de la Línia Oberta de "La Caixa" connecta't-hi. Escull la pestanya "Serveis", opció "Impostos, rebuts, matrícules i multes". Escull l'apartat "Institucions – Pagui a Institucions" i segueix les instruccions.

Pagament amb la targeta bancària

Si no ets usuari de la Línia Oberta pots efectuar el pagament a través d'aquest portal. També pots accedir des de la pàgina de "La Caixa"  - "Cercar més a laCaixa.es" - "Pagaments, donatius i subhastes on-line" – Pagament d'impostos municipals, multes, rebuts i matrícules de centres docents".

-Servicaixa:

Pots efectuar el pagament a qualsevol caixer de Servicaixa. Cal inserir la targeta de pagament, escollir la tecla "lector de codi de barres" del menú principal, situar l'imprès d'inscripció amb codi de barres encarat al lector i seguir les instruccions de pagament.

Patrocinen

 

 

Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC)
Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic-UCC
Grup de Recerca en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA)
Grup de Recerca en Alimentació, Salut i Benestar (GRASB)
Unitat de Divulgació Científica (UCC+i de la FECYT)

Centre Tecnològic Forestal de Catalunya
Societat Catalana de Química-IEC

Ajuntament de Vic, Regidoria de Turisme, Fires i Mercats
Ajuntament de Centelles
Centre de la Propietat Forestal. Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya.
Diputació de Barcelona

Can Carol Tòfones, Vic.  
Can Jubany, Calldetenes
Celler d'Osona, VIC
Conservas COLL, bolets i tòfones, Castellterçol
DOP Oli Terra Alta, Gandesa
Embotits Erre de Vic
Europastry- Fripan
Forn  de Can Soler, Vic
Fundació Kabkuh-fangs, Vic
La Tofonera, Berguedà
Lucta, SA
Pep Palau - Fòrum Gastronòmic
Vins de Panadés Alemany - Parxet

        

 

Contacta con nosotros

Si tienes alguna duda, tenemos la respuesta

Contacto