L'SPARG i el GETLIHC obtenen un ajut REDES 2022 per a un projecte sobre entrenament i prevenció de lesions
La UVic acaba de rebre un ajut de 8.000 euros en la convocatòria REDES 2022 per a un projecte dedicat a estudiar l’entrenament i la prevenció de lesions en esportistes joves, dones esportistes, i esportistes amb carreres de llarga durada. L’investigador principal en serà el director del Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF), Javier Peña, i el projecte serà participat per nou universitats catalanes i de la resta de l’estat, a més d’altres tretze entitats i federacions esportives.
Un problema de salut pública
Els processos d'entrenament esportiu quan són adequats milloren la qualitat de vida, i minimitzen les lesions i problemes de salut física i mental. Així ho especifica l'agenda 2030 de les Nacions Unides quan es refereix a la salut i el benestar social com un dels objectius de desenvolupament sostenible.
No obstant això, les lesions i els trastorns associats a l'esport són un problema de salut pública que comporta implicacions socials rellevants. Les lesions pediàtriques, per exemple, són freqüents i se solen abordar de manera poc holística. Per altra banda, les dones esportistes pateixen més lesions pel fet que tradicionalment els entrenaments estan dissenyats seguint un estàndard esportista masculí. L'augment de la pràctica esportiva i un accés més igualitari a les disciplines esportives posa de manifest aquest biaix a l’hora d’entrenar-se i fa necessària una preparació específica.
Els objectius de la nova xarxa, que es donarà a conèixer amb l’acrònim TRIP, és reunir grups de recerca i agents del món de l’entrenament i de la prevenció de trastorns esportius per estudiar l’epidemiologia de les lesions esportives i reflexionar sobre els diferents mètodes d’entrenament. També buscaran les millors estratègies de prevenció de trastorns associats a joves, dones i esportistes d’edat avançades, i debatran sobre quines són les fórmules òptimes per millorar l’educació d’entrenadors, esportistes i famílies, a més de tractar l’especialització primerenca, les diferències de gènere o els processos d’envelliment a les lesions esportives i la pèrdua de rendiment.
A més de l’investigador principal, per part de la UVic també participaran en el projecte Albert Altarriba, Xantal Borràs, Jordi Vicens (SPARG) i Gerard Coll-Planas i Glòria García Romeral-Moreno (GETLIHC). La xarxa TRIP estarà formada per la Universitat de Girona, la Universitat Ramon Llull (Blanquerna), la Universidad de León, l'INEFC, la Universidad Francisco de Vitoria, la Universidad de Almería, la Universitat Oberta de Catalunya i la Universidad de Murcia.
Els ajuts REDES (Redes de Investigación en Ciencias del Deporte) són una iniciativa del Consejo Superior de Deportes amb l’objectiu de promoure i impulsar la recerca científica en matèria esportiva.