Pasar al contenido principal

Osona presenta un projecte de bioeconomia circular als fons de recuperació europeus Next Generation EU

Osona presenta un projecte bio-economia circular als fons europeus Next Generation

Osona presenta un projecte de bioeconomia circular als fons de recuperació europeus Next Generation EU

Un projecte basat en la bioeconomia circular per a valoritzar residus orgànics en àrees rurals de la Catalunya Central, posant especial interès en les dejeccions ramaderes, és la proposta que ha presentat un consorci publicoprivat impulsat des d’Osona per accedir als fons de recuperació econòmica europeus Next Generation EU. El consorci està format per diversos agents del territori tals com Creacció, Centre Tecnològic Beta de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Consell Empresarial d’Osona i Cambra d’Osona i una cinquantena d’empreses i entitats de la comarca i de la resta de la Catalunya Central.

La iniciativa ha nascut davant de la necessitat del territori per millorar la gestió i valorització dels residus orgànics que es generen a la Catalunya Central, posant una atenció especial a les dejeccions ramaderes. El coordinador de la Taula per a la Gestió Sostenible de la Ramaderia d’Osona i impulsor de la proposta, Ricard Carreras, valora molt positivament la iniciativa i destaca que la rebuda ha estat positiva no només pel sector ramader “sinó que també pel sector de la indústria agroalimentària, el sector forestal, el municipal,  entre d’altres”. I afegeix: “Malgrat la incertesa sobre com s’acabaran gestionant els fons Next Generation provinents d’Europa, com a territori hem d’aprofitar qualsevol oportunitat per expressar les nostres necessitats i les nostres propostes per fer front a la crisi provocada per la Covid-19 i atreure finançament per poder dur a terme una transformació ecològica impulsant la bioeconomia circular, tal i com es demana des d’Europa”.

En què es concretarà la proposta?

Aquest projecte s’ha presentat en el marc de la crida que ha fet el Ministeri per la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO) per aglutinar reptes i projectes amb vista a les convocatòries que es faran per accedir als fons de recuperació econòmica Next Generation EU.

El passat 18 de febrer una trentena d’empreses i entitats de la Catalunya Central, principalment d’Osona i del Bages, es van reunir per ajustar els termes al voltant dels quals s’articula la proposta de projecte, que tindria un pressupost d’entre 100 i 200 milions d’euros i que giraria al voltant de dues grans accions.

La primera és la creació d’un Hub d’Innovació a la Catalunya Central, una nova infraestructura per a ubicar-hi prototips, plantes pilots i espais de co-creació, així com serveis compartits i oberts pel co-desenvolupament de tecnologies, productes i models de negoci. L’objectiu és promoure la innovació público-privada i la modernització de la gestió i la valorització de residus orgànics del sector agroalimentari, amb el suport de centres de recerca i entitats de suport a les empreses. Tot plegat amb la voluntat de crear un nou ecosistema per promoure iniciatives d’economia circular i valorització de residus orgànics, apostant per la simbiosi industrial, les sinergies entre diferents entitats, i la recerca i la innovació.

La segona consisteix en el desenvolupament de noves infraestructures industrials descentralitzades i coordinades amb el Hub d’Innovació per a la valorització de residus i subproductes orgànics. En aquest sentit es proposa crear diferents tipus recursos al territori: plantes de valorització en origen, plantes de valorització semi-centralitzades i, finalment, plantes de valorització centralitzades o bio-refineries, en funció dels productes que es desitgen obtenir i, sobretot, segons el model de negoci que es pretengui aplicar.

El Hub d’Innovació i les infraestructures descentralitzades que es desenvoluparien en el marc d’aquest projecte han de possibilitar la valorització de la majoria de subproductes o residus orgànics generats en entorns rurals: dejeccions ramaderes, restes vegetals, materials i residus forestals, residus i subproductes de la indústria agroalimentària, residus municipals, etc. Els processos de valorització han de permetre obtenir nous productes de valor afegit, com ara biogàs, bio-fertilitzants i bio-estimulants amb diferents característiques (formats, matèries primeres, composició), bio-pesticides, enzims, antioxidants i inclús bio-plàstics o grafè.

La col·laboració entre el CT BETA i Creacció

La preparació d’aquesta proposta de gran magnitud és un exemple més de l’impacte que el Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC té en el seu entorn més immediat. En els darrers anys el CT BETA ha començat a teixir col·laboracions amb Creacció i altres entitats clau que li han de permetre ser un actor de referència útil per al desenvolupament rural de territoris com Osona o la Catalunya Central. Aquesta col·laboració ha permès solidificar iniciatives com la pròpia Taula per a la Gestió Sostenible de la Ramaderia d’Osona, i ha obert la possibilitat a crear nous espais de treball a l’entorn de la innovació i la tecnologia per al sector agroalimentari.

Contacta con nosotros

Si tienes alguna duda, tenemos la respuesta

Contacto