Com publiquen els investigadors de la UVIC-UCC, model tradicional o caminant cap a la ciència oberta? Anàlisi 2011-2018 segons dades de Web of Science i Scopus
Segons recull l'Observatori de l’Accés Obert, els investigadors de la UVIC-UCC han publicat 753 articles a revistes indexades a les bases de dades Web of Science i Scopus, entre el 2011 i el 2018.
De l’anàlisi se’n desprèn que el model de publicació tradicional representa el 39% dels articles, 292 articles.
El model tradicional és el que l’autor o autors de l’article signen un contracte amb una editorial acadèmica i publiquen l’article en model tancat, és a dir aquell que només permet llegir l’article a través d’una subscripció.
A l’altre banda, tenim els models de publicació alineats amb la ciència oberta i l’accés obert al coneixement promogut i liderat principalment des de les universitats. Aquests són la via daurada i la via verda.
La via daurada és igual a accés obert, però el procés cap a l'obertura és més lent tot i que el nombre de revistes augmenta cada any, així com també el prestigi d'alguns títols.
Dins de la via daurada existeixen revistes pures, híbrides i bronze (amb embargament). Els investigadors han publicat 234 articles en revistes pures, 32 en híbrides i 59 en revistes classificades com a bronze. En total 325 articles, un 43% de la producció.
En termes generals aquestes revistes asseguren l’accés obert als articles que publiquen sense cobrar subscripció per l’accés. Les despeses de publicació les cobreixen els autors o les institucions a què pertanyen. Poden també imputar-se als projectes de recerca.
Publicar directament en aquestes revistes assegura als investigadors complir amb els mandats dels programes Horitzó2020 i la Llei de la Ciència.
També ho assegura publicar en un repositori institucional, en el cas de la UVIC-UCC la dada és de 136 articles, un 18% del total.
Per tant podem afirmar que, segons el termòmetre de l’Observatori, l’accés obert ha estat durant aquests anys el model més utilitzat.