Una bona conservació i gestió dels estanys i basses pot contribuir a l’alentiment del canvi climàtic
La presència de l’aigua dolça al planeta Terra és escassa i només representa, aproximadament, un 2,5% del total. Entre el 30 i el 50% de la superfície global d’aquesta aigua dolça es troba en basses i estanys, un recurs que malgrat ser excepcional acull el 70% d’espècies aquàtiques europees. A més, compten amb una presència més alta que en llacs o rius d’espècies rares, endèmiques o amenaçades com ara amfibis, invertebrats o plantes. La mida reduïda d’estanys i basses ha fet que hagin estat qüestionats, encara a hores d’ara, com a recursos que contribueixen a l’equilibri biològic del planeta i a la lluita contra el canvi climàtic.
Aquests ecosistemes esdevenen un actiu per mitigar el canvi climàtic alhora que ofereixen a la societat beneficis que, moltes vegades, passen desapercebuts. Alguns exemples en són la provisió de l’aigua, el control d’inundacions, la captació de CO2 o els múltiples beneficis per a la salut de les persones. En aquest context, el projecte PONDERFUL (POND Ecosystems for Resilient Future Landscapes in a changing climate), liderat pel grup de recerca en Ecologia Aquàtica de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) estudiarà, durant quatre anys, estanys i llacunes d’arreu d’Europa per concretar quina és la seva implicació en el canvi climàtic i per millorar la conservació dels seus ecosistemes i biodiversitat.
L’objectiu principal del projecte, al capdavant del qual hi ha la professora d’investigació ICREA Sandra Brucet, és utilitzar els estanys i llacs com a solucions basades en la natura (Nature-Based Solutions) per actuar contra el canvi climàtic i millorar la conservació de la diversitat, els ecosistemes i el benestar de la societat. Per això, per una banda, el treball estudiarà les xarxes d’estanys existents i, per l’altra, identificarà les possibilitats, la rendibilitat i les barreres existents a l’hora d’implementar solucions basades en la natura. Per exemple, l’equip es preguntarà: quina rendibilitat té restaurar un estany? Quins costos i beneficis té conservar la seva biodiversitat? Quines barreres existeixen a l’hora de fer-ho?
Per fer-ho possible, PONDERFUL avaluarà les interaccions i retroalimentacions que aquests ecosistemes tenen amb la resta de la biodiversitat en diversos estanys i basses en múltiples localitzacions. Serà mitjançant mostrejos en diverses parts de la Unió Europea, Turquia i Llatinoamerica, en concret Uruguai, on s’obtindran els resultats que posteriorment serviran per desenvolupar una guia de finançament i inversió sostenible per a la implementació de les solucions basades en la natura. Aquesta guia estarà orientada, precisament, a sensibilitzar per a la conservació de la biodiversitat d’estanys i basses.
Divuit socis d’onze països
PONDERFUL compta amb la implicació de 18 socis entre universitats, centres de recerca i entitats privades dels 11 països implicats. A més de la UVic-UCC també hi participen la Universitat de Girona i Randbee Consultants, d'Espanya; l’IGB Leibniz-Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries, l’Ecologic Institute de Berlin i la Technische Universitaet Muenchen d’Alemanya; la Katholieke Universiteit Leuven de Bèlgica; la Haute Ecole Specialisee de Suisse Occidentale de Suissa; la University College de Londres, la Bangor University i Freshwater Habitats Trust de Regne Unit; la Middle East Technical University, de Turquia; el CIIMAR - Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental de Portugal; l’Aarhus Universitet, de Dinamarca; l’Uppsala Universitet de Suècia; l’Institut Superieur d'agriculture Rhone Alpes i Amphi International, de França, i la Universidad de la Republica d’Uruguay
“Aquesta varietat de socis de diversos països fa que els mostrejos en llacunes i estanys puguin ser múltiples i en diverses localitzacions i permetin obtenir una anàlisi de la situació actual molt més àmplia”, explica la coordinadora del grup de recerca en Ecologia Aquàtica i investigadora principal del projecte, Sandra Brucet. La professora d’investigació ICREA insisteix en la importància d’implicar en el projecte a stakeholders o parts interessades com poden ser gestors, ramaders, ONG, consells comarcals o ajuntaments, entre altres, “per coordinar la gestió d’aquests espais”. Mireia Bartrons, investigadora del grup de recerca en Ecologia Aquàtica, subratlla que cal tenir en compte el seu punt de vista i que, al llarg del projecte “es faran moltes reunions amb ells per treure conclusions i recomanacions orientades a les directives europees, que han d’anar alineades amb aquests públics interessats”.
A part del grup de recerca responsable del projecte, des de la UVic-UCC també es compta amb la implicació del Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere (CEIG), dirigit per Gerard Coll. Tal i com recomana la Unió Europea en qüestió de gènere, el grup actuarà com a responsable de la transversalitat de gènere en el contingut i les accions que es desenvoluparan al llarg del cicle de vida del projecte. Alguns exemples en son la participació en enquestes, vetllar per contractacions i activitats paritàries o conduir la dimensió del gènere en la recerca.
Mostrejos principals en tres zones bioclimàtiques: mediterrània, atlàntica i continental
Al llarg dels 4 anys del projecte es duran a terme un total de 16 mostrejos dividits en tres zones bioclimàtiques diferents: la mediterrània, que engloba Espanya i Turquia, l’atlàntica, que inclou Bèlgica, una meitat de Dinamarca i Regne Unit i, per últim, la continental, que afecta Suïssa, l'altre meitat de Dinamarca i Alemanya. Urugai té una zona bioclimàtica pròpia, la subtropical. Dels llocs on es duran a terme els mostrejos ja se n’han identificat el nombre d’estanys i basses, la seva paisatgística, els serveis ecosistèmics específics demostrats o la regulació de la quantitat i la qualitat de l’aigua, entre altres paràmetres.
A Catalunya s’han identificat diverses zones per analitzar. Es tracta de tres zones localitzades a Girona, el Baix Ter (Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter) i les basses de l’Albera i Cap de Creus, i també s’analitzaran zones a la Catalunya central que encara s’han de definir. Del total de basses mostrejades, en 10 es practicarà un resampling, és a dir, es mostrejaran també l’any que ve per veure la variabilitat interanual de l’ecosistema.
El projecte s’emmarca dins la convocatòria Horitzó 2020 de la Unió Europea i té un pressupost total de gairebé 7 milions d’euros, dels quals la UVic-UCC n’ha obtingut 800.000. El passat 1 de desembre es va posar en marxa el projecte que s’espera que acabi de cara al novembre de 2024.
Notícies
Bones festes i feliç 2025!
Des de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) us desitgem unes bones festes de Nadal i els millors desitjos per al 2025. Ens tornarem a trobar el dia 7 de gener.
La UVic-UCC investirà doctora ‘honoris causa’ la lingüista Teresa Cabré Castellví
El pròxim 5 de març, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) investirà doctora honoris causa la lingüista i presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans Teresa Cabré Castellví (Argentera, Baix Camp, 1947). L’atorgament de la màxima distinció de la UVic-UCC a Teresa...
El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC compleix 10 anys ampliant espais i en ple procés de transformació per esdevenir una fundació
El Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia Ambiental i Alimentària) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) celebra 10 anys com a referent en sostenibilitat del món rural. Fundat el novembre de 2014, en aquesta dècada el centre ha destacat...
Mor Federico Mayor Zaragoza, doctor ‘Honoris Causa’ de la UVic-UCC
Ha mort a l’edat de 90 anys, Federico Mayor Zaragoza, doctor Honoris Causa de la UVic-UCC. Va ser director general de la UNESCO entre 1987 i 1999 i ministre d'Educació i Ciència a principis dels anys 80, en el govern de Leopoldo Calvo-Sotelo.Va...