Vés al contingut

Un projecte de la UVic-UCC conscienciarà els escolars dels efectes de la sequera amb un ‘escape room’

Alumnes fent una activitat didàctica

Un projecte de la UVic-UCC conscienciarà els escolars dels efectes de la sequera amb un ‘escape room’

Davant els prolongats i cada vegada més freqüents episodis de sequera, afavorits pel canvi climàtic, els nivells d’aigua en rius i embassaments han experimentat una disminució important. Aquesta realitat, unida al fet que la UNESCO promou la incorporació de l’objectiu 6 de desenvolupament sostenible (ODS) “Aigua neta i sanejament” al currículum educatiu perquè l’alumnat comprengui els efectes i les conseqüències de la contaminació i l’escassedat d’aigua, ha suscitat el desenvolupament del projecte de recerca “Aiguacció”, coordinat per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i iniciat aquest juliol.

El projecte “Aiguacció” es basa en dades científiques relacionades amb una problemàtica local específica: el descens d’ànecs collverd al riu Ter a causa de l’augment de la concentració de contaminants resultat de la disminució del cabal del riu. Es parteix d’aquesta problemàtica local tenint en compte que es pot escalar fàcilment a un problema socioambiental d’àmbit global.

Laura Martín, investigadora principal del projecte i membre del Grup de Recerca en Construcció del Coneixement (GRECC) de la UVic-UCC, assenyala que aquesta recerca “no només vol donar a conèixer i comprendre el fenomen de l’escassedat d’aigua i les seves implicacions entre els nens i les nenes, sinó també desenvolupar habilitats i pràctiques pròpies de l’activitat científica, com ara recollir i analitzar dades o establir conclusions i explicacions científiques, a través d’una proposta educativa innovadora com és l’aprenentatge basat en el joc (ABJ)”. L’ABJ és una metodologia pedagògica que introdueix els jocs com a eina educativa i no només lúdica, ja que “els jocs proporcionen un context favorable en el qual els jugadors poden obtenir nous aprenentatges o utilitzar i aplicar els coneixements adquirits”, afegeix Martín.

Un escape room i material educatiu

Per aplicar l’ABJ, el projecte “Aiguacció” es concretarà en el disseny d’un breakout educatiu o escape room, que plantejarà petits reptes als alumnes per poder portar a terme pràctiques científiques, posant en joc habilitats personals de comunicació i treballant la competència verbal i científica. El recurs de l’escape room, segons els experts, també pot contribuir a millorar la motivació i el compromís amb l’activitat, i a fomentar la interacció social. L’escape room tindrà una durada aproximada de noranta minuts i l’objectiu és que quedi instal·lat de forma permanent al Museu del Ter de Manlleu (Osona).

A més de l’escape room, en el marc del mateix projecte, també es desenvoluparan activitats i material educatiu per als centres escolars amb la finalitat de treballar l’escassedat d’aigua, i de fomentar l’aprenentatge de la ciència entre els nens i les nenes des de la perspectiva d’una ciència inclusiva. El material educatiu resultant del projecte ”Aiguacció” es presentarà a mestres i professionals de l’educació del territori, i s’hi accedirà mitjançant l’oferta educativa del Museu del Ter.

El material educatiu que es dissenyi i s’implementi a partir del projecte estarà destinat a alumnat del segon i tercer cicle d’educació primària i al primer cicle d’educació secundària (ESO); és a dir, per a nens i nenes de 8 a 14 anys. La implementació d’aquest material es farà mitjançant dues proves pilot, en cadascuna de les quals participaran dues escoles de Vic: la primera es farà el novembre del 2024 i la segona, el maig del 2025. A “Aiguacció” s’espera que hi participin un mínim de cent cinquanta estudiants i vuit mestres de quatre grups classe diferents. 

El projecte “Aiguacció”, que finalitzarà el juliol del 2025, es durà a terme amb un equip de treball interdisciplinari format per investigadors i investigadores del Grup de Recerca en Construcció de Coneixement (GRECC), del Grup d’Ecologia Aquàtica (GEA) i del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM)  de la UVic-UCC, a més a més del Museu del Ter. L’import total d’aquesta recerca és de 26.233 euros i té la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología - Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.

Share in social networks:

Notícies

2025

Bones festes i feliç 2025!

Des de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) us desitgem unes bones festes de Nadal i els millors desitjos per al 2025. Ens tornarem a trobar el dia 7 de gener.

Teresa Cabré

La UVic-UCC investirà doctora ‘honoris causa’ la lingüista Teresa Cabré Castellví

El pròxim 5 de març, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) investirà doctora honoris causa la lingüista i presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans Teresa Cabré Castellví (Argentera, Baix Camp, 1947). L’atorgament de la màxima distinció de la UVic-UCC a Teresa...

Roda de premsa dels 10 anys del CT BETA

El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC compleix 10 anys ampliant espais i en ple procés de transformació per esdevenir una fundació

El Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia Ambiental i Alimentària) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) celebra 10 anys com a referent en sostenibilitat del món rural. Fundat el novembre de 2014, en aquesta dècada el centre ha destacat...

Federico Mayor Zaragoza, DHC de la UVic

Mor Federico Mayor Zaragoza, doctor ‘Honoris Causa’ de la UVic-UCC

Ha mort a l’edat de 90 anys, Federico Mayor Zaragoza, doctor Honoris Causa de la UVic-UCC. Va ser director general de la UNESCO entre 1987 i 1999 i ministre d'Educació i Ciència a principis dels anys 80, en el govern de Leopoldo Calvo-Sotelo.Va...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte