Vés al contingut

El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC compleix 10 anys ampliant espais i en ple procés de transformació per esdevenir una fundació

Roda de premsa dels 10 anys del CT BETA

El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC compleix 10 anys ampliant espais i en ple procés de transformació per esdevenir una fundació

El Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia Ambiental i Alimentària) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) celebra 10 anys com a referent en sostenibilitat del món rural. Fundat el novembre de 2014, en aquesta dècada el centre ha destacat en l’àmbit nacional i internacional per la seva recerca i la seva capacitat de transferir coneixement científic a la societat. També s’ha consolidat com un actor clau en àmbits com la bioeconomia circular, l’ecologia aplicada, la gestió sostenible de nutrients, la descarbonització industrial i la innovació en sistemes agroalimentaris.  

Per fer balanç dels 10 anys de trajectòria del CT BETA i explicar els reptes de futur que es planteja el centre tecnològic, aquest dijous al matí s’ha fet una roda de premsa en la qual han participat el president de la FUBalmes i alcalde de Vic, Albert Castells; el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i el director del Centre Tecnològic BETA, Sergio Ponsá. També hi ha assistit el director general de la FUBalmes, Jordi Baiget.  

De quatre a més d’un centenar de persones 

El creixement que el centre ha experimentat en aquests anys s’evidencia amb indicadors com ara el nombre de treballadors —s’ha passat de quatre a més d’un centenar—, un pressupost actual de 6 milions d’euros (trenta vegades el que es tenia el 2014) o la participació, fins ara, en una seixantena de projectes europeus, 45 dels quals estan en curs.  

Sergio Ponsá, director del Centre Tecnològic BETA, considera que “el creixement del centre ha sigut la conseqüència i el resultat d’assolir l’objectiu principal, que sempre ha estat el de tenir un impacte positiu a tots els nivells”. Per Albert Castells, al seu èxit també hi han contribuït “la visió i el lideratge de les persones que encapçalen el projecte, i el treball dur i l’esforç d’un equip que té un fort compromís i sentiment de pertinença”, així com el fet d’estar integrat en “una universitat de territori que, per una banda, escolta les seves necessitats reals i els dona resposta i, per l’altra, sempre ha apostat per un projecte que des del primer dia ha tingut un gran potencial”.  

Des dels seus inicis, l’objectiu del CT BETA ha estat posar la recerca i la innovació al servei dels territoris rurals per ajudar-los a ser més sostenibles i competitius. Per altra part, vol ser un actor útil en l’àmbit de la integració de la sostenibilitat ambiental, econòmica i social tant per a les empreses de diversos sectors econòmics —en especial, per a l’agroalimentari— com per a l’administració pública, el món acadèmic i la societat en general. 

Cada any el CT BETA participa en nombrosos projectes de recerca nacionals i internacionals, un terç dels quals coordinats pel centre mateix. Fins ara ha participat en 62 projectes europeus —45 dels quals estan en curs—, i més d’una vintena de projectes nacionals. A més a més, el centre ha col·laborat, fins ara, amb més d’un centenar d’empreses, la majoria catalanes, sigui en forma de contracte directe o a partir d’incloure-les en consorcis de projectes competitius internacionals.  

Constituir-se com a fundació per a seguir creixent 

Amb la mirada posada a afavorir el creixement del CT BETA, des de finals de 2021 la UVic-UCC i el mateix centre tenen establert un full de ruta amb la Generalitat de Catalunya. Fins ara, aquest full de ruta s’ha concretat en un finançament basal per a la recerca del CT BETA, com a punt de partida per convertir el centre en una fundació, una entitat jurídica independent i separada de la Fundació Universitària Balmes, a la qual pertany actualment. Aquest canvi és el pas previ i necessari per poder entrar a formar part, més endavant, de la Xarxa de Centres CERCA de Catalunya, actualment integrada per 42 centres de recerca.  

“El CT BETA té la potencialitat i compleix amb escreix els estàndards per convertir-se en un centre CERCA. Aquesta és la nostra reivindicació i és l’objectiu pel qual treballarem els pròxims temps”, explica el president de la FUBalmes, Albert Castells. El també alcalde de Vic especifica que “el primer pas, per assolir-ho és que el BETA esdevingui una fundació independent, que continuarà totalment vinculada a la Universitat i, com aquesta, també tindrà el suport de la Generalitat, que formarà part del seu patronat”.  

Amb la nova entitat jurídica pròpia, afegeix Sergio Ponsá, “es podrà disposar d’unes eines de gestió més adients, que permetran al BETA continuar incrementant l’impacte dels seus projectes i ser un actor útil per a la societat catalana”. Alhora, esdevenir un centre CERCA, “suposaria incrementar l’impacte, atreure i consolidar talent i, alhora, continuar mantenint la vinculació amb la Universitat, perquè és qui ens ha portat fins aquí i qui ens ha de dur més enllà”.  

Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC, subratlla el paper decisiu que ha tingut el CT BETA en el creixement de la recerca i la transferència de coneixement per a la Universitat, de la qual, considera “ha esdevingut punta de llança”. I ho ha fet, afegeix, “en àmbits molt sensibles, com són la sostenibilitat i el medi ambient”, de manera que “un dels principals beneficiats n’ha estat el sector agroalimentari”. En aquest sentit, el rector apunta que el BETA “ha esdevingut un element clau per al desenvolupament rural sostenible, aspecte molt important tenint en compte el pes d’aquest sector econòmic al territori”.  

Creixement en equip, en infraestructures i en projectes 

L’increment de l’activitat científica del CT BETA ha anat acompanyat d’un creixement significatiu del seu equip humà. Avui en dia, el centre té 110 professionals, incloent-hi personal investigador, doctorands, equips de gestió i tècnics. Aproximadament la meitat procedeixen de Catalunya, mentre que la resta provenen d’altres regions de l’Estat espanyol o de l’estranger, representant un total de 15 nacionalitats. Aquesta diversitat posa de manifest la gran capacitat del centre per captar i retenir talent tant local com internacional.  

Pel que fa al finançament, aquest any el CT BETA ha disposat d’un pressupost de 6 milions d’euros, una xifra molt superior (trenta vegades més) a la del 2014, quan era de 200.000 euros. Una part important dels seus ingressos provenen de projectes de transferència amb empreses, que han crescut des dels 130.000 euros fins als 700.000 euros. En termes econòmics també cal destacar la captació de fons per a projectes competitius del centre, que ha augmentat exponencialment dels 230.000 euros del 2014 als 8.000.000 d’euros d’enguany. 

Ubicat inicialment en un espai de 700 m² dins la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE) de la UVic-UCC, a Torre dels Frares del Campus Vic, el juliol del 2021 el CT BETA es va traslladar a l’antic edifici de Can Baumann. Allà va inaugurar unes noves instal·lacions de 1.260 m² que es distribuïen en dues zones diferenciades, una de laboratoris i una d’oficines.  

Inauguració de nous espais per celebrar l’aniversari 

Coincidint amb el seu 10è aniversari i per donar resposta a les necessitats actuals i futures d’expansió, el CT BETA ha tornat a ampliar les seves instal·lacions a Can Baumann, en un edifici annex a l’actual. Aquest nou espai, amb una superfície total de 1.740 m², es divideix en dues àrees principals: aproximadament 1.000 m² destinats a despatxos i zones de coworking per als investigadors i 700 m² dedicats a acollir plantes pilot de gran format. Mentrestant, l’edifici original continuarà acollint les oficines d’algunes unitats científiques i els laboratoris, que podran ampliar la seva capacitat. 

Aquests nous espais del CT BETA s’inauguraran el pròxim dijous 9 de gener, a les 10 h, a Can Baumann (c. Sant Jordi, 79, Vic), en un acte que també servirà per celebrar la primera dècada del centre. 

A més, a principis del 2025, el CT BETA obrirà tres noves seus més —a Granollers, a Soses i a Roses— a través de diferents acords i projectes estratègics amb actors d’aquests territoris “que permetran incrementar l’impacte de l’activitat i la presència del CT BETA i de la UVic-UCC arreu de Catalunya”, comenta Ponsá.

Share in social networks:

Notícies

2025

Bones festes i feliç 2025!

Des de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) us desitgem unes bones festes de Nadal i els millors desitjos per al 2025. Ens tornarem a trobar el dia 7 de gener.

Teresa Cabré

La UVic-UCC investirà doctora ‘honoris causa’ la lingüista Teresa Cabré Castellví

El pròxim 5 de març, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) investirà doctora honoris causa la lingüista i presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans Teresa Cabré Castellví (Argentera, Baix Camp, 1947). L’atorgament de la màxima distinció de la UVic-UCC a Teresa...

Roda de premsa dels 10 anys del CT BETA

El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC compleix 10 anys ampliant espais i en ple procés de transformació per esdevenir una fundació

El Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia Ambiental i Alimentària) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) celebra 10 anys com a referent en sostenibilitat del món rural. Fundat el novembre de 2014, en aquesta dècada el centre ha destacat...

Federico Mayor Zaragoza, DHC de la UVic

Mor Federico Mayor Zaragoza, doctor ‘Honoris Causa’ de la UVic-UCC

Ha mort a l’edat de 90 anys, Federico Mayor Zaragoza, doctor Honoris Causa de la UVic-UCC. Va ser director general de la UNESCO entre 1987 i 1999 i ministre d'Educació i Ciència a principis dels anys 80, en el govern de Leopoldo Calvo-Sotelo.Va...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte