Set projectes de la UVic-UCC, la totalitat dels que es van presentar, obtenen ajuts de noves convocatòries de l’AGAUR
L’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya va aprovar el 2023 dues noves convocatòries d’ajuts per a projectes de recerca que s’han resolt aquest estiu. Es tracta de la convocatòria IMPACTE, destinada a projectes amb impacte social del sistema universitari i de recerca de Catalunya, i de la convocatòria BENESTAR, per a projectes orientats a la promoció i la millora del benestar emocional i salut mental al sistema universitari i de recerca de Catalunya. La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) havia presentat set projectes de recerca a aquestes noves convocatòries, els quals s’han resolt tots favorablement i han obtingut ajut econòmic.
Els ajuts IMPACTE tenen com a finalitat enfortir els vincles entre el sistema de coneixement i la societat en diferents àrees, com ara la cooperació en l’àmbit local, el voluntariat, la formació no formal al llarg de tota la vida o el foment de la llengua i la cultura catalanes, entre altres. En aquesta convocatòria han rebut finançament quatre projectes de la UVic-UCC. Un d’ells és “Taller de valoració geriàtrica integral i promoció de la salut per a persones grans: un programa d’aprenentatge servei”, que té com a investigador principal Javier Jerez. En aquest cas l’objectiu és realitzar un taller de valoració geriàtrica integral (VGI) i de promoció de salut per a persones grans. El servei s’oferirà durant el curs 2024-2025 a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB) de la Universitat a qualsevol persona gran que voluntàriament i de manera gratuïta vulgui rebre la valoració.
Un altre dels projectes és “Re-construir juntes”, liderat per José Merchán i dirigit a dones amb una discapacitat adquirida que viuen en un municipi rural de la comarca d’Osona. El projecte analitzarà l’efectivitat d’una intervenció grupal de teràpia ocupacional comunitària basada en el Model d’Ocupació Humana sobre la satisfacció amb les ocupacions diàries i l’equilibri ocupacional en dones amb discapacitat adquirida.
També ha rebut ajut el projecte de Salvador Simó “Vic, Cultura i Benestar”, que es fa en coordinació amb l’Ajuntament de Vic i que es basa en ela creació d’una programació anual de caràcter gratuït per a persones grans, amb problemes de salut mental, cuidadors i familiars, a partir dels recursos d’art i cultura de la ciutat.
Al mateix temps, Simó també ha rebut un ajut pel “Projecte inserció laboral amb joves E-Green Social Design”, que s’està desenvolupant en col·laboració amb l’Ajuntament de Calldetenes. En aquest cas es tracta d’un Lab Digital per a la formació sociolaboral de joves amb dificultats per accedir a l’economia digital i a l’economia verda. Aquest projecte compta amb l’impuls de la Diputació de Barcelona, la Fundació ”la Caixa” i la Generalitat de Catalunya, amb l’aval científic del grup de recerca ISaMBeS i de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC, i amb el suport del Consell Comarcal d’Osona.
Ajuts per a la millora del benestar emocional
Els ajuts BENESTAR estan pensats per a projectes de recerca sobre prevenció, sensibilització, promoció, detecció, acompanyament i suport al benestar emocional i a la salut mental entre la comunitat universitària i de recerca. En aquesta convocatòria, la UVic-UCC ha obtingut finançament per a tres projectes. Un és el de Guillem Jabardo, titulat “Cooperative planning in university community to sit less, move more and improve mental Health though a gendered enviromental approach: the Uni4Move project”. Aquesta recerca té com a finalitat co-crear i implementar un pla d’acció en l’àmbit universitari des de la perspectiva de gènere per millorar els nivells d’activitat física i reduir el sedentarisme, així com disminuir els riscs de patir problemes de salut mental entre els membres de la comunitat universitària.
“Estudi sobre el benestar emocional en la comunitat universitari de la UVic-UCC. Com la vida universitària i els estils de vida influeixen en la salut mental i la satisfacció de vida dels estudiants, del personal d’administració i serveis i del professorat” és el projecte liderat per l’investigador Jaume Miquel March al qual també se li ha concedit un ajut. Aquest treball pretén dissenyar un pla de millora de benestar emocional de la comunitat universitària.
Finalment, Salvador Simó ha obtingut suport econòmic per al projecte “Campus Salut Mental”, destinat a fomentar i educar la comunitat universitària (estudiants, PDI i PAS) i la societat en general en termes de benestar emocional i la salut mental.
Notícies
Bones festes i feliç 2025!
Des de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) us desitgem unes bones festes de Nadal i els millors desitjos per al 2025. Ens tornarem a trobar el dia 7 de gener.
La UVic-UCC investirà doctora ‘honoris causa’ la lingüista Teresa Cabré Castellví
El pròxim 5 de març, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) investirà doctora honoris causa la lingüista i presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans Teresa Cabré Castellví (Argentera, Baix Camp, 1947). L’atorgament de la màxima distinció de la UVic-UCC a Teresa...
El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC compleix 10 anys ampliant espais i en ple procés de transformació per esdevenir una fundació
El Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia Ambiental i Alimentària) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) celebra 10 anys com a referent en sostenibilitat del món rural. Fundat el novembre de 2014, en aquesta dècada el centre ha destacat...
Mor Federico Mayor Zaragoza, doctor ‘Honoris Causa’ de la UVic-UCC
Ha mort a l’edat de 90 anys, Federico Mayor Zaragoza, doctor Honoris Causa de la UVic-UCC. Va ser director general de la UNESCO entre 1987 i 1999 i ministre d'Educació i Ciència a principis dels anys 80, en el govern de Leopoldo Calvo-Sotelo.Va...