Vés al contingut

Lluís Bassat: “La professió es pot aprendre, però els valors humans s’han de dur posats”

El rector Josep Eladi Baños li fica la medalla al nou doctor honoris causa

Lluís Bassat: “La professió es pot aprendre, però els valors humans s’han de dur posats”

L’acte d’investidura de Lluís Bassat Coen com a doctor honoris causa per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) que s’ha fet aquest matí ha omplert la Sala Ramon Montanyà del teatre L’Atlàntida de Vic. Prop de 500 persones, entre doctors, professors i membres de la comunitat universitària, a més de familiars, amistats i col·laboradors del reconegut publicista, fundador d’Ogilvy & Mather, han acompanyat presencialment l’homenatjat. La cerimònia ha estat presidida pel rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i pel tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic i membre del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB), Josep Arimany.

Bassat ha centrat el seu discurs d’agraïment per la distinció rebuda en els valors humans dels comunicadors, ja que segons ha dit, “la professió es pot aprendre però els valors humans s’han de dur posats”. El publicista ha començat afirmant que “amb esforç, voluntat i tenacitat, s’aconsegueix arribar on no s’arriba només amb intel·ligència”, també ha ressaltat la importància que té la proactivitat. A partir d’experiències vitals i records professionals, Bassat s’ha referit també al valor de la modèstia i la humilitat, intrínsec en el món de la publicitat: “Un bon professional no diu mai: jo he pensat, jo he tingut una idea”, sinó que parla en plural, ha subratllat abans d’afegir que “la lleialtat no està renyida amb l’ambició, valor humà imprescindible per a progressar”.

El nou doctor honoris causa també s’ha referit durant la seva intervenció al paper fonamental que té l’educació: “La bona educació és un gran valor que normalment devem als nostres pares, però és un mèrit nostre mantenir-la i fer-la créixer”. Al llarg del seu discurs, Bassat ha recordat i ha donat les gràcies a moltes de les persones que l’han ajudat en la seva professió, i ha fet una menció especial a la seva esposa Carmen Orellana en un dels moments més emotius de l'acte. En el transcurs del seu parlament Bassat ha dit que “un dels valors humans més importants és la visió de futur”, a més a més de la creativitat, requisit primordial en el seu àmbit. “La creativitat és el valor humà més cobejat en el món de la publicitat. És la raó de ser de la nostra professió. Si no hi hagués creatius i els creatius no poguessin treballar amb llibertat no hi hauria publicitat”, ha remarcat. L’homenatjat ha fet un repàs d’anècdotes i de companys de feina des dels seus inicis, així com dels seus principals treballs i campanyes publicitàries, entre les quals ha destacat les cerimònies dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, de les quals va ser-ne el màxim responsable.

Un referent de la publicitat

La investidura de Lluís Bassat com a nou doctor honoris causa va ser una proposta de la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC) de la Universitat a través del grau en Màrqueting i Comunicació Empresarial. Josep Burgaya, degà d’aquesta facultat i padrí del doctorand, ha justificat aquesta decisió “com a reconeixement a una trajectòria com a publicista i comunicador, per la seva vinculació amb el país i el seu progrés material, cultural i humà i per ser portador i dipositari d’uns valors que també volem que siguin els nostres”. Alguns d’aquests valors són l’honestedat, l’exigència, la qualitat, la creativitat, el rigor i “l’amor a una professió practicada de manera àmplia, intensa i responsable”. Al mateix temps, ha subratllat Burgaya, “Bassat és un gran humanista i un referent en l’àmbit de la cultura del nostre país en la seva dimensió de protector i col·leccionista d’art”.

El coordinador del grau en Màrqueting i Comunicació Empresarial, Santiago Jordán, ha estat l’encarregat de fer la laudatio, durant la qual ha recordat que Bassat va convertir la seva primera agència de publicitat, Bassat y Asociados (1975), en el primer grup publicitari del panorama espanyol. Jordán ha destacat, des del punt de vista professional, que “en l’àmbit de la creativitat, del màrqueting i de l'empresa, Lluís és un català universal”. Des del punt de vista de la responsabilitat social, ha fet èmfasi en la creació de la Fundació Carmen & Lluís Bassat, que entre altres objectius promou l’ajuda a persones amb dificultats diverses. “Tenim davant nostre un empresari d’èxit, un creatiu brillant, un estrateg, un constructor de marques, un mecenes cultural, però, i més important, una molt bona persona, molt exigent però molt humana”, ha dit Jordán.

“És i serà un model per a l’alumnat”

El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha exposat en el seu parlament la notable relació que Lluís Bassat ha tingut amb les universitats i la seva projecció internacional, “inherent a un professional de la seva categoria”. En aquest sentit, el rector ha destacat la important vocació de la UVic-UCC “de projectar-se al món alhora que manté el seu arrelament al territori que li és proper i al qual dona servei”. Baños també ha fet referència a la sensibilitat social i cultural de Bassat, motiu pel qual “és i serà un bon model per a l’alumnat de tots els estudis que aquesta institució imparteix en els àmbits de la comunicació, el màrqueting o el disseny però també per als de la resta de disciplines acadèmiques”. Després de les seves paraules, el rector ha imposat a Lluís Bassat la medalla que distingeix el nou doctor honoris causa, obra de l’escultor Emili Armengol.

Josep Arimany, tinent d’alcalde i regidor d’Universitat i Ciutat del Coneixement de l’Ajuntament de Vic i patró de la Fundació Universitària Balmes, ha ressaltat que “la personalitat i el prestigi que té reconeguts el Dr. Lluís Bassat no coneixen fronteres, tota vegada se sustenten d’una manera especial en la seva intel·ligència comercial a bastament contrastada, així com en la facilitat comunicadora”. Tot seguit, Arimany ha fet un repàs històric de la ciutat i dels orígens de la UVic-UCC, una institució que “es consolida com un model de prestigi dins del sistema universitari català pel seu model de governança, pel tracte personalitzat que ofereix als estudiants i per la qualitat dels ensenyaments impartits pels seus docents”.

Per la seva banda, la secretària general de la UVic-UCC, Anna Sabata, ha encetat l’acte llegint els acords del Consell de Govern de la UVic-UCC i del patronat de la FUBalmes de nomenament de doctor honoris causa a Lluís Bassat.

L’acte ha comptat amb la interpretació de diverses peces musicals per part del grup vocal format per Judit Muñoz, soprano; Mariona Lloberta, mezzosoprano; Oriol Guimerà, tenor; i Ferran Albrich, baríton, i ha acabat amb el cant de l’himne universitari Gaudeamus igitur. Posteriorment, els Emboirats, la colla castellera de la UVic, ha fet un pilar en honor al nou doctor.

 

Consulta el llibret de l'acte

Consulta la galeria d'imatges de l'acte.

Share in social networks:

Notícies

UVic-UCC, Ajuntament i centres de secundària estrenyen lligams

La UVic-UCC i l'Ajuntament de Vic estrenyen lligams amb els centres de secundària de la ciutat

Aquest 18 de juliol ha tingut lloc a la Sala Gòtica de la UVic-UCC una trobada entre la direcció general de la FUBalmes i l'Ajuntament de Vic amb els directors dels centres de secundària de la ciutat. L'objectiu d'aquesta reunió ha estat, d'una banda, donar...

Exemplar de toturga babaua de la temporada 2024

La colonització de tortugues marines a les costes del Mediterrani espanyol continua

A l'última dècada, les platges del litoral espanyol i de la resta de la Mediterrània occidental estan experimentant un augment en la detecció de nius de tortuga careta o tortuga babaua (Caretta caretta). L'augment de la quantitat de nius en aquestes zones és...

Persones usuàries de la residència Aura de Manlleu que han participat al projecte Join4Joy

Dues residències d’Osona participen en un projecte europeu per fomentar l’activitat física entre la gent gran

Mantenir-se actiu afavoreix la salut de les persones. Tanmateix, posar el focus en el fet de gaudir en comptes de posar-lo en la salut pot ser una bona manera perquè la gent de 65 anys o més s’animi a practicar regularment exercici físic. A més, cal...

Alba Sanclimens, Jaume Jutglar, Eduard Prats i Maria Dolors Crous

Etalentum farà un acompanyament als alumnes de l’Executive Master in Business and Administration de la UVic-UCC que vulguin canviar l’orientació professional

L’empresa de consultoria en l’àmbit de recursos humans i selecció de personal Etalentum ha signat un acord amb la UVic-UCC, gràcies al qual l’empresa es compromet a oferir un servei d’acompanyament individualitzat als alumnes de l’Executive Master in Business and Administration (EMBA) que vulguin realitzar...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte