Vés al contingut

L'equip Legolàctics, de Llinars del Vallès, triomfa en la 13a edició de la FIRST Lego League de la UVic-UCC

Els Legolàctics, en el moment de recollir el trofeu com a guanyadors de la FIRST Lego League 2025

L'equip Legolàctics, de Llinars del Vallès, triomfa en la 13a edició de la FIRST Lego League de la UVic-UCC

Aquest dissabte, la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha acollit una nova edició de la FIRST Lego League Challenge, una competició en què joves talents posen a prova les seves habilitats en robòtica i innovació. L'equip Legolàctics, de Llinars del Vallès, s’ha proclamat vencedor d'aquest torneig. Aquesta iniciativa familiar, que ja havia guanyat el 2023 i que l’any passat va quedar en tercera posició, també ha rebut una menció especial pel seu projecte d'innovació, Oceans Life, que els obrirà les portes als National Innovation Awards, un certamen estatal centrat en el desenvolupament de solucions tecnològiques aplicables a la realitat. A més a més, l’entrenadora de l’equip, Sònia Casillas, ha rebut el primer premi FDOS Software a l’Entrenador. 

Els segons classificats en aquesta edició de la FIRST Lego League Challenge han estat els Enginy Robòtic Club, de Tona, que també han obtingut el primer premi SOME al comportament del Robot. En tercera posició han quedat els The Mind, de l’Escola Vedruna de Berga. Tots tres primers equips han aconseguit una plaça per a la final estatal, que se celebrarà el mes vinent a Ferrol (Galícia).  

Distincions i reconeixements

A banda dels equips guanyadors, s’han lliurat catorze premis més en diferents categories. El premi UVic-UCC a les Joves Promeses, l’ha obtingut l’equip Puig Mar, de l’Escola Puig-Agut, de Manlleu, mentre que el Premi Elausa a l’Excel·lència en Enginyeria, l’han guanyat els Leviathan, del Col·legi FEP Sant Ramon, de Barcelona. Un altre dels guardons lliurats, el Premi El 9 Nou a l’Emprenedoria, se l’ha emportat l’equip La Salut, de l'Escola Mare de Déu de la Salut, de Sabadell, i el Premi Departament de Biociències de la UVic-UCC a la Companyonia extraordinària, ha estat per Els del Pacífic, de l’Escola Vedruna de Tona.

En l’apartat de Premis al comportament del Robot, a banda del primer premi SOME, que s’ha endut Enginy Robòtic Club de Tona, els Leviathan del FEP Sant Ramon, de Barcelona, han rebut el segon premi de JCM Technologies. Pel que fa als guardons al disseny del robot, han estat per als LEGurb, de l’Institut de Gurb, que s’han endut el primer premi Casa Tarradellas, i per als Serpents Mecànics de l’Institut del Ter, de Manlleu, que han rebut el segon premi del Departament d’Enginyeries de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries.

Pel que fa als premis al Projecte d’Innovació, que reconeixen els equips que han aportat les millors idees i solucions aplicables al món real, el primer premi Seidor ha estat per als Atlanteens, de l’Escola Casals Gràcia, de Manlleu, mentre que el segon Premi Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries ha recaigut en Els Mala Peça, de La Salle de Manlleu. 

En la categoria de Valors FIRST Lego League, que reconeixen els equips que són un model a seguir perquè respecten els valors del torneig, el primer premi BBVA ha estat per a l’equip Athenea, del Col·legi Closa, de Barcelona; el segon premi Ajuntament de Vic, per als Team-sea, de l’Escola Quatre Vents, de Manlleu, i el tercer premi Masaló, per a la iniciativa familiar Gesbots, de Torelló. Finalment, pel que fa als premis als millors Entrenadors, el segon premi de l’empresa Isern ha recaigut en Nicolau Giménez, de l’equip LEGurb, de l’Institut de Gurb.

Un dels tornejos més grans d’Espanya

En l’esdeveniment, que ha tingut lloc avui a l’edifici Torre dels Frares, hi han participat 300 joves d’entre 10 i 16 anys, repartits en 34 equips provinents de diverses localitats catalanes com Barcelona, Sabadell, Llinars del Vallès, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Moià, Castellbell i el Vilar, Berga, Vic, Manlleu, Torelló, Tona i Gurb. La competició ha estat retransmesa per El 9 TV, que ha ofert en directe tota la jornada.

Una de les singularitats d’aquest esdeveniment és que, a més del joc dels robots, els participants han hagut de presentar un projecte científic i demostrar davant d’un jurat com han dissenyat i construït el seu robot. Enguany, el lema de la competició era "Submerged", un repte que convidava els equips a desenvolupar solucions creatives per facilitar el treball dels professionals que operen sota l’aigua, en oceans i mars.

Durant la cerimònia de lliurament de premis, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha destacat la importància d'aquest torneig com a plataforma de talent per als joves en els àmbits científic i tecnològic. Així mateix, el regidor de Noves Tecnologies, Administració Digital i Smart City, Informàtica i Mobilitat de l’Ajuntament de Vic, Guillem Membrives, ha animat els participants a continuar desenvolupant les seves habilitats, confiant en el seu potencial i formació.

La FIRST Lego League, gestionada a Espanya per l’Asociación Ingeniera Soy, té el suport de diverses entitats i empreses col·laboradores, com la Fundació Catalana per a la Recerca, BBVA, Casa Tarradellas, SOME, Seidor, Elausa, Isern, JCM Technologies, FDOS Software, Enginyeria Masaló, El 9 Nou i l'Ajuntament de Vic.

El dissabte 15 de març serà el torn dels més petits

El pròxim dissabte 15 de març tindrà lloc al mateix edifici Torre dels Frares la FLL Explore, destinada a infants de 6 a 9 anys. Hi participaran 250 nens i nenes agrupats en 40 equips, majoritàriament de la comarca d'Osona, però també de localitats com Badia del Vallès, Olesa de Montserrat, Argentona, Premià de Dalt i Girona. Aquesta modalitat no tindrà caràcter competitiu; els participants hauran de presentar i explicar els seus ginys articulats davant d'un jurat. Aquest any, la competició també inclourà la participació de dos equips formats per infants de 4 a 6 anys.

Un programa educatiu de referència mundial

La FIRST Lego League és un dels programes d’educació STEAM més importants en l'àmbit mundial. Cada any, els més de 700.000 joves de 110 països que hi participen, aprofundeixen en àrees com la robòtica i la programació. La competició es fonamenta en tres pilars: el projecte d’innovació, el disseny i rendiment del robot en un tauler de joc, i la promoció de valors com el treball en equip, el respecte, la inclusió i la competició saludable.

Share in social networks:

Notícies

L’equip de Manyanet Sant Andreu (UAB), campió de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2025 de la Xarxa Vives celebrat a la UVic-UCC

L’equip de Manyanet Sant Andreu (UAB), campió de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2025 de la Xarxa Vives celebrat a la UVic-UCC

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha estat l’escenari de la gran final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats. Després d’un enfrontament molt disputat, el jurat ha proclamat com a guanyador de...

'Quan les cançons de casa no sonen a l’escola'

Eumo publica 'Quan les cançons de casa no sonen a l’escola'

Eumo Editorial acaba de publicar Quan les cançons de casa no sonen a l’escola, un assaig de Marta Comas Sàbat i Alfons Espinosa Miró que aborda la necessitat d'una educació antiracista i inclusiva a les aules. A través d’entrevistes amb docents, alumnes i altres...

Imatge gràfica de la UVic Fest, Jornada de Portes Obertes de la UVic

Aquest dissabte, la UVic torna a obrir les portes amb la UVic Fest

Aquest dissabte, 5 d’abril, arriba la UVic Fest, la Jornada de Portes Obertes de la UVic, convertida en un autèntic festival. Al llarg del dia, futurs estudiants i les seves famílies podran descobrir de primera mà l’oferta formativa, els serveis i les instal·lacions de...

Fase Local a la UVic

La UVic-UCC acull la fase final de Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, centrada en el culte al cos

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) acollirà del 2 al 4 d’abril la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2025 impulsada per la Xarxa Vives d’Universitats. Durant tres dies, un centenar d’alumnes de 4t d’ESO...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte