
La UVic-UCC participa en un projecte 'peer to peer' d’inserció sociolaboral de persones amb malaltia mental
Per tal de fomentar la inserció sociolaboral de persones amb trastorns mentals i/o addiccions, la Fundació Althaia, Osonament i la Universitat de Vic - Universitat de Catalunya han dissenyat i portat a terme conjuntament un projecte pioner peer to peer. L’objectiu principal ha estat formar i acreditar persones amb problemes de salut mental i/o addiccions i integrar-les en equips assistencials d’atenció a la salut mental. D’aquesta manera, han esdevingut agents de suport entre iguals, que han intervingut en el procés d’atenció a altres persones ateses.
El projecte ha inclòs tres grans grups de persones. En primer lloc, 69 professionals sanitaris i socials dels equips d’atenció a la salut mental d’Althaia i Osonament. En segon lloc, 14 persones amb problemes de salut mental i/o addiccions que han rebut la formació per esdevenir agents de suport entre iguals. A més, hi ha hagut 77 persones amb malaltia mental que han rebut l’atenció per part dels agents de suport entre iguals. En total, hi han intervingut 162 persones.
L’experiència ha estat realitat gràcies a l’aliança de tres entitats de referència del territori en els àmbits de l’atenció a la salut mental i de l’activitat acadèmica i el coneixement, com són la Fundació Althaia, Osonament i el Centre d'Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC. La iniciativa s’emmarca en l’activitat científica de la Càtedra de Salut Mental i del Grup de Recerca (GR) en Salut Mental i Innovació Social (SaMIS). El projecte ha comptat amb la col·laboració de l’Obra Social ”la Caixa”, que hi ha destinat una ajuda de 33.700 euros.
El projecte es va acabar divendres passat amb el lliurament de diplomes als participants “posant de manifest que hi ha un camp laboral per explorar adreçat a les persones amb problemes de salut mental” assegura el coordonador del SaMIS, Salvador Simó.
Una experiència molt positiva que ha inclòs formació i activitat laboral
La primera fase del projecte va consistir en el disseny, elaboració i validació de l’activitat formativa. Per fer-ho possible es van cercar experiències internacionals en què les tècniques del peer to peer i del Career Design Counselling, que són la base del projecte, compten amb una gran base científica. Aquesta revisió va permetre que els professionals de les entitats implicades elaboressin els continguts amb la col·laboració de l’Associació Activament Catalunya. El programa va estar validat per la Yale University. La formació va tenir una durada de 40 hores repartides en 10 sessions.
La segona fase del projecte va ser la integració als equips d’atenció a la salut mental. Les 12 persones que van complir els requisits formatius i que van manifestar la seva voluntat de continuar amb el projecte es van incorporar com a agents de suport entre iguals en les dues entitats proveïdores d’atenció a la salut mental participants, que són la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia i Osonament. Els agents de suport entre iguals es van incorporar en diferents nivells assistencials (comunitària, hospitalització, administració-logística, gestió i difusió) i van desenvolupar diferents funcions, entre les quals l’escolta activa en l’hospitalització, acompanyaments individuals a la comunitat, participació en reunions d’equip, tasques de difusió (conferències), suport en les activitats grupals programades, dinamització d’activitats de manera autosuficient: caminades, musicoteràpia, entre d’altres. Els agents entre iguals van tenir una beca-salari durant 6 mesos d’unes 10 hores setmanals de mitjana.
Els resultats mostren uns nivells alts de satisfacció per part de tots els participants. Segons explica Salvador Simó “el projecte d’agents de suport ha impactat positivament en el benestar i la participació social dels mateixos agents com una ocupació significativa en poder ajudar persones amb malaltia mental, millorar la seva autoestima, el procés de recuperació i facilitar-los la inserció”. Per als agents de suport mutu ha estat un procés d’adquisició d’habilitats i d’autoconeixement com a ciutadans de ple dret. El rol laboral els ha permès accedir a una feina de qualitat i amb sentit.
D’altra banda, les persones ateses s’han sentit més escoltades i compreses. Tenir companys que han experimentat una situació de patiment psíquic i emocional similar els ha donat esperança en el seu procés. Per últim, els professionals han valorat positivament l’experiència, la incorporació dels agents entre iguals ha estat molt fluïda en els equips de treball, fent tasques complementàries en l’atenció a persones afectades d’un problema de salut mental. Segons Rubén del Río, terapeuta ocupacional d’Osonament, "la participació en aquesta experiència m'ha permès validar les expectatives inicials: cal incorporar i reconèixer l’expertesa de la primera persona en els equips terapèutics d’atenció a la salut mental i les addiccions".
Les entitats participants vetllaran per aconseguir la continuïtat d’una proposta formativa que permeti la formació de nous agents de suport entre iguals i reforçar i consolidar la presència de la figura de suport entre iguals en els equips d’atenció a la salut mental.
Notícies

La UVic Fest 2025 bat un nou rècord amb més de 3.300 participants
Aquest dissabte 5 d’abril, la UVic ha celebrat una nova edicio de la UVic Fest, la seva jornada de portes obertes que ha comptat amb una gran participació i que, per primera vegada, ha arribat als 3.300 assistents. L’esdeveniment ha combinat informació acadèmica amb...

L’equip de Manyanet Sant Andreu (UAB), campió de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2025 de la Xarxa Vives celebrat a la UVic-UCC
La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha estat l’escenari de la gran final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats. Després d’un enfrontament molt disputat, el jurat ha proclamat com a guanyador de...

Eumo publica 'Quan les cançons de casa no sonen a l’escola'
Eumo Editorial acaba de publicar Quan les cançons de casa no sonen a l’escola, un assaig de Marta Comas Sàbat i Alfons Espinosa Miró que aborda la necessitat d'una educació antiracista i inclusiva a les aules. A través d’entrevistes amb docents, alumnes i altres...

Aquest dissabte, la UVic torna a obrir les portes amb la UVic Fest
Aquest dissabte, 5 d’abril, arriba la UVic Fest, la Jornada de Portes Obertes de la UVic, convertida en un autèntic festival. Al llarg del dia, futurs estudiants i les seves famílies podran descobrir de primera mà l’oferta formativa, els serveis i les instal·lacions de...