Jordi Romeu guanya el IV Premi d’Assaig Ricard Torrents Bertrana amb una història cultural de la bicicleta
El jurat del IV Premi d’Assaig Ricard Torrents Bertrana ha acordat premiar el llibreter vilafranquí Jordi Romeu per l’obra Les bicicletes i els dies, una història social, política i cultural dels últims dos-cents anys seguint els usos de la bicicleta. El jurat ha destacat l’originalitat del plantejament i el treball de recerca i documentació, extens i acurat.
El veredicte s’ha fet públic avui en un acte al bar Velódromo de Barcelona, que ha comptat amb les intervencions de l’autor, Jordi Romeu; Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC; Carlota Torrents, filla de Ricard Torrents; i Gemma Redortra, editora d’Eumo.
A Les bicicletes i els dies Jordi Romeu recorre al cinema, la literatura, la crònica, els diaris i la memòria per traçar una original història sobre la bicicleta, un símbol de la societat moderna en la qual emergien nous protagonistes amb nous valors, com les dones i la classe obrera. Romeu ha valorat el premi perquè és «d’assaig humanístic i perquè darrere hi ha la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya i una editorial amb una trajectòria de més de quaranta anys». Per a l’editora d’Eumo, «aquest assaig ens convida a revisitar algunes de les grans obres de la literatura i del cinema del nostre temps.»
Durant l'acte, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha volgut posar en context la figura de Ricard Torrents «un intel·lectual visionari, impulsor de la Universitat i d'Eumo Editorial, a qui volem honorar amb aquest premi que porta el seu nom». En nom de la família, Carlota Torrents, ha agraït a la Universitat i a l'editorial la voluntat de continuar impulsant aquest premi d'assaig i ha felicitat l'autor per «aquest llibre curiós i llegidor, que evoca l'imaginari de cadascú».
Convocat el 5è Premi
El Premi Ricard Torrents Bertrana té la finalitat de promoure el conreu i la difusió del gènere assagístic en llengua catalana. Consisteix en una dotació de 5.000 € i en la publicació de l'obra guanyadora.
La cinquena edició , que s'acaba de convocar, romandrà oberta fins al 8 de gener de 2025 i s'hi poden presentar obres inèdites, escrites originalment en català, que tractin sobre qüestions relacionades amb les humanitats, les ciències, l'educació i la universitat.
Notícies
Bones festes i feliç 2025!
Des de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) us desitgem unes bones festes de Nadal i els millors desitjos per al 2025. Ens tornarem a trobar el dia 7 de gener.
La UVic-UCC investirà doctora ‘honoris causa’ la lingüista Teresa Cabré Castellví
El pròxim 5 de març, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) investirà doctora honoris causa la lingüista i presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans Teresa Cabré Castellví (Argentera, Baix Camp, 1947). L’atorgament de la màxima distinció de la UVic-UCC a Teresa...
El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC compleix 10 anys ampliant espais i en ple procés de transformació per esdevenir una fundació
El Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia Ambiental i Alimentària) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) celebra 10 anys com a referent en sostenibilitat del món rural. Fundat el novembre de 2014, en aquesta dècada el centre ha destacat...
Mor Federico Mayor Zaragoza, doctor ‘Honoris Causa’ de la UVic-UCC
Ha mort a l’edat de 90 anys, Federico Mayor Zaragoza, doctor Honoris Causa de la UVic-UCC. Va ser director general de la UNESCO entre 1987 i 1999 i ministre d'Educació i Ciència a principis dels anys 80, en el govern de Leopoldo Calvo-Sotelo.Va...