Dues residències d’Osona participen en un projecte europeu per fomentar l’activitat física entre la gent gran
Mantenir-se actiu afavoreix la salut de les persones. Tanmateix, posar el focus en el fet de gaudir en comptes de posar-lo en la salut pot ser una bona manera perquè la gent de 65 anys o més s’animi a practicar regularment exercici físic. A més, cal tenir en compte que hi ha perfils de persones grans que tenen un difícil accés a l’activitat física, de manera que cal tenir també una perspectiva d’inclusió social als programes. Així ho ha demostrat la primera prova pilot a Osona del projecte de recerca europeu "Enjoy physical activity to battle sedentary behaviour and inactivity among older adults from a socially inclusive perspective (Join4Joy)", coordinat per la Dra. Laura Coll Planas, investigadora de la UVic-UCC.
El projecte "Join4Joy" planteja el fet que, basant-se en el gaudi, es pot afavorir l’adhesió de les persones als programes que es proposen i que la inclusió integra la diversitat. A més a més, presenta l’activitat física com un hàbit de vida als grups poblacionals que tradicionalment troben més barreres, com ara minories socials, persones amb funcions físiques reduïdes, persones amb demència, persones amb dificultats socioeconòmiques, etc. En aquest context, s’ha dut a terme una primera prova pilot amb 17 persones usuàries de la Residència Aura de Manlleu (Osona) entre el novembre de 2023 i el març de 2024, així com a residències d’Alemanya i de França.
Javier Jerez, investigador de la UVic-UCC, ha coordinat les intervencions a les residències dels tres països implicats, i l’avaluació de les experiències i dels beneficis que s’han obtingut. Segons explica, “en entorns residencials és tot un repte promoure l’exercici físic i reduir el sedentarisme”. En aquest sentit, Jerez explica que “el Consorci Hospitalari de Vic i, concretament en aquest cas, la Residència Aura han fet un treball encomiable personalitzant les seves sessions per arribar a més gent i afavorir-ne la continuïtat”.
La prova pilot que es va dur a terme a la Residència Aura va consistir en dotze sessions grupals d’una hora de durada a més a més d’uns exercicis posteriors assignats als usuaris per fer en el seu temps lliure i d’unes valoracions per avaluar-ne el progrés. Les sessions van estar conduïdes per la fisioterapeuta titular de la Residència Aura, com també per dos terapeutes ocupacionals del mateix centre, un equip de suport i estudiants del grau en Fisioteràpia de la UVic-UCC en pràctiques. A part de Laura Coll Planas (coordinadora del projecte "Join4Joy") i de Javier Jerez (coordinador de la intervenció), l’equip investigador ha comptat amb Ricard Castro, Eduard Minobes, Montse Romero, Carles Parés i Andrea Fuente, del grup de recerca Methodology, Methods, Models and Outcomes of Health and Social Sciences (M3O) de la UVic-UCC.
Bons resultats
Des del servei de fisioteràpia de la Residència Aura fan una valoració molt positiva de la intervenció, ja que la majoria dels residents es van implicar molt en cada activitat i, entre les coses que més els havien agradat hi havia la cocreació del programa, l’apoderament dels participants o que es tingués en compte la seva pròpia iniciativa. Entre els usuaris es va constatar també un augment de la socialització −tant a dins com a fora de les sessions−, ja que la “gimnàstica de la felicitat”, com van anomenar ells mateixos la intervenció, suposava per a alguns l’única activitat física estructurada en la qual participaven, la qual cosa constituïa també un canvi important en el seu nivell de mobilitat. Entre les activitats que se’ls van proposar hi havia, per exemple, voleibol adaptat o pesca simulada amb materials fabricats per ells mateixos.
Els resultats obtinguts amb aquesta experiència demostren els beneficis que es poden assolir amb propostes basades en el gaudi. El seguiment mitjà a les sessions va ser del 82 %, la satisfacció es va valorar amb un 4,6 sobre 5, va haver-hi una alta percepció de millora per part dels usuaris i a més a més es va valorar el gaudi amb un 4,5 sobre 5. Com a resultat, en aquest centre assistencial d’Osona s’instaurarà, a partir de la pròxima tardor i de forma autònoma, aquest nou model per reduir el sedentarisme i millorar els nivells d’activitat física de les persones que hi viuen partint d’activitats centrades en la inclusió social i el gaudi.
Segona prova pilot i formació oberta a tothom
Després de l’experiència de la prova pilot a la Residència Aura de Manlleu, el projecte "Join4Joy" posarà en marxa una segona prova pilot a Osona, entre els mesos de setembre i desembre de 2024, a la residència de la Fundació Gallifa de Sant Hipòlit de Voltregà. Laura Coll Planas, coordinadora del projecte, explica que aquesta recerca “mostra la importància d’impulsar pràctiques innovadores des de la recerca i la formació, i que tenen sentit tant per als professionals com per a les persones grans.”
El projecte "Join4Joy" (www.join4joy.eu), que es desenvolupa a cinc països europeus, va dirigit a persones que resideixen en comunitat o bé en residències geriàtriques, i té un caràcter participatiu. En el seu disseny s'han implicat diversos actors socials d’Europa i de diverses residències locals, com ara les residències Cals Avis (Torelló) i El Nadal (Vic). A Europa, cada soci del projecte desenvolupa, com a mínim, dues proves pilot al seu país d’origen, de manera que cadascun treballi almenys amb 24 usuaris finals. A més a més de la UVic-UCC, al projecte "Join4Joy" hi prenen part la Universitat Ramon Llull i la Fundació Salut i Envelliment de la UAB (Espanya), la Universitat del Sud de Dinamarca (SDU), la Clínica Agaplesion Bethesda d’Ulm (Alemanya), l’Institut Europeu per al Desenvolupament Socioeconòmic (ISES) d’Itàlia, i l’Associació Siel Bleu de França.
"Join4Joy" és finançat per la Comissió Europea a través del programa europeu Erasmus+ SPORT, que té entre els seus objectius generar i divulgar material formatiu que enriqueixi la pràctica de professionals i acadèmics. Atès que els programes Erasmus+ tenen com a propòsit principal l’eductiu, tots els professionals i els estudiants que participen en el projecte "Join4Joy" cursen una formació específica, preparada per la UVic-UCC i la resta d’institucions, que també està disponible de manera gratuïta per a qualsevol professional o estudiant interessat en l’àmbit de la tercera edat. Aquesta formació està en constant evolució per anar incorporant els aprenentatges derivats dels estudis que es van fent a Europa, i es pot fer prèvia petició a l’adreça andrea.fuente@uvic.cat
Notícies
Bones festes i feliç 2025!
Des de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) us desitgem unes bones festes de Nadal i els millors desitjos per al 2025. Ens tornarem a trobar el dia 7 de gener.
La UVic-UCC investirà doctora ‘honoris causa’ la lingüista Teresa Cabré Castellví
El pròxim 5 de març, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) investirà doctora honoris causa la lingüista i presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans Teresa Cabré Castellví (Argentera, Baix Camp, 1947). L’atorgament de la màxima distinció de la UVic-UCC a Teresa...
El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC compleix 10 anys ampliant espais i en ple procés de transformació per esdevenir una fundació
El Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia Ambiental i Alimentària) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) celebra 10 anys com a referent en sostenibilitat del món rural. Fundat el novembre de 2014, en aquesta dècada el centre ha destacat...
Mor Federico Mayor Zaragoza, doctor ‘Honoris Causa’ de la UVic-UCC
Ha mort a l’edat de 90 anys, Federico Mayor Zaragoza, doctor Honoris Causa de la UVic-UCC. Va ser director general de la UNESCO entre 1987 i 1999 i ministre d'Educació i Ciència a principis dels anys 80, en el govern de Leopoldo Calvo-Sotelo.Va...