- Necessites orientació?
- Parlem
- Descarrega el catàleg
- Visita'ns
Matrícula oberta
Sol·licita informació
El CFGS en Processos i Qualitat en la Indústria Alimentària forma professionals capaços d’organitzar i controlar els processos d’elaboració de productes alimentaris. Programa i supervisa les operacions i els recursos materials i humans necessaris, aplicant els plans de producció, qualitat, seguretat alimentaria, de prevenció de riscos laborals i de protecció ambiental, d’acord amb la legislació vigent.
Característiques clau del cicle en Processos i Qualitat en la Indústria Alimentària
- Sistema dual que combina la formació a l’aula i a l’empresa
- Personal docent professional i amb àmplia experiència en el sector alimentari
- Àmplia oferta laboral i possibilitat immediata d’inserció
Facebook, Twitter i Instagram del Campus Professional UVic-UCC
Facebook, Twitter, Instagram i Blog de Kreas
Objectius del cicle
- Caracteritzar les operacions d’elaboració de productes alimentaris, i descriure’n les tècniques i els paràmetres de control.
- Analitzar els processos productius i caracteritzar-ne les operacions, els equips, les instal·lacions i els recursos necessaris.
- Identificar tècniques de programació i de gestió de la producció alimentària.
- Reconèixer i realitzar els assajos físics, químics i microbiològics, aplicant-hi la metodologia analítica per controlar i garantir la qualitat dels productes elaborats.
- Descriure les característiques organolèptiques dels productes alimentaris.
- Conèixer les operacions d’envasament, d’embalatge i d’etiquetatge, així com el procés logístic.
- Identificar les necessitats de manteniment dels equips i de les instal·lacions.
- Identificar la normativa i les mesures de protecció ambiental, i analitzar-ne la repercussió i l’aplicació en els processos productius.
Informació general
- Títol: Tècnic Superior en Processos i Qualitat en la Indústria Alimentària
- Denominació: Processos i Qualitat en la Indústria Alimentària
- Nivell: Formació Professional de Grau Superior (Educació Superior)
- Durada: 2000 hores (2 cursos acadèmics)
- Família professional: indústries alimentàries
- Modalitat de formació: Formació basada en la pràctica i opció a cursar formació en alternança dual
- Lloc d'impartició:
Centre Kreas
Edifici Can Monsà
c./ Joan Pere Fontanella 3
17800 Olot (Girona)
Tel. 972 26 07 14 / info@kreas.cat
Referents legals:
- Real Decreto 451/2010, de 16 de abril, por el que se establece el título de Técnico Superior en Procesos y Calidad en la Industria Alimentaria
- Decret 37/2014, de 18 de març, pel qual s'estableix el currículum del Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en la Indústria Alimentària
Vies d'accés
Tenen accés a un CFGS les persones que compleixin algun d'aquests requisits:
- Tenir el títol de batxillerat,
- Tenir el títol de tècnic (CFGM) de formació professional o d'arts plàstiques i disseny,
- Haver superat la prova d’accés a cicles formatius de grau superior. Per presentar-s'hi cal tenir complerts 19 anys o bé complir-los durant l'any natural en què es realitza la prova,
- Tenir el títol de tècnic/a superior (CFGS), especialista o d'arts plàstiques i disseny,
- Haver superat la prova d'accés a la universitat per a més grans de 25 anys o de 45 anys,
- Haver superat el segon curs de batxillerat de qualsevol modalitat de batxillerat experimental,
- Haver superat el curs d'orientació universitària (COU) o el preuniversitari,
- Tenir titulació universitària o una d'equivalent.
Consulta la informació específica per a l'accés i la inscripció en aquest enllaç.
Pla d'estudis
Avís: canvis en els cicles d'FP per al curs 2024-2025. S'introdueixen nous mòduls i hi haurà canvis en les estades en centres de treball. En breu actualitzarem aquesta informació per a cadascun dels cicles.
Mòduls Professionals | Unitats formatives |
---|---|
MP 1: Tecnologia Alimentària (132 h) | UF 1: Additius, coadjuvants i auxiliars |
UF 2: Indústria càrnia | |
UF 3: Indústria dels derivats de la pesca i de l’aqüicultura | |
UF 4: Indústria de la llet i productes làctics | |
UF 5: Indústria derivada de fruites i d’hortalisses | |
UF 6: Indústria dels derivats dels cereals i afins | |
UF 7: Altres productes alimentosos | |
MP 2: Anàlisi d’Aliments (165 h) | UF 1: Organització del laboratori |
UF 2: Assajos físics i fisicoquímics | |
UF 3: Anàlisis químiques | |
UF 4: Composició centesimal | |
UF 5: Mètodes electroquímics | |
UF 6: Mètodes òptics | |
UF 7: Mètodes cromatogràfics | |
MP 3: Tractaments de Preparació i Conservació dels Aliments (165 h) | UF 1: Condicionament i transformació de matèries primeres |
UF 2: Tractaments tèrmics de conservació | |
UF 3: Tractaments d’assecat i concentració | |
UF 4: Envasament i embalatge | |
MP 4: Organització de la Producció Alimentària (66 h) | UF 1: Planificació i programació de la producció |
UF 2: Organització de la producció | |
UF 3: Control de la producció i dels costos | |
MP 5: Comercialització i Logística en la Indústria Alimentària (66 h) | UF 1: Logística |
UF 2: Comercialització i promoció de productes alimentaris | |
MP 6: Gestió de Qualitat i Ambiental en la Indústria Alimentària (99 h) | UF 1: Gestió de la qualitat en la indústria alimentària |
UF 2: Protecció mediambiental | |
MP 7: Manteniment Electromecànic en Indústries de Procés (66 h) | UF 1: Materials i elements mecànics |
UF 2: Instal·lacions i màquines hidràuliques, pneumàtiques i elèctriques | |
UF 3: Organització del manteniment bàsic | |
MP 8: Control Microbiològic i Sensorial dels Aliments (132 h) | UF 1: Tècniques bàsiques de treball a microbiologia |
UF 2: Control i higiene | |
UF 3: Anàlisi d’aliments i d’aigua | |
UF 4: Anàlisi sensorial | |
MP 9: Nutrició i Seguretat Alimentària (66 h) | UF 1: Nutrició |
UF 2: Seguretat alimentària | |
MP 10: Processos Integrats en la Indústria Alimentària (99 h) | UF 1: Control automàtic de processos |
UF 2: Conducció i control d’un procés d’elaboració | |
MP 11: Biotecnologia Alimentària (66 h) | UF 1: Bioquímica i microbiologia |
UF 2: Bioreactors i biosensors | |
UF 3: Aplicacions biotecnològiques | |
MP 12: Innovació Alimentària (66 h) | UF 1: Innovació alimentària |
MP 13: Formació i Orientació Laboral (66 h) | UF 1: Incorporació al treball |
UF 2: Prevenció de riscos laborals | |
MP 14: Empresa i Iniciativa Emprenedora (66 h) | UF 1: Empresa i iniciativa emprenedora |
MP 15: Projecte en Processos i Qualitat en la Indústria Alimentària (264 h) | UF 1: Projecte de processos i qualitat en la indústria alimentària |
MP 16: Formació en Centres de Treball (416 h) |
Competències del cicle
- Organitza i controla l'elaboració de qualsevol producte alimentari sota criteris de qualitat i seguretat alimentària.
- Supervisa les operacions i els recursos en l'elaboració de productes.
- Planifica els processos productius, assignant equips i instal·lacions en funció del producte que s’ha d’elaborar.
- Programa i organitza la producció alimentària i els sistemes automàtics de producció observant les exigències de qualitat, de seguretat i de protecció ambiental establerts.
- Condueix les operacions d’elaboració de productes alimentaris, i resoldre les contingències que es presentin.
- Planifica la logística en l’empresa alimentària, organitzant els aprovisionaments, l’emmagatzematge i l’expedició de les matèries primeres, de les auxiliars i dels productes.
- Mantenir una actitud d’actualització i d’innovació respecte als canvis tecnològics, organitzatius i socioculturals en la indústria alimentària, especialment en el desenvolupament de nous productes, de processos i de models de comercialització.
Formació en centres de treball i formació dual
La formació en un entorn de treball real és de cabdal importància en el marc de la formació professional. Així tots els cicles formatius contemplen un temps de formació pràctica en el sí d’empreses i institucions, corresponent al mòdul professional de Formació en Centres de Treball (FCT) que poden ésser convalidades en els sistemes d’estudi Dual.
El sistema d’estudi dual que apliquem combina de forma intensiva la formació laboral i l’acadèmica, amb l’objectiu d’aconseguir una qualificació professional del treballador-estudiant que comparteix l’activitat laboral en una empresa amb l’activitat formativa al centre.
La formació dual es pot cursar mitjançant la contractació laboral per la pròpia empresa o a través d’una beca de formació depenent de cada cas. A data d’avui, el 100% dels nostres alumnes segueixen el format de formació dual i el 97% ho fan mitjançant un contracte, la resta a través de beca, però tots perceben una borsa de diners en concepte de les hores treballades.
- Perquè incrementa la teva motivació, ja que apliques els teus coneixements en un entorn laboral.
- Perquè facilita la teva inserció laboral perquè en acabar la formació acumules molta experiència pràctica.
- Perquè et permet disposar d’un suport econòmic mitjançant una beca o un contracte.
- Perquè incideix en la millora de la qualitat de la teva formació professional.
- Perquè incrementa la vinculació i la corresponsabilitat del teixit empresarial en la formació professional.
- Perquè permet la millora de la competitivitat.
Consulta més informació sobre els avantatges de la formació dual aquí.
- Contribueix a la millora de la competitivitat de l’empresa al millorar la gestió dels recursos humans, disposant de capital humà amb major competència i habilitats personals i professionals.
- L’empresa emfatitza la formació pràctica i en participa activament en el disseny dels continguts de la formació professional i, per tant, ofereix la possibilitat de formar a futurs treballadors d’acord a les seves necessitats específiques, als seus processos i cultura empresarial.
- L’empresa recupera el model d’aprenent garantint que la formació de l’estudiant millora i també en millora el desenvolupament personal dels joves.
- L’empresa augmenta les competències i el rendiment laboral del treballador-estudiant contractat o en beca.
- L’empresa participa de la responsabilitat social fomentant la formació i la ocupabilitat de les persones.
- La formació d’avui és l’empresa de demà.
Existeixen dues modalitats d’estada de l’alumne a l’empresa un contracte laboral o una beca.
L’alumnat es pot incorporar en format de beca per a la FP Dual. En aquest cas no s’estableix relació laboral entre l’empresa i l’estudiant i:
- No existeix limitació d’edat de l’estudiant.
- La beca ha de tenir una durada mínima de 2 mesos i màxima de 12 mesos dins d’un curs amb possibilitat d’una pròrroga.
- Cal signar un acord entre l’empresa, el centre i l’estudiant amb el detall de les activitats formatives, la retribució i la resta de condicions de l’estada.
- L’empresa gestiona l’alta a la Seguretat Social com a becari.
- La compensació econòmica que percep l’estudiant té com a referència mínima el salari mínim interprofessional.
L’estudiant pot tenir qualsevol tipus de contracte, tot i que el més habitual per a la formació dual és el contracte per a la formació i l’aprenentatge. En aquest cas cal complir els següents requisits:
- L’estudiant ha de tenir una edat màxima de 25 anys.
- El contracte haurà de ser de mínim 1 any màxim 3 anys.
- La jornada laboral màxima serà de 40 hores setmana (que inclou la formació realitzada al centre educatiu amb un mínim del 25% de la jornada el primer any).
- L’empresa podrà bonificar-se el 100% de les quotes a la Seguretat social (empreses de menys de 250 treballadors) o el 75% (empreses més grans).
- En cas de posterior contractació indefinida, l’empresa obtindrà reduccions de fins a 1800 €/any durant 3 anys.
- La retribució de l’alumne té com a referència mínima el salari mínim interprofessional.
Sortides professionals
Els titulats i titulades en Processos i Qualitat en la Indústria Alimentaria, desenvolupen la seva activitat en petites, mitjanes o grans empreses de la indústria agroalimentària, ocupant posicions com:
- Anàlisi d’aliments, sensorial, i laboratori de control de qualitat.
- Responsable de producció, elaboració de nous productes i desenvolupament de processos. També en la gestió de la seguretat alimentària, i control ambiental.
- Inspecció i/o auditor de qualitat.
- Cap de línia, planta de fabricació, secció, magatzem, o torn.
- Tècnic/a comercial.
Claustre docent
El claustre de professorat està format per personal docent amb trajectòria contrastada tant en el món de la formació com en el sector alimentari. A més, el professorat compta amb el suport i l’experiència de les metodologies docents aportades per la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya, i el contacte directe amb el sector mitjançant la Federació Catalana d’Indústries de la Carn (FECIC).
Passarel·la universitària
La realització d’aquest cicle dóna accés directa i amb un ampli reconeixement de crèdits a graus universitaris de la pròpia UVic com:
- Grau en Nutrició Humana i Dietètica Del total de 240 crèdits ECTS (4anys) del Grau, la Uvic-UCC reconeix 42 crèdits ECTS
- Grau en Biologia Del total de 240 crèdits ECTS (4anys) del Grau, la Uvic-UCC reconeix 24 crèdits ECTS
- Grau en Biotecnologia Del total de 240 crèdits ECTS (4anys) del Grau, la Uvic-UCC reconeix 24 crèdits ECTS
Consulta les taules de reconeixements a graus universitaris que s’aplicaran als estudiants de la UVic-UCC.