En els humans, la capacitat de percebre el gust amarg de la PTC s'hereta com un tret autosòmic dominant. El gen que determina aquest caràcter es diu TAS2R38 i té uns quants al·lels. Els dos al·lels més freqüents en les poblacions humanes són l'al·lel PAV, que permet sentir el gust de la PTC, i l'al·lel AVI; els individus homozigots AVI/AVI no poden sentir el gust de la PTC. El gen TAS2R38 codifica per una proteïna (un receptor del gust) que s'expressa a la membrana d'unes cèl·lules especials de les papil·les gustatives. En aquest taller examinarem quina diferència hi ha, a nivell molecular, entre les persones que poden sentir el gust de la PTC i les que no). |
|
Què s'hi aprèn? | La relació entre el DNA i les proteïnes. Què són els al·lels d'un gen i què s'entén per variabilitat genètica. El concepte d'haplotip i com està relacionat amb la recombinació genètica. La relació entre l'estructura de les proteïnes i la funció. La relació de parentiu entre les espècies. Què és l'alineament de seqüències biològiques i quines aplicacions té. Quin tipus d'informació biològica es pot trobar a les bases de dades d'Internet. |
Assignatures vinculades | Biologia, química i informàtica |
A qui va dirigit | Alumnes de 1r i 2n de batxillerat, especialment pensat pels itineraris de ciències de la salut i/o tecnològic. |
Places | 16 |
Durada | 1,5h |
Lloc | Aula d’Informàtica, Campus Torre dels Frares. |
Horari | A concretar amb el centre |
Coordinació | Departaments de Biologia de Sistemes (UST). |
Responsable | Josep Mª Serrat, Mireia Olivella |