Tres estudiants del màster Executive MBA de la UVic, guardonats a la primera edició dels Premis TFM Innova 2024
Tres estudiants que van cursar el màster Executive MBA de l’Escola de Postgrau de la UVic el curs 2022-2023 han estat els guanyadors de la primera edició dels Premis TFM Innova 2024. Es tracta de Gemma Degés, Magdalena Gómez i Agustí Danés, que han obtingut el primer, segon i tercer premi respectivament. A l’acte de lliurament dels premis, que va tenir lloc aquest dimecres a la tarda a Casa Convalescència, van assistir-hi David Baños, director d’Institucions del Banc Santander; Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC; i Elisenda Tarrats, directora del programa INNOVA.
El TFM Innova és una modalitat de treball de fi de màster que implica el desenvolupament d’un pla de negoci sobre una idea emprenedora que pot ser desenvolupat en qualsevol dels màsters del Campus Vic de la UVic-UCC. Aquest premi té per objectiu promoure l’interès acadèmic dels estudiants, visibilitzar el compromís de la universitat envers la generació de coneixement de valor per a la societat i el territori, i reconèixer l’esforç i el treball dels estudiants en propostes de caràcter innovador i vinculades a l’emprenedoria.
Tres treballs diferents
El primer premi dels Premis TFM Innova 2024 es va atorgar a Gemma Degés, autora del treball ‘Preu Intern del Carboni Anthesis Lavola’, del qual se’n va reconèixer la seva innovació i l’impacte significatiu en la gestió ambiental empresarial. Degés va explicar que, en el context de canvi climàtic actual, una de les metodologies que les empreses poden utilitzar per disminuir l’impacte de la seva petjada de carboni és el Preu Intern del Carboni (PIC), amb la qual “les empreses acaben sent més eficients, més responsables i més líders”. Segons Degés, per calcular el PIC hi ha tres mètodes que es poden aplicar per separat o combinats entre ells (el preu a l’ombra, la taxa de carboni i el premi implícit) que permeten calcular el cost real que tenen les emissions de carboni a les empreses.
El segon premi va ser per al treball de final de màster ‘Postvita’, de Magdalena Gómez, del qual se’n va valorar la seva proposta innovadora i la seva aplicabilitat en el sector dels serveis postvitals. Segons Gómez, el seu treball “volia donar forma a un buit que existeix actualment i que és el dol digital”. És a dir, la idea de Postvita és crear un espai digital de records de la persona que ha mort, molt personalitzat i anònim, on les persones autoritzades puguin guardar-hi documents en diversos suports amb l’objectiu de convertir-se en “un testament digital”.
El tercer premi se’l va endur Agustí Danés, autor de l’estudi ‘Els diaris de paper en l’era digital’, per la seva anàlisi crítica sobre la transformació dels mitjans impresos en l’era digital. Danés va comentar que la seva tesi partia d’una mentida: que el periodisme està acabat. “El que està acabat és el model de negoci de les empreses periodístiques, acostumades a basar-se en la venda d’exemplars i de publicitat”, va matisar. Danés va fer tres consideracions al voltant del seu treball dient que actualment “ens sembla que estem molt informats però en realitat estem molt entretinguts”, que davant l’allau d’informacions les firmes dels periodistes i les capçaleres faran de prescriptors, i que la funció del periodisme ha de ser ordenar allò que és rellevant del que no ho és.
El Premi TFM Innova Talent, organitzat per la UVic, està finançat per Santander Universidades amb una dotació de 3.000 euros en total (1.000 euros per a cadascun dels premis).
Acte de lliurament
En l’acte de lliurament dels premis, David Baños va dir, dirigint-se als estudiants de màster, “sou el millor exemple del que és transformar desafiaments en oportunitats” i va subratllar la necessitat de treballar per crear ponts ja que “el talent és el que mou el món”. En el seu torn de paraula, el director d’Institucions del Banc Santander va subratllar que “la innovació és un camí constant d’aprenentatge, de superació i d’inspiració” i va fer èmfasi en la satisfacció de la institució que representava per “contribuir a finançar projectes que serveixin per a millorar el món”.
Elisenda Tarrats va destacar que la primera edició dels Premis TFM Innova Talent “marca l’inici d’una iniciativa significativa per la nostra universitat, amb l’objectiu de destacar i premiar l’excel·lència, la innovació i l’emprenedoria dels nostres estudiants de màster”. Referint-se als estudiants que han realitzat el treball de final de màster va posar en valor les competències que han hagut de desenvolupar durant la seva execució, des del pensament analític i crític fins al lideratge, passant per la creativitat i la iniciativa, “habilitats que el World Economic Forum destaca com essencials per als professionals del 2025”.
Tarrats també va fer referència a la possibilitat de materialitzar els projectes treballats i va donar algunes dades al respecte com ara que, segons l’informe GUESSS, només el 5% dels universitaris emprenen quan acaben però que aquest percentatge creix fins al 30% una vegada han transcorregut cinc anys. Indicadors com aquest “subratllen que l’etapa universitària no només enriqueix el vostre bagatge acadèmic sinó que també potencia el vostre esperit emprenedor, una habilitat clau en el mercat laboral actual i futur”, va dir als estudiants presents a l’acte.
La cloenda de l’acte va anar a càrrec del rector de la UVic-UCC, el qual va agrair les presentacions que els estudiants de màster van fer dels seus treballs i va felicitar tots els premiats.
Notícies
Tres estudiants del màster Executive MBA de la UVic, guardonats a la primera edició dels Premis TFM Innova 2024
Tres estudiants que van cursar el màster Executive MBA de l’Escola de Postgrau de la UVic el curs 2022-2023 han estat els guanyadors de la primera edició dels Premis TFM Innova 2024. Es tracta de Gemma Degés, Magdalena Gómez i Agustí Danés, que han...
El Centre d’Estudis en Esports i Activitat Física avaluarà els efectes de l’ús de pesos ultralleugers a l’empenya de les botes dels jugadors de futbol
Amb l’objectiu de millorar el rendiment esportiu, corregir l’eficiència de la petjada dels jugadors de futbol juvenils i poder reduir el risc de patir lesions, el Centre d’Estudis en Esports i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC estudiarà els efectes que a llarg termini pot...
El cens d’ocells aquàtics hivernants de l’Alt Ter 2024 registra 7.700 individus de 72 espècies diferents
Dissabte passat, 11 de gener, es va dur a terme el cens anual 2025 d’ocells aquàtics hivernants de l’Alt Ter. El cens està coordinat pel Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i l’Àrea Ambiental...
La Càtedra del Món Rural de la UVic-UCC convoca la primera edició de les Beques a la Innovació Rural
Per contribuir al desenvolupament integral i sostenible dels territoris rurals de Catalunya i a la generació i difusió de coneixement en aquest àmbit, la Càtedra del Món Rural de la UVic-UCC ha convocat la primera edició de les Beques a la Innovació Rural. Aquestes beques...