Vés al contingut

Ramon Pujol parla de les noves evidències en docència mèdica al congrés de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia

Ramon Pujol parla de les noves evidències en docència mèdica al congrés de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia

 

El degà de la Facultat de Medicina, Ramon Pujol, va participar al 25è congrés de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia amb una ponència sobre les noves evidències en docència de la Medicina. La seva conferència es va emmarcar en una taula sobre innovacions que va tenir lloc el 8 de novembre, en el marc del congrés, a la seu de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears.

En la seva ponència, el degà va plantejar els passos i estratègies que cal seguir per millorar la docència en l’àmbit de la Medicina. Per això va contraposar els plantejaments de la docència tradicional amb els d’una altra d’innovadora: la primera, va dir, estava molt centrada en la malaltia i apostava pel treball individual, la memorització, els programes establerts, l’aprenentatge passiu, les exposicions repetitives i l’avaluació sumativa. La segona, per contra, fa una aposta per uns continguts basats en la necessitat de salut i aposta pel treball en equip, els processos de raonament i resolució de problemes, l’autoaprenentatge, la creativitat, la proactivitat de l’alumne, l’ús de recursos educacionals múltiples i l’avaluació formativa.

Pujol va afirmar que la formació dels metges i metgesses està canviant a gran velocitat, com també ho fa la mateixa medicina. Per això, va dir, els futurs metges hauran de saber-se adaptar, i els docents hauran d’ajudar-se dels avenços tecnològics i transformar les metodologies formatives i avaluatives segons la nova realitat. “L’educació mèdica no és un hobby, sinó una disciplina que requereix evidència científica com qualsevol altra”, va concloure.

La intervenció de Ramon Pujol va tenir lloc en el marc d’una taula sobre innovacions en docència moderada per Ramon Miralles, de l’Institut Català de la Salut (ICS). També hi van intervenir Aida Camps, del centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic (CISARC) de Manresa, i Maria José Robles, de l’Hospital del Mar, que van parlar del paper cada vegada més rellevant de la simulació en la docència mèdica.

El congrés de la Societat Catalana de Geriatria Gerontologia estava coorganitzat amb el Servei de Geriatria del Parc Salut Mar – Hospital del Mar. En aquesta edició el programa es va centrar en l’abordatge col·laboratiu entre els professionals de diferents àmbits i camps d’expertesa i les persones grans. La seva voluntat ha estat compartir coneixements més enllà de les diferents disciplines mèdiques, centrant-se en les persones. En aquest context, la docència en geriatria i gerontologia va tenir un paper rellevant en el transcurs del congrés, que va tenir la mirada posada en la previsió de falta de professionals en un futur immediat.

Share in social networks:

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte