Vés al contingut

Professionals d’universitats europees debaten sobre mobilitat internacional en estudis en ciències de la vida a la UVic

Foto de família dels participants al congrés IROICA

Professionals d’universitats europees debaten sobre mobilitat internacional en estudis en ciències de la vida a la UVic

Des de dimecres i fins divendres la UVic organitza i acull la trobada anual de la xarxa IROICA, que aglutina coordinadors i oficines de relacions internacionals en l’àmbit de les ciències de la vida de diverses universitats europees. La UVic, a través de la Facultat de Ciències i Tecnologia, fa quatre anys que forma part de la xarxa, que en aquesta ocasió reuneix una seixantena de persones de 17 països diferents.

Un dels objectius del congrés, que cada any se celebra en una ciutat diferent i per primer cop arriba a un país del sud d’Europa, és millorar la internacionalització dels membres de la xarxa pel que fa a competències interculturals i foment de la mobilitat d’estudis i pràctiques. Aquest any la temàtica a l’entorn de la qual s’articularà tot el programa és l’impacte de la política internacional en la internacionalització de les universitats i en la mobilitat de l’alumnat, així com la gestió de la interculturalitat en aquest context. El congrés també és una bona ocasió per fer networking i debatre temes d’actualitat.  

El primer congrés sostenible de la xarxa IROICA

El de Vic és el primer congrés sostenible que impulsa la xarxa IROICA que, amb la voluntat de compensar la petjada ecològica que suposa l’organització d’un esdeveniment d’aquesta magnitud amb molts desplaçaments internacionals. Per això, l’organització destinarà 25 euros de la inscripció de cada participant a l’associació Treecological, per a un projecte de reforestació de boscos a Equador. Alhora, per assistir a l’esdeveniment s’ha incentivat l’ús del tren i del cotxe compartit en comptes de l’avió sempre que sigui possible.

El congrés també duu a terme altres mesures de foment de la sostenibilitat: s’utilitzarà roba de taula i vaixella de vidre per als càterings, es reduirà al mínim necessari l’ús del paper i se serviran menús vegetarians fets amb productes de proximitat i en alguns casos ecològics, i s’ha demanat als assistents que es portin la seva pròpia tassa per fer servir durant el congrés. Els regals als assistents i als ponents tindran també un plantejament sostenible. A més, durant el congrés es podrà visitar una exposició sobre el model d’EcoCampus de la UVic-UCC.

Ponències i tallers

Entre les ponències, en destaca una sobre la relació entre l’auge dels populismes a Europa i la restricció de la llibertat acadèmica, que aquest matí ha impartit Agnes Leyrer, de la Central European University, i una altra sobre els canvis recents del programa Erasmus i les seves conseqüències. Un altre dels temes a abordar són els objectius en matèria de desenvolupament sostenible que s’han de fixar les institucions amb estudis superiors de ciències de la vida, tema que s’ha debatut en una taula rodona amb Cristina Comerma, de l’EcoCampus de la UVic-UCC, representants del moviment Fridays4Future Vic i Laurent de Potter, de Gembloux Agro-Bio Tech a la University of Liège . Aquesta tarda els participants al congrés també podran sumar-se a dos tallers, un sobre diferents formes de donar suport a l’alumnat que vol viure una experiència internacional i un altre sobre alternatives a les fórmules clàssiques de mobilitat. 

En l’acte inaugural del congrés de l’IROICA, aquest matí, el vicerector de Formació Continuada i Relacions Internacionals de la UVic-UCC, Joan Masnou, ha dit que és un honor i alhora una responsabilitat fer d’amfitrions d’aquesta trobada i ha definit l’augment i la millora de la mobilitat com un dels principals objectius i reptes de la Universitat: “hem de proporcionar les millors oportunitats als nostres estudiants, professors i investigadors” i “promoure la modernització i internacionalització dels nostres estudis”. En aquest sentit, el vicerector s’ha mostrat convençut que el congrés de l’IROICA és el context idoni per avançar en aquesta direcció.

També hi ha intervingut Matt Tips, president d’IROICA, segons el qual fets com les eleccions europees o el trasllat de la seu de la Central European University de Budapest a Viena, entre d’altres accions polítiques, “tenen un fort impacte en la internacionalització acadèmica”. “No podem mirar cap a una altra banda sinó que hem de defensar la importància de la internacionalització i ajudar els professionals d’aquest àmbit a adaptar-se a les noves situacions”. Per la seva banda, Sergi Grau, degà de la Facultat de Ciències i Tecnologia, ha fet una breu presentació de la UVic-UCC als assistents.

La trobada de l’IROICA va començar ahir amb una visita a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida, on ja van tenir lloc dues ponències del congrés, i amb una recepció a l’Ajuntament de Vic. El congrés l’organitzen el Departament de Biociències de la Facultat de Ciències i Tecnologia i l’Àrea de Relacions Internacionals.

Share in social networks:

Notícies

Els congressos de salut mental tindran lloc aquesta setmana

La salut mental serà l’eix temàtic del 7è Congrés Storytelling i del III Congrés del grup de recerca ISaMBeS de la UVic-UCC, aquesta setmana

Dos esdeveniments al voltant de la salut mental tindran cita aquesta setmana, els dies 27 i 28 de novembre, al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC): la setena edició del congrés International Conference Storytelling Revisited i el III...

Un projecte de recerca de la UVic impulsa l'alfabetització mediàtica a través del videojoc ‘Data Defenders’

Un projecte de recerca de la UVic impulsa l'alfabetització mediàtica a través del videojoc ‘Data Defenders’

La UVic-UCC ha participat en el desenvolupament del videojoc Data Defenders, una eina educativa innovadora dissenyada per promoure l'alfabetització mediàtica entre els joves d'11 a 16 anys, finançada pel programa European Media and Information Fund (EMIF), que forma part del projecte de recerca internacional...

Meritxell Mondejar, Montserrat Vall i Anna Bonafont

Un llibre d'Anna Bonafont i Montserrat Vall recull l'evolució dels estudis d’Infermeria a Vic, que compleixen 50 anys

Anna Bonafont i Montserrat Vall van presentar ahir al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) el llibre Història dels estudis d’Infermeria a Vic, que deixa constància de l’evolució de la Infermeria al llarg de la història de la...

Gemma Fuster

Projectes coliderats per quatre investigadores vinculades a la UVic-UCC obtenen finançament de La Marató 3Cat

Aquest dijous la Fundació 3Cat ha lliurat els diplomes als projectes que finançarà en el marc de La Marató 3cat 2023, dedicada a la “Salut sexual i reproductiva”. Entre els 26 projectes seleccionats, n'hi ha quatre que estan coliderats per investigadores que exerceixen docència o...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte