Vés al contingut

Oriol Mitjà lidera el primer assaig clínic a Catalunya per reduir la capacitat de transmissió del Covid-19

Oriol Mitjà en la roda de premsa de dilluns

Oriol Mitjà lidera el primer assaig clínic a Catalunya per reduir la capacitat de transmissió del Covid-19

 L'expert en epidemiologia i membre de la Càtedra de Malalties Infeccioses i Immunitat de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Oriol Mitjà, liderarà el primer assaig clínic a Catalunya amb fàrmacs ja existents impulsat pel Departament de Salut de la Generalitat per tal de frenar la capacitat de transmissió del coronavirus.

A l'estudi hi participaran unes 3.000 persones. Al llarg d'aquesta setmana, els responsables reclutaran 195 pacients positius en Covid-19 de la Conca d'Òdena i de la zona nord de Barcelona, els dos focus epidemiològics de Catalunya. A més, però, també es buscarà un grup de 15 persones de contacte per a cada un dels positius.

La recerca, que es desenvoluparà al llarg de les dues setmanes següents, consistirà en la indicació d'un medicament antiretroviral a persones positives per coronavirus, i un altre als seus contactes. El grup de positius per coronavirus rebrà un inhibidor de proteasa amb la “intenció de reduir al màxim el nombre de dies que el pacient és infecciós, perquè no propagui involuntàriament la malaltia als seus contactes”, segons va explicar aquest dilluns Oriol Mitjà en la presentació de l'assaig. El grup de contactes del pacient rebrà hidroxicloriquina, una medicació que anteriorment s'havia aplicat per tractar malalties com la malària, el lupus o l'artritis.

L’epidemiòleg apuntava que fa mesos que estudien el virus i que l’epidèmia s’hauria pogut preveure amb les dades amb què treballava la London School of Hygiene And Tropical Medicine. Ara “ja fa 3 mesos que l'estudiem i comencem a conèixer-ne els paràmetres, per exemple, quina és la dinàmica de transmissió del virus, com es contagien les persones i quin és l'efecte de les diferents mesures de control que s'implanten”. Amb l'assaig, i mitjançant fàrmacs ja coneguts, esperen reduir els dies en què els pacients poden transmetre la malaltia per tal de frenar el nombre de contagis.

Reduir el nombre de contactes diaris

Actualment es calcula que una persona amb coronavirus és infecciosa durant 14 dies des que presenta símptomes, i que arriba a contagiar entre el 5 i el 15% dels seus contactes. Segons va explicar Oriol Mitjà al programa FAQS de TV3 de dissabte passat, “cal reduir el nombre de contactes diaris que tenim: si de mitjana tenim entre deu i vint contactes al dia, hauríem de reduir-los a menys de 3 o 4”.

Oriol Mitjà apuntava que en els darrers 12 anys hi ha hagut 12 epidèmies, però que cada cop estem més globalitzats i que per això l’expansió dels virus és més ràpida. “El pròxim cop haurem d'estar més alerta i fer cas als primers indicis que donin els bioinformàtics”, afegia.

L'estudi el va presentar Mitjà en roda de premsa amb la consellera de Salut, Alba Vergés, la qual va assenyalar que “la prevenció segueix sent la millor eina, la més eficaç”, i va recalcar que “des del punt de vista científic hi ha persones que estan treballant des de fa dies i els resultats esperem que arribin aviat”. De fet, l’assaig espera tenir les primeres conclusions en 21 dies. 

El projecte és una col·laboració entre el Departament de Salut, l'Institut Català de la Salut, investigadors de la Fundació Lluita Contra la Sida i laboratoris farmacèutics amb el suport de l'Organització Mundial de la Salut i la Fundació Bill i Melinda Gates.

L'investigador i epidemiòleg, doctor en medicina, forma part de la Càtedra de Malalties Infeccioses i Immunitat de la UVic-UCC, i va liderar amb èxit el projecte per trobar una cura a la malaltia infecciosa 'pian' a Papua Nova Guinea en el marc de la seva investigació pre i post doctoral. Actualment és investigador sobre les malalties de transmissió sexual amb un focus sobre la sífilis a l'Hospital Trias i Pujol i és membre assessor de l'Organització Mundial de la Salut.

Share in social networks:

Notícies

Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC

El rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, Josep Eladi Baños, assumeix la presidència de la Xarxa Vives

El rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Josep Eladi Baños Díez, és el nou president de la Xarxa Vives d’Universitats. Baños pren el relleu del rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Daniel Crespo Artiaga, qui fins ara ocupava...

Acte de lliurament de premis tfg Innova

Alumnes de Nutrició Humana i Dietètica s’enduen quatre dels cinc premis TFG Innova Talent finançats per la Fundació Caixa d’Enginyers

 Aquest divendres va tenir lloc a la UVic l’acte de lliurament dels Premis TFG Innova-Talent UVic-UCC 2024, que finança la Fundació Caixa d’Enginyers amb una aportació de 3.700 euros. Aquests premis reconeixen els treballs de fi de grau (TFG) dels estudiants que opten per seguir...

Vic IDays edició 2023

La UVic-UCC acollirà els Vic i-Days 2024 sota el lema “Respirathon: innovar per respirar millor”

La tercera edició dels Vic i-Days tindrà lloc els pròxims dies 7 i 8 de novembre a la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Aquest hackathon o campionat europeu d’innovació en l’àmbit de la salut estarà dedicat...

La Biblioteca de la UVic actualitza la guia de citacions APA

La Biblioteca de la UVic actualitza la guia de citacions APA i inclou citacions d'IA i xarxes socials

La Biblioteca de la UVic ha actualitzat la Guia per elaborar citacions bibliogràfiques en format APA (7a edició) en català, basada en el Manual de publicacions de l'American Psychological Association (APA). El format APA de citació és un dels recomanats per la Biblioteca.Entre...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte