Vés al contingut

Núria Palou: "El nou cicle en Documentació i Administració Sanitàries està pensat per compaginar treball i estudis d'una manera còmoda"

Núria Palou

Núria Palou: "El nou cicle en Documentació i Administració Sanitàries està pensat per compaginar treball i estudis d'una manera còmoda"

Núria Palou és llicenciada en Psicologia i en Humanitats i diplomada en Empresarials. Durant més de trenta anys, ha estat la cap de Selecció, Formació, Estructura i Desenvolupament del Consorci Hospitalari de Vic i empreses associades i en aquests moments lidera l'Àrea d'Estratègia Ciutadana del mateix Consorci. És la nova coordinadora del cicle formatiu de grau superior en Documentació i Administració Sanitàries, que començarà a impartir-se el curs vinent a Manlleu.

Ens agradaria conèixer els detalls del nou cicle formatiu de grau superior en Documentació i Administració Sanitàries que s'estrenarà al Campus Professional de la UVic a Manlleu. Quina és la finalitat d'aquest cicle formatiu?

El cicle està pensat per a una millor professionalització del col·lectiu administratiu i tècnic en l'àmbit de la salut. Pretén formar professionals que treballin en funcions i responsabilitats diferents de les assistencials —facultatius i d'infermeria—, però amb les que conviuen i es complementen dins el sector salut.

L'administració sanitària és la gran desconeguda per a la població en general i sovint les persones que es troben en el moment clau de la seva vida quan poden escollir a què es voldran dedicar, desconeixen les possibilitats que els pot oferir un sistema tan complex i tan ric en diversitat com és el sistema sanitari i, per extensió, també el de benestar social. Així mateix, aquest cicle està pensat també per a qui ja treballi en aquest àmbit i vulgui millorar i ampliar el seu coneixement i, per tant, tenir l'oportunitat d'ocupar altres posicions i desenvolupar noves àrees interessants de treball. En aquest sentit, s'ha pensat en un format de mòduls que permeti compaginar treball i estudis de forma còmoda. El cicle ressegueix conceptes, coneixements i estructura del sistema sanitari del nostre país, metodologies, llenguatge, eines i tecnologies, funcions, responsabilitats, drets i deures, etc., tot allò que implica l'atenció al pacient i la gestió sanitària. Així mateix, inclou assignatures que poden permetre un primer contacte amb noves iniciatives empresarials per a qui l'atregui l'emprenedoria en el context sanitari o bé concórrer en els cercles de decisió i gestió empresarial.

Quins són els socis i col·laboradors d'aquest projecte?

A iniciativa de la UVic-UCC, en col·laboració amb l’Ajuntament de Manlleu, s'ha obert una línia de col·laboració amb les entitats territorials del sector salut, com són l'atenció primària —ICS, Catalunya Central— i en l'especialitzada —la Fundació Althaia i el Consorci Hospitalari de Vic. Per part del Consorci, s’inclouen també tant l'Hospital de la Santa Creu com l'Hospital de Manlleu, cobrint així l’atenció intermèdia i l’àmbit sociosanitari.

Amb l'acceleració de la digitalització del sistema sanitari, com s'adapta aquest cicle formatiu a les noves necessitats de les organitzacions sanitàries?

Precisament la tecnologia és un dels elements essencials en el canvi de paradigma que s'està vivint en el sector salut. És el moment de moure i remoure rols. La tecnologia ha de permetre automatitzar molt més el que és ordinari i degudament reglat, i humanitzar la incidència i l'excepcionalitat. El treball de màquina per a les màquines i el de persona per a les persones. I això a tots els nivells, tant els assistencials, com els d'administració o els de serveis. Què hi ha millor, doncs, que una formació reglada i centrada en les funcions pròpies del món sanitari per ajudar a materialitzar aquest canvi amb garantia d'èxit.

Quina és la demanda d'ocupació en aquest àmbit?

És alta. Hi convergeixen diferents factors. Per una banda, hi ha un canvi generacional que afecta tots els col·lectius, també l'administratiu. I per l'altra, arriben noves oportunitats i noves formes de treballar que han de permetre canvi de funcions, nous rols i nous llocs de treball amb reptes interessants i apassionants com ho és de per si l'àmbit de la salut.

Quins beneficis creus que aportarà aquest nou cicle formatiu als futurs professionals de la documentació i administració sanitàries?

Els hospitals —i això serveix també per a la primària— són empreses anomenades "de coneixement". Això significa que un 70 % de la seva plantilla són professionals amb estudis universitaris. El col·lectiu d'administratius treballa juntament amb el personal assistencial en l'atenció de pacients i familiars. Comptar amb uns estudis reglats del mateix àmbit d’actuació, els ha de permetre garantir el nivell professional de la seva funció, progressar i promocionar més fàcilment i integrar-se molt millor als equips multidisciplinaris de treball.

Vas començar com a administrativa al Consorci Hospitalari de Vic fins a ocupar un càrrec directiu. És fàcil poder prosperar en aquest àmbit? Com creus que t’hauria ajudat haver pogut fer el CFGS que ara s’estrena?

Vaig començar en un moment que, tal com deia el poeta "tot estava per fer i tot era possible". Jo havia acabat els meus estudis de Psicologia, però no tenia gaire clar dedicar-me a l'àmbit clínic. L'Hospital va decidir per mi: eren els temps en què es plantejava fer el canvi de l'Hospital de la Santa Creu al nou edifici de l'Hospital General de Vic. Això implicava crear les bases d'una gran empresa i la Gerència d'aquell moment, amb el Sr. Josep M. Pérez Gil al capdavant, em va oferir incorporar-me a l'equip del Departament de Personal i ajudar des d'allí a fer créixer una entitat que començava a caminar amb 300 persones i que ara en gestiona gairebé 2.000. El sector de salut és molt dinàmic i tothom hi pot seguir un camí o un altre. Persones que han treballat en funcions administratives estan ara liderant direccions, desenvolupant funcions de comandament intermedi o en àmbits tècnics. Totes elles han trobat el seu camí dins l'entitat. Tenir estudis específics de l’àmbit de responsabilitat fa que les persones comencin a treballar des del minut zero en allò que és del seu interès i ho facin a més amb coneixement i formació de base, que els aplana precisament el camí que han escollit.

Share in social networks:

Notícies

Un projecte de recerca de la UVic impulsa l'alfabetització mediàtica a través del videojoc ‘Data Defenders’

Un projecte de recerca de la UVic impulsa l'alfabetització mediàtica a través del videojoc ‘Data Defenders’

La UVic-UCC ha participat en el desenvolupament del videojoc Data Defenders, una eina educativa innovadora dissenyada per promoure l'alfabetització mediàtica entre els joves d'11 a 16 anys, finançada pel programa European Media and Information Fund (EMIF), que forma part del projecte de recerca internacional...

Meritxell Mondejar, Montserrat Vall i Anna Bonafont

Un llibre d'Anna Bonafont i Montserrat Vall recull l'evolució dels estudis d’Infermeria a Vic, que compleixen 50 anys

Anna Bonafont i Montserrat Vall van presentar ahir al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) el llibre Història dels estudis d’Infermeria a Vic, que deixa constància de l’evolució de la Infermeria al llarg de la història de la...

Gemma Fuster

Projectes coliderats per quatre investigadores vinculades a la UVic-UCC obtenen finançament de La Marató 3Cat

Aquest dijous la Fundació 3Cat ha lliurat els diplomes als projectes que finançarà en el marc de La Marató 3cat 2023, dedicada a la “Salut sexual i reproductiva”. Entre els 26 projectes seleccionats, n'hi ha quatre que estan coliderats per investigadores que exerceixen docència o...

Representants del consorci del projecte PROCON, a la UVic-UCC

Un projecte europeu coordinat per la UVic-UCC estudiarà com millorar l’atenció a la incontinència urinària a les residències de gent gran

La incontinència urinària afecta més de 55 milions de persones a tot Europa. A les residències de gent gran la pateixen més del 60-75 % dels residents. Considerada tradicionalment com una síndrome geriàtrica, repercuteix en la qualitat de vida (física, emocional i social) de les...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte