Vés al contingut

Més de 800 visitants als Connectivity Days de la UVic-UCC experimenten tecnologies immersives punteres

Vista dels Connectivity Days

Més de 800 visitants als Connectivity Days de la UVic-UCC experimenten tecnologies immersives punteres

L'11 i 12 de maig, el Paranimf de la UVic-UCC i la Sala Gòtica annexa van acollir els Connectivity Days, organitzats per la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC) de la UVic-UCC. Va ser un espai d’experimentació immersiva per a la simulació i creació de realitats tecnològiques, per on van passar més de 800 visitants, entre estudiants i membres de la UVic-UCC o ciutadans en general. 

Al llarg de dos dies, des de les deu del matí i fins a les set del vespre, els assistents van poder submergir-se en l’experiència de la simulació i la creació de realitats amb sistemes d’última generació. “Les jornades suposen una mostra del que permeten incorporar els avenços de la tecnologia al món de la comunicació i de l’empresa, una realitat que ja no és de futur sinó que és ben present”, assenyala Josep Burgaya, degà de la FEC. 

En aquest espai, els visitants van poder viure autèntiques experiències immersives i conèixer-ne diversos usos: des de l’entreteniment fins a la creació d’eines formatives i d’aprenentatge utilitzades per interactuar en nous entorns digitals. La mostra va presentar quatre experiències immersives d’empreses i institucions com Movistar, Seidor, INWO i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que els visitants van poder experimentar en els estands respectius. Representants d’aquestes empreses i institucions també en van fer una exposició breu a l’Speakers’ Corner. 

Simulació immersiva en l'entreteniment i metavers

La primera presentació, el dia 11 a les 11 h, va ser la de Telefónica. Durant la seva exposició, Miguel Ángel Fernández Ros, digital innovation manager de Telefónica, va fer un breu repàs a l’evolució de la tecnologia en les últimes dècades per explicar com s’ha arribat al punt actual, en què ja és possible relacionar-se amb les realitats virtuals i que aquestes convisquin amb la realitat (no virtual). Fernández Ros també va assenyalar que els esforços d’investigació en innovació de la companyia se centren en les comunicacions i que la convergència de les noves tecnologies i els rapidíssims canvis en el sector fan que l’empresa “continuï molt atenta als processos de transformació digital i a l’evolució del mercat”. Als Connectivity Days, Movistar va presentar el seu projecte pensat, per a l’entreteniment i que també es va mostrar en el darrer Mobile World Congress. Els assistents van poder visitar aquests dies l’Universe Inside You, endinsar-se en els vídeos de 360º i gaudir de l’experiència que va tenir més èxit entre els estudiants: aturar gols a #LaCasadelFutbol.

A l’estand de SEIDOR els visitants van poder personalitzar el seu avatar i moure’s pel metavers privat de la UVic, creat per a l’ocasió. En la seva presentació, el dia 11 de maig, a les 12 h, Carles Roca, senior manager en Tecnologia Educativa de SEIDOR, va explicar que ara mateix no hi ha una única tecnologia de base 3D sinó que n’hi ha moltes i que és necessari fer-les confluir per fer un salt endavant en el sector. Carles Roca també va descriure que el metavers ofereix nous productes, nous mercats i noves oportunitats de negoci, i que en el vessant educatiu les possibilitats són infinites perquè es poden recrear multitud d’espais per practicar experiències en un entorn al màxim de real. D’altra banda, va explicar que els reptes i les oportunitats són enormes, ja que caldran enginyers informàtics, però també tot un univers de professions associades: desenvolupadors de sistemes digitals, dissenyadors, experts en màrqueting digital i en cloud, i creadors 3D, entre d'altres. Carles Roca va tancar la seva exposició fent èmfasi en la col·laboració amb el món acadèmic: “L’avantatge competitiu està sempre en avançar-se. Per això és important estar connectats amb el món de l’acadèmia, perquè és on s’estudien aquestes tecnologies. S’obre un ventall enorme de possibilitats de col·laboració en molts àmbits”.  

Experiències en museus i patrimoni cultural

Lluís Badosa, manager, enginyer i integrador AV d’INWO Smart TV va presentar l’11 de maig a les 4 h de tarda i el 12 de maig a les 11 h del matí, el seu programari, que mapeja les sales on es projecten les exposicions immersives per després projectar-ne una única imatge. Aquest programari s’adapta a qualsevol geometria, i unifica i sincronitza les diferents projeccions per crear aquesta experiència “embolcalladora”. Durant la presentació es van poder veure alguns exemples d’exposicions, com les de Frida Kahlo, Vincent van Gogh o Tim Burton. Va indicar que en elles s’han sincronitzat fins a 38 projectors de llum, juntament amb el so, per unificar totes les imatges. Altres exemples vistos durant la presentació, van ser les projeccions visuals a la façana de la Casa Batlló (a Barcelona) o l’ambientació d’un hotel que utilitza tecnologia per a l’ambientació del seu espai. 

La quarta presentació, la de Patrimoni Gencat – Programa Giravolt, va ser el dia 12, a les 12 h. En van fer l'exposició Albert Sierra i Isidre Ot, de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACdPC), i Xavi Pascual, de XaviHaus Studio, que van mostrar el seu programari de Sant Climent de Taüll, que permet voltar per l’església i enfilar-se fins a la cúpula per veure les pintures “de prop” amb les ulleres 3D. El programa és el resultat de la feina que estan fent des de Patrimoni Cultural. A més, a l'estand també es va mostrar com escanejar productes 3D des del mòbil.  

Beneficis dels Connectivity Days

“Des del punt de vista de comunicació, la immersió, la realitat virtual o l’ús del metavers proporcionen formes de connexió més immediates i intenses que els canals tradicionals”, assenyala el degà de la FEC. Han mostrat com l’ús de les tecnologies immersives és una de les principals tendències en l’àmbit educatiu i formatiu, ja que permeten interactuar amb escenaris professionals simulats i potencien l’aprenentatge amb experiències creatives i immersives.

Tal com afirma el degà, la intenció de la Facultat “és poder crear un gran Centre d’Innovació i Creativitat (CIC), que contingui un Centre de Simulació Empresarial (CSE) al servei de la renovació dels plans docents i de la col·laboració amb les empreses, i, més endavant, un Centre d’Acceleració d’Iniciatives Audiovisuals (CAIA)” en els quals, afegeix, “s’interrelacionen projectes i dinàmiques formatives, serveis a l’empresa i l’impuls a projectes innovadors”. 

Els Connectivity Days compten amb la col·laboració de Movistar, Seidor, INWO, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Giravolt i la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic-UCC.
 

Share in social networks:

Notícies

Cens ocells 2024

El cens d’ocells aquàtics hivernants de l’Alt Ter 2024 registra 7.700 individus de 72 espècies diferents

Dissabte passat, 11 de gener, es va dur a terme el cens anual 2025 d’ocells aquàtics hivernants de l’Alt Ter. El cens està coordinat pel Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i l’Àrea Ambiental...

Paisatge del Lluçanès

La Càtedra del Món Rural de la UVic-UCC convoca la primera edició de les Beques a la Innovació Rural

Per contribuir al desenvolupament integral i sostenible dels territoris rurals de Catalunya i a la generació i difusió de coneixement en aquest àmbit, la Càtedra del Món Rural de la UVic-UCC ha convocat la primera edició de les Beques a la Innovació Rural. Aquestes beques...

Foto de grup: Meritxell Mondejar, Gaspar Viñas; Ànnia Danés; Sílvia Orriols; Àngels Pinyana; Nawa Houli Chemlal; Jordi Baiget i Míriam Torres

Les estudiants d’Infermeria Ànnia Danés i Nawal Houli Chemlal reben l’XI Beca a l’Excel·lència Comtal Vila de Ripoll

La batllessa de Ripoll, Sílvia Orriols, ha lliurat avui l’Onzena Beca a l’Excel·lència Comtal Vila de Ripoll a les estudiants del grau en Infermeria Ànnia Danés i Nawal Houli Chemlal. L’acte de lliurament ha tingut lloc a la seu del Rectorat de la Universitat de...

El president de la Generalitat, Salvador Illa, a la commemoració dels 10 anys del CT BETA

El president de la Generalitat reconeix la trajectòria d’èxit del CT BETA en l’acte de celebració del seu desè aniversari  

El president de la Generalitat de la Catalunya, Salvador Illa, ha inaugurat aquest matí les noves instal·lacions del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), coincidint amb els 10 anys d’activitat d’aquest centre. El president ha estat acompanyat...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte