Vés al contingut

Més de 1500 persones entre equips i públic participen en la primera gran jornada STEAM a Vic

Les F.R.O.G. recollint el seu premi

Més de 1500 persones entre equips i públic participen en la primera gran jornada STEAM a Vic

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) va organitzar per primer cop aquest dissabte una gran jornada STEAM (acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques) que va reunir un centenar d’equips i més de 1500 persones entre participants, entrenadors, familiars, acompanyants i públic en general, i va concentrar en un sol dia tres tornejos diferents: la FIRST LEGO League, la Junior FIRST LEGO League i la FIRST Tech Challenge. Aquest darrer torneig internacional, adreçat a joves d’entre 16 i 18 anys, el van promoure per segon any consecutiu a l’Estat espanyol la mateixa Universitat, la Fundació Scientia i Girbau, amb la col·laboració de Cimworks. 

La jornada de dissabte va ser la primera en què van confluïr tres tornejos de robòtica de grans dimensions a la ciutat en un sol dia, la qual cosa va obligar l’organització a ampliar espais i a repartir les proves entre l’edifici de la Torre dels Frares del Campus Vic i el recinte firal El Sucre. En aquest darrer espai s’hi van disputar la FIRST Tech Challenge entre divendres i dissabte, i a partir de dissabte migdia s’hi van celebrar els actes d’entrega de premis de les tres competicions. 

El premi internacional va recaure en les F.R.O.G. alemanyes
L’equip alemany F.R.O.G., format íntegrament per noies, va estar el guanyador d’aquesta segona edició de la FIRST Tech Challenge a l’Estat espanyol, la primera que es celebrava a Vic. El premi que van rebre, l’Inspire Award, els va donar bitllet directe per viatjar als Estats Units i participar a la final mundial de Detroit, que es disputarà a finals d’abril. Les alemanyes també van estar un dels dos equips finalistes de l’Alliance Award, el premi del comportament del robot, reconeixement que van compartir amb els Casimir Tech. Els guanyadors d’aquesta prova van estar els QUBE i els Team Orange.

En l’acte de repartiment de premis, que va transformar el recinte firal El Sucre en una autèntica festa amb disfresses, música i balls espontanis, es van atorgar sis premis més: el Control Award, que va rebre l’Stanislas Tech Team; el Motivate Award, que va estar per als Hippie Bots; el Design Award, que se'l van endur els gironins FEDAC Wolvineers; el Collins Aerospace Innovate Award, que va recaure en Powered by Redstone; el Connect Award, que va estar per als Gentlebotz; i el Think Award, atorgat als QUBE. 

En total, a la competició s’hi van inscriure 17 equips de nois i noies procedents de Catalunya i la resta de l’Estat espanyol, però, també de països com Alemanya, EUA, França, Libèria, Països Baixos o Romania. El torneig, que utilitzava l’anglès com a única llengua vehicular, va començar divendres amb rondes de pràctiques i amb les entrevistes i la inspecció dels robots per part dels jutges i va seguir dissabte amb una jornada de competició. Aquest any, el repte plantejat als participants, amb el nom de SKYSTONE, es va centrar en la cerca de solucions per garantir que les ciutats siguin un espai de convivència per a tothom.

FIRST Tech Challenge és el major programa STEAM a nivell internacional per a joves d’entre 16 i 18 anys, ja que compta amb més de 60.000 participants, organitzats en més de 5.000 equips de 40 països diferents. Per a aquest torneig, els equips van haver de dissenyar, crear i programar robots autònoms operats per controladors, els quals havien de realitzar una sèrie de missions en un espai de 3,66 x 3,66 m. Les partides, de 2 minuts de durada, es disputaven a partir d’una aliança de dos equips contra una aliança de dos equips més, es feien per sorteig i canviaven a cada ronda. Després de cinc rondes, la classificació per punts determinava el pas a les semifinals i a la final.

Un podi molt semblant al de l’any passat en la FLL
L’equip FEDAC Coolest Wolvineers de l’escola Sant Narcís de Girona va estar el guanyador, per segon any consecutiu, del torneig FIRST Lego League (FLL) de la UVic, que aquest any arribava a la vuitena edició. El mateix equip també va obtenir el premi al comportament del robot, que ja s’havia endut fa un any. El segon i el tercer lloc del podi també el van ocupar els mateixos equips de l’any passat però de forma invertida: en aquesta edició el segon classificat va estar l’equip Vilabots, de Sant Pere de Vilamajor, que l’any passat havia estat tercer; mentre que el tercer classificat va estar l’equip Arobot, de l’escola Els Estanys de Platja d’Aro, que l’any passat, precisament, havia quedat segon. Tots tres equips van tenir garantit el passi a la final estatal, que tindrà lloc el 28 i 29 de març a Santa Cruz de Tenerife i tindran opcions d’arribar a la final mundial de Detroit.

A banda dels tres guanyadors, també van obtenir guardons l’equip UrbesXXI d’Artés, que va guanyar el premi Lego Education Robotix a les joves promeses ¡ els REM-Z de Girona, que van obtenir el premi JCM Technologies a l’Emprenedoria. En l’àmbit del disseny del robot, els guanyadors van estar els equips 7Siblings, de l’Escola Casals Gràcia de Manlleu, i els FEDAC Coolest Wolvineers de Girona, mentre que els tres premis al disseny del robot van estar per LEGurb, de Gurb, Innova’t Integral Donkeys, de Girona, i SWONG, de Figueres. En la categoria d’innovació també es van atorgar tres premis, que van recaure en els manlleuencs Kings of the City, els CodeShapers, de Roses i els CiberEdu Aprentik, de Granollers, que també es van endur el diploma del Global Innovation Award que els permetrà defensar el seu projecte científic a la final estatal. Finalment, els tres premis als valors se’ls van repartir els Legolàctics, de Llinars del Vallès, L.A.Onada, de Casals Gràcia de Manlleu, i els Cataplans, de l’Institut La Plana de Vic. 

La competició, adreçada a nois i noies d’entre 10 i 16 anys, va constar de tres rondes de joc, en què els robots creats amb peces de Lego van haver de fer unes proves concretes sobre un taulell establert. Paral·lelament, cada equip va presentar un projecte científic relacionat amb el repte mundial d’aquest any, CITY SHAPER, en què van haver de proposar millors entorns per viure i treballar utilitzant les tecnologies actuals. També es van avaluar el disseny del robot i el treball en equip fet per cada grup, així com els valors que aquesta experiència els va permetre desenvolupar. 

En l’acte de lliurament de premis hi van intervenir el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Jordi Collet, i el primer tinent d’alcalde i regidor d’Universitats de l’Ajuntament de Vic, Josep Arimany. El del passat dissabte al matí a la Facultat de Ciències i Tecnologia va estar un dels 14 tornejos FLL classificatoris que es fan Catalunya. En total hi van participar quaranta equips de les comarques d’Osona, el Bages, el Vallès Oriental, l’Alt i el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Gironès, el Barcelonès i el Berguedà.  

La festa dels més petits
La jornada STEAM també va comptar amb una prova de la Júnior FIRST LEGO League, en la qual van participar 41 equips de nens i nenes d’entre 6 i 9 anys. A partir del tema BOOMTOWN BUILD, el seu repte va estar crear la maqueta d’un edifici on sigui més fàcil i agradable viure i conviure, i un pòster per explicar el seu projecte. El treball, que van desenvolupar a l’escola, el van presentar davant d’un jurat i del públic assistent.

La UVic-UCC va concebre la confluència dels tres tornejos a Vic com una jornada festiva a l’entorn de les STEAM. A més dels tornejos es va comptar amb activitats paral·leles, com les demostracions dels Garrins Metàl·lics, l’equip universitari de robòtica de la UVic-UCC; un espai de joc LEGO per als infants organitzat per la delegació d’Osona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; l’espai Girbau on es van poder visitar virtualment bugaderies industrials a través d’una plataforma virtual i trenets que van transportar tots els participants d’un recinte a l’altre. Tota la jornada es va retransmetre en directe per El 9 TV i el Canal de Youtube de la UVic. 

La FIRST LEGO League és gestionada a nivell estatal per la Fundació Scientia i compta amb la col·laboració de Robotix Hands-on Learning i Dragados. En el cas de Vic, compta també amb el suport d’empreses del sector tecnològic com ara JCM Technologies, Elausa, Divasa Farmavic, SOME i Goufone així com la Fundació "la caixa", Casa Tarradellas, Seidor i Isern. A nivell estatal, als programes hi participen 2.200 equips i 17.500 joves, repartits en 40 tornejos a 32 ciutats diferents.

Podeu recuperar els vídeos de la jornada aquí

 

Share in social networks:

Notícies

Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC

El rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, Josep Eladi Baños, assumeix la presidència de la Xarxa Vives

El rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Josep Eladi Baños Díez, és el nou president de la Xarxa Vives d’Universitats. Baños pren el relleu del rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Daniel Crespo Artiaga, qui fins ara ocupava...

Acte de lliurament de premis tfg Innova

Alumnes de Nutrició Humana i Dietètica s’enduen quatre dels cinc premis TFG Innova Talent finançats per la Fundació Caixa d’Enginyers

 Aquest divendres va tenir lloc a la UVic l’acte de lliurament dels Premis TFG Innova-Talent UVic-UCC 2024, que finança la Fundació Caixa d’Enginyers amb una aportació de 3.700 euros. Aquests premis reconeixen els treballs de fi de grau (TFG) dels estudiants que opten per seguir...

Vic IDays edició 2023

La UVic-UCC acollirà els Vic i-Days 2024 sota el lema “Respirathon: innovar per respirar millor”

La tercera edició dels Vic i-Days tindrà lloc els pròxims dies 7 i 8 de novembre a la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Aquest hackathon o campionat europeu d’innovació en l’àmbit de la salut estarà dedicat...

La Biblioteca de la UVic actualitza la guia de citacions APA

La Biblioteca de la UVic actualitza la guia de citacions APA i inclou citacions d'IA i xarxes socials

La Biblioteca de la UVic ha actualitzat la Guia per elaborar citacions bibliogràfiques en format APA (7a edició) en català, basada en el Manual de publicacions de l'American Psychological Association (APA). El format APA de citació és un dels recomanats per la Biblioteca.Entre...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte