Vés al contingut

Marina Geli: "El CESS posa a disposició del territori la recerca i la transferència del coneixement sanitària i social"

Marina Geli: "El CESS posa a disposició del territori la recerca i la transferència del coneixement sanitària i social"

Marina Geli: "El CESS posa a disposició del territori la recerca i la transferència del coneixement sanitària i social"

El vicerector de recerca i professorat, Jordi Villà, i la nova coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), Marina Geli, han presentat aquest matí, en roda de premsa, els objectius d’aquest centre de recerca després que el passat 17 de març Geli n'assumís la coordinació. La metgessa i exconsellera de salut de la Generalitat de Catalunya ha explicat que el CESS és l’eina clau per aconseguir ser el referent en la “integració dels serveis socials i sanitaris des de la proximitat” i ha definit el centre de recerca com “l’espai de recerca i transferència de coneixement en salut i social que necessita el territori”. En aquest sentit, Geli ha “posat a disposició del territori la recerca i transferència del coneixement que la Universitat fa en l’àmbit sanitari i social”.
 
Per al vicerector de recerca i professorat, Jordi Villà, aquests objectius del CESS s’emmarquen en la recerca que desenvolupa la UVic-UCC, desplegada en deu àrees d’expertesa definides en el pla estratègic, i que han donat lloc a quatre centres de recerca i transferència de coneixement (CERT). Aquests CERT inclouen les àrees de medi ambient i alimentació, esport, gènere, i promoció de la salut i integració de serveis sociosanitaris, aquesta darrera aglutinada en el CESS. Villà ha explicat que la incorporació de Geli cobreix el buit actual de coordinació del centre i permet aglutinar i crear un discurs homogeni i coherent “de l’àmbit social i sanitari de la institució”.

Geli ha explicat que la seva entrada a la UVic-UCC suposa obrir una nova etapa laboral que li permet aportar “el coneixement del territori i l’experiència en l’àmbit sanitari i social a una institució que té alhora una visió global i local”.

Projectes destacats del CESS

El CESS és un espai de caràcter interdisciplinari i transversal de la UVic-UCC que aglutina i coordina la recerca i la transferència de coneixement en l’àmbit de la salut, concebuda en la seva accepció més àmplia, i on hi té un pes rellevant la integració dels serveis sociosanitaris. Té per objectiu generar i transmetre coneixement per a la millora del benestar i la qualitat de vida de la població, i coordinar projectes amb els diversos agents del sistema sociosanitari.

Geli ha desglossat els principals projectes del CESS per aquest any. Per la coordinadora del CESS, un dels més destacats és situar la bioètica com a signe identitari de la docència, la recerca i la transferència de coneixement de la UVic-UCC. Des de fa quasi un any, la UVic-UCC compta amb una càtedra de Bioètica, i recentment s’ha constituït el Comitè d’Ètica de la Recerca que assessora a tots els grups, centres d’estudi o de recerca sobre les implicacions ètiques dels seus projectes.

En l'àmbit de la transferència de coneixement hi té un pes rellevant la docència i la formació, que es recolzen en les estructures que proveeix la UVic-UCC, amb una relació destacada amb la Facultat de Ciències de la Salut i del Benestar del campus UVic. En aquest àmbit, el CESS vol tirar endavant un mòdul de salut dins el Master in Business Administration (MBA) que ja imparteix la UVic-UCC, un postgrau en direcció i gestió de serveis socials, un congrés sobre el sistema català de Serveis Socials o les jornades de TIC Salut i Social, que es faran el mes de setembre, entre altres. En la concepció més focalitzada de la transferència de coneixement, el CESS vol continuar impulsant projectes destacats com el que lidera la Càtedra de Cures Pal·liatives per tal d’elaborar les eines que permetin identificar persones amb necessitats pal·liatives i pronòstic de vida limitat, i millorar-ne l’atenció. En un altre exemple, les Càtedres de TIC i Salut i la de Serveis Socials lideren un projecte transversal de definició d’un vocabulari controlat, comú i estàndard perquè els professionals puguin interoperar la informació dels serveis socials bàsics.

El CESS, motor de recerca i transferència de coneixement en salut i social a la UVic-UCC

El CESS coordina les activitats de cinc càtedres: la de Bioètica, la de Cures Pal·liatives, la d'Innovació i Gestió en Serveis de Salut, la de Serveis Socials i la de TIC Salut. També dinamitza les activitats de quatre grups de recerca: Alimentació Salut i Benestar (GRASB), Esport i Activitat Física (GREAF), Salut Mental i Innovació Social (SaMIS) i Methodology, Methods, Models and Health and Social Outcomes (M3O) i 2 serveis d’atenció i formació: el DIXIT Vic, Centre de Documentació de Serveis Socials, i el SÍRIUS Vic, Centre per a l'Autonomia Personal. A través d’aquests nuclis de coneixement, el centre dinamitza projectes de recerca i innovació, fa estudis i assessoraments o s’encarrega de la divulgació, difusió i intercanvi de coneixement en l’àmbit dels serveis socials i sanitaris.

Aquesta visió en salut del CESS complementa una segona àrea d’expertesa de la UVic-UCC, centrada en la biomedicina translacional i localitzada a la Facultat de Ciències i Tecnologia, i en la qual es compta amb grups de recerca que treballen en regeneració tissular, bioinformàtica i enginyeria biomèdica, a més de la Càtedra de la SIDA i malalties relacionades dirigida pel Dr. Bonaventura Clotet, recentment distingit amb la creu de Sant Jordi de la Generalitat.

Més informació sobre el CESS.

Share in social networks:

Notícies

Grup de

La Fundació Antiga Caixa Manlleu lliura ajuts per valor de 10.180 euros per fomentar la participació dels estudiants en la mobilitat internacional

La Fundació Antiga Caixa Manlleu (FACM) va lliurar ahir els ajuts a la mobilitat als estudiants de grau, màster i doctorat del Campus UVic de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) que han cursat un programa de mobilitat a l’estranger, sigui...

Una treballadora i una usuària dels serveis de la Fundació Sant Andreu Salut

La UVic-UCC i la Fundació Sant Andreu Salut signen un conveni de col·laboració

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), a través de la seva Càtedra de Cures Pal·liatives, i la Fundació Sant Andreu Salut (SAS), han signat un conveni marc de col·laboració amb l’objectiu de promoure relacions de caràcter acadèmic, científic i...

Concert de Festa Major de les orquestres Inclusiva de la UVic i Oberta de Centelles

Les orquestres Inclusiva de la UVic i Oberta de Centelles apleguen unes sis-centes persones en el concert de Festa Major

Unes sis-centes persones van omplir dimecres passat la plaça de la Catedral de Vic per assistir al concert de Festa Major de l’Orquestra Inclusiva de la UVic i l’Orquestra Oberta de Centelles, que va donar el tret de sortida als actes de la Festa Major...

Estudiants fent un mostreig

Els plàstics d’embalatge i les tovalloletes d’un sol ús són el contaminant més present als rius segons el projecte “Plastic Pirates”

Aquest és el tercer any que diferents escoles participen en el projecte de ciència ciutadana “Plastic Pirates”, que estudia els contaminants als rius des que es va implementar, l’any 2021, i que coordina el Centre Tecnològic BETA  de la Universitat de Vic - Universitat Central...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte