L’exercici físic intens redueix els nivells de la pitjor part del colesterol dolent
Un estudi d’un equip d’investigadors de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar, de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), del CIBER de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN) i del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), amb dades de l’estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor), ha revelat que practicar activitat física intensa permet reduir els nivells d’oxidació del colesterol LDL present a la sang (lipoproteïnes de baixa densitat), la forma més perjudicial de l’anomenat colesterol dolent. La pràctica d’uns trenta minuts al dia d’exercici té com a efecte una reducció d’un 8 – 10 % d’aquest colesterol LDL oxidat. Els resultats els publica la Revista Española de Cardiología.
El Dr. Roberto Elosua, coordinador del Grup d’Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar i degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, apunta que “hem vist que l’activitat física, sobretot si és activitat física intensa, redueix els nivells de LDL oxidat. Així, a iguals nivells de LDL, una persona que fa activitat física té menys risc cardiovascular provocat pel colesterol dolent”. L’estudi apunta que aquest pot ser un dels mecanismes que explica l’efecte positiu de portar a terme exercici físic en la prevenció de les malalties cardiovasculars. Ja és conegut que fer activitat física redueix la pressió arterial i els nivells de colesterol dolent, incrementant els de colesterol bo, entre altres efectes. Però aquests mecanismes no expliquen tot l’efecte beneficiós de l’exercici. Aquest estudi identifica una nova via del perquè l’activitat física és beneficiosa per a la salut.
El treball ha fet seguiment de 3.070 persones de l’estudi REGICOR, a qui es van mesurar els nivells d’oxidació del colesterol LDL. Aquest procés és el que facilita que les partícules de colesterol es puguin dipositar a les artèries i fa créixer les plaques que provoquen l’arterioesclerosi. En aquesta població també es va mesurar el seu nivell d’activitat física a través d’un qüestionari. Així, es va poder establir una relació estreta entre portar a terme activitat física de forma intensa (com ara córrer, practicar marxa nòrdica o natació) i la reducció de l’oxidació del colesterol. Per contra, l’exercici físic d’intensitat baixa o moderada no té el mateix efecte positiu.
Efecte només en homes
Una de les conclusions és que aquest efecte positiu només es produeix en homes. Els investigadors consideren que el fet que les dones no se’n beneficiïn pot tenir origen en les diferències hormonals entre tots dos, amb l’estrogen com a protector contra l’oxidació dels lípids, però no es descarten altres motius. També proposen diversos mecanismes com a factors que provoquen la reducció de l’oxidació del colesterol dolent, com una disminució de la presència de partícules de colesterol LDL en sang.
Aquest estudi ha rebut el suport de l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (CIBERCV-CIBEROBN), de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (SLT002/16/00088) i del Govern de Catalunya a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (2017SGR946).
Notícies
Bones festes i feliç 2025!
Des de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) us desitgem unes bones festes de Nadal i els millors desitjos per al 2025. Ens tornarem a trobar el dia 7 de gener.
La UVic-UCC investirà doctora ‘honoris causa’ la lingüista Teresa Cabré Castellví
El pròxim 5 de març, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) investirà doctora honoris causa la lingüista i presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans Teresa Cabré Castellví (Argentera, Baix Camp, 1947). L’atorgament de la màxima distinció de la UVic-UCC a Teresa...
El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC compleix 10 anys ampliant espais i en ple procés de transformació per esdevenir una fundació
El Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia Ambiental i Alimentària) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) celebra 10 anys com a referent en sostenibilitat del món rural. Fundat el novembre de 2014, en aquesta dècada el centre ha destacat...
Mor Federico Mayor Zaragoza, doctor ‘Honoris Causa’ de la UVic-UCC
Ha mort a l’edat de 90 anys, Federico Mayor Zaragoza, doctor Honoris Causa de la UVic-UCC. Va ser director general de la UNESCO entre 1987 i 1999 i ministre d'Educació i Ciència a principis dels anys 80, en el govern de Leopoldo Calvo-Sotelo.Va...