Vés al contingut

La UVic-UCC reivindica un major reconeixement de la seva singularitat en la nova llei d’universitats i més recursos públics

Imatge inauguració

La UVic-UCC reivindica un major reconeixement de la seva singularitat en la nova llei d’universitats i més recursos públics

La UVic-UCC va inaugurar aquest dimecres al matí el curs acadèmic 2024-2025 amb un acte que es va fer a la sala d’actes del Campus Manresa de la Universitat. La inauguració de curs va estar presidida per Laura Román, secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC); Marc Aloy, president de la Fundació Universitària del Bages (FUBages) i alcalde de Manresa; Albert Castells, president de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes) i alcalde de Vic; Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC, i Anna Sabata, secretària general de la Universitat.  

En el transcurs de l’acte, Laura Román va recalcar “la importància de la UVic-UCC dins el sistema universitari català”. Segons va dir, “reforçar la Universitat i la recerca a les comarques centrals és muscular el territori” i "la UVic-UCC és una peça clau pel seu paper dins el sistema universitari català, per la seva capacitat d’innovació i adequació, per la singularitat del seu model de governança i per l’aposta que ha fet en àrees estratègiques de docència i recerca, com són la salut i l’educació”. 

La secretària general del CIC va subratllar al final de la seva intervenció “l’esforç de la UVic-UCC per mantenir la col·laboració amb la resta d’universitats de Catalunya i amb universitats d’arreu del món per potenciar criteris de competitivitat”. Román també va fer referència a la col·laboració de la UVic-UCC en projectes de compromís social i igualtat de gènere. 

Parlaments institucionals 

En el seu parlament, Albert Castells va afirmar que “és un fet incontestable que cada vegada més estudiants trien venir a la UVic-UCC, escullen la nostra universitat com a primera opció desitjable per seguir els seus estudis superiors i ho fan malgrat el sobrecost econòmic”, que “els retorna en forma d’una gran qualitat dels ensenyaments, un tracte personalitzat i unes instal·lacions modernes i equipaments actualitzats”. En aquest context, Castells va defensar “el paper clau que té la UVic-UCC en l’equilibri territorial del país” i va reivindicar que “ara és el moment de reconèixer i consolidar aquesta singularitat en el mapa del sistema universitari català rebent un reconeixement específic a la futura a llei catalana d’universitats”. 

Foto d'Albert Castells

 

Marc Aloy va considerar les bones xifres que registra la UVic-UCC com un símptoma que “estem complint la missió per a la qual vam néixer”. Després de deu anys de federació, va constatar que “junts —en el marc de la UVic-UCC— fem un gran servei al territori, un servei que necessita reconeixement per part de les autoritats del país i també aportació econòmica pública. Ens cal continuar millorant el finançament de la universitat”.  

Alcalde de Manresa, Marc Aloy

 

Per la seva part, en el parlament d’obertura de curs, el rector va repassar algunes dades de matrícula i en va destacar la tendència a l’alça dels últims anys. Tot seguit, va fer algunes reflexions generals, començant per la qualitat de la docència i l’atenció personal que s’ofereix als estudiants de la UVic-UCC, “perquè no hi ha dubte que la utilització de programes de tutoria/mentoria poden contribuir al seu èxit acadèmic”.  

Josep Eladi Baños també es va referir a la formació contínua “com un element important de l’activitat de la UVic-UCC”, al model de governança de la Universitat i al 10è aniversari de l’acord federatiu entre la FUBalmes i la FUBages, “una fita que va canviar el destí de les dues institucions i que va ser el primer pas per permetre que avui parlem de la consolidació de la UVic-UCC”. Referint-se a la governança de la institució va recalcar que en el futur “les quatre fundacions han de mantenir la seva autonomia mentre contribueixen al creixement de la UVic-UCC com a instrument que les aixopluga i que les projecta externament”.  

La lliçó inaugural va anar a càrrec del Dr. Carles Escalona Marfil, professor del grau en Podologia d’UManresa i investigador del grup de recerca Sport, Exercise and Human Movement (SEaHM) de la UVic-UCC, el qual va pronunciar la lliçó titulada “Què ens diuen els peus? Relacions entre els peus i el funcionament del cos basades en l’evidència”. En la seva ponència, Escalona s’ha centrat en la relació que la ciència ha trobat fins ara entre els peus i els aspectes morfofuncionals del cos humà. El professor ha respost diferents preguntes que s’han plantejat els investigadors, com ara si la forma dels peus condiciona la manera de caminar o de córrer, o bé si els peus plans tenen a veure amb un major risc de lesió.

Dr. Carles Escalona

 

Com a investigador, Escalona s’ha referit al Programa de detecció precoç (PDP) de la Clínica Universitària de la FUBages (CU+), que enguany compleix vint anys i amb el qual s’han pogut explorar més de 3.200 infants amb perspectiva clínica per detectar possibles alteracions dels peus. També ha parlat d’un projecte de recerca en el qual ha participat sobre els peus dels nens amb sobreprès i obesitat, els quals “tenen els peus més amples i amb l’empenya més alta”, ha apuntat. 

A la part final de la lliçó inaugural, el conferenciant ha fet esment a altres línies de recerca en les quals està treballant: la relació entre els peus i les habilitats motrius, el vincle entre els paràmetres ventilatoris pulmonars i els peus, i la influència que tenen els tipus de peus en la realització de salts més alts. 

Lliurament de la medalla de la UVic-UCC i les insígnies 

En el transcurs de l’acte d’inauguració del curs, el rector Josep Eladi Baños ha lliurat la Medalla Institucional de la UVic-UCC a Valentí Martínez Espinosa, que va ser director general de la Fundació Universitària del Bages durant vint-i-tres anys i que actualment n’és el director d’Estratègia Internacional per a l’Amèrica Llatina i director acadèmic de la Càtedra de Lideratge en Valors.  

Abans del lliurament, Anna Sabata ha explicat que Martínez ha estat distingit per la seva contribució “a la materialització de l’acord federatiu que va donar lloc al sorgiment de la UVic-UCC”, així com per “la seva gran capacitat de treball, el seu esperit de consens i la seva tenacitat en la persecució d’objectius” a l’hora de fer possibles iniciatives com la Facultat de Medicina, l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut de la Catalunya Central (IRIS-CC) o la mateixa càtedra que dirigeix.  

Valentí Martínez ha agraït la distinció expressant i l’ha fet extensiva a la FUBages i a les persones que l’han acompanyat des que va incorporar-s'hi fa més de dues dècades. Ha destacat la identitat que ha anat construint el campus Manresa en termes de “referent al territori i també en el context nacional i internacional; especialitzat en Ciències de la Salut, Educació i Empresa; i sostenible tant en termes econòmics com acadèmics”. Martínez ha celebrat rebre aquesta medalla en l’any del desè aniversari, “una iniciativa d’èxit que ha sabut crear un sentiment de pertinença a un projecte comú”. 

A continuació s’ha fet el lliurament de les insígnies a les persones de la Universitat que el curs passat es van jubilar: Jonathan Telford, Josep Mellado Navas, Josep M. Font Vergés, Montse Rosell Casas, Dolors Vinyet Benito, M. Teresa Calzada Balcells, Montserrat Font Garcia i Marta Mosella Regí. 

Finalment, s’han concedit els premis extraordinaris de grau i als millors expedients acadèmics. En el transcurs de l’acte, també s’ha projectat la videomemòria de la UVic-UCC del curs 2023-2024 i s’ha repartit a tots els assistents la memòria impresa del curs passat. Enguany la interpretació musical ha anat a càrrec del pianista i compositor David Martell, que ha interpretat tres peces pròpies del recull Dedicatòries al piano. La cloenda de l’acte s’ha fet amb el cant de l’himne universitari Gaudeamus Igitur i, en acabar, el públic assistent ha pogut recollir un exemplar del cartell d’inauguració de curs 2024-2025, obra de Jordi Lafon.

Share in social networks:

Notícies

Un projecte de recerca de la UVic impulsa l'alfabetització mediàtica a través del videojoc ‘Data Defenders’

Un projecte de recerca de la UVic impulsa l'alfabetització mediàtica a través del videojoc ‘Data Defenders’

La UVic-UCC ha participat en el desenvolupament del videojoc Data Defenders, una eina educativa innovadora dissenyada per promoure l'alfabetització mediàtica entre els joves d'11 a 16 anys, finançada pel programa European Media and Information Fund (EMIF), que forma part del projecte de recerca internacional...

Meritxell Mondejar, Montserrat Vall i Anna Bonafont

Un llibre d'Anna Bonafont i Montserrat Vall recull l'evolució dels estudis d’Infermeria a Vic, que compleixen 50 anys

Anna Bonafont i Montserrat Vall van presentar ahir al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) el llibre Història dels estudis d’Infermeria a Vic, que deixa constància de l’evolució de la Infermeria al llarg de la història de la...

Gemma Fuster

Projectes coliderats per quatre investigadores vinculades a la UVic-UCC obtenen finançament de La Marató 3Cat

Aquest dijous la Fundació 3Cat ha lliurat els diplomes als projectes que finançarà en el marc de La Marató 3cat 2023, dedicada a la “Salut sexual i reproductiva”. Entre els 26 projectes seleccionats, n'hi ha quatre que estan coliderats per investigadores que exerceixen docència o...

Representants del consorci del projecte PROCON, a la UVic-UCC

Un projecte europeu coordinat per la UVic-UCC estudiarà com millorar l’atenció a la incontinència urinària a les residències de gent gran

La incontinència urinària afecta més de 55 milions de persones a tot Europa. A les residències de gent gran la pateixen més del 60-75 % dels residents. Considerada tradicionalment com una síndrome geriàtrica, repercuteix en la qualitat de vida (física, emocional i social) de les...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte