Vés al contingut

La UVic-UCC oferirà tres nous graus, Odontologia, Audiologia General i Gestió de la Societat Digital, el curs 2023-2024

Un dels graus que el curs 2023-2024 oferirà la UVic-UCC és Odontologia

La UVic-UCC oferirà tres nous graus, Odontologia, Audiologia General i Gestió de la Societat Digital, el curs 2023-2024

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) treballa per posar en marxa, el curs 2023-2024, tres nous graus: Odontologia, Audiologia General i Gestió de la Societat Digital. El grau en Odontologia i el grau en Audiologia General (pioner a Espanya i pendent de verificació), els oferirà la Facultat de Medicina, mentre que el grau en Gestió de la Societat Digital, el primer que s’impartirà a Espanya, es cursarà a la Facultat de Ciències Socials de Manresa. Aquestes tres titulacions se sumaran als 38 graus que ofereix en l’actualitat la Universitat i que en total sumen 41 titulacions, amb una oferta global per a l’any que ve de 3.155 places per a estudiants de primer, en una universitat que actualment té 10.821 estudiants de grau. Entre les novetats del pròxim curs, que es presentaran del 15 al 19 de març al Saló de l’Ensenyament, també destaca un nou cicle formatiu de grau superior en Documentació i Administració Sanitàries, que s’oferirà a la seu de Manlleu.

Pel que fa a les instal·lacions, el curs que ve començarà amb la posada en marxa dels nous espais de la seu a Granollers del Campus Vic i amb la remodelació d’una part de l’edifici de Can Baumann de Vic, que acull la Facultat de Medicina, el Centre Tecnològic BETA i l’IRIS-CC. També es preveu la construcció d’una nova pista esportiva destinada a docència i a recerca, i començarà la segona fase d’obres de l’edifici de la zona esportiva de Vic, destinat al grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE). A més a més, està previst que el curs que ve s’obri el nou edifici Vic Sud de la Universitat. Actualment, la UVic-UCC té 284 espais, dels quals 108 són aules docents; 19, aules híbrides; 8, aules informàtiques; 67, laboratoris, i 82, espais de coworking.

Amb vista al curs vinent, als graus de la UVic-UCC s’obriran 150 places més respecte a l’actual, 125 de les quals  a la Facultat de Medicina (5 al grau en Medicina, 60 al grau en Odontologia i 60 al grau en Audiologia General). De la resta, 15 seran a la Facultat d’Empresa i Comunicació (10, al grau en Administració i Direcció d’Empreses, i 5, al de Màrqueting i Comunicació Empresarial) i 10, al centre adscrit BAU. Aquest increment s’afegeix a l’augment de places dels darrers cursos en graus com Infermeria i Fisioteràpia, que es consolidaran el pròxim any. En màsters, s’obriran 100 places més amb relació al curs passat: 30 per al màster universitari en Alimentació i Sostenibilitat, 30 per al d’Aplicació de Pràctiques Artístiques Accessibles i 40 per al nou màster en Direcció Integral de Negocis d’ESERP.
 
Atenció a l’estudiant i demanda laboral

La nova oferta acadèmica de la UVic-UCC per al curs 2023-2024 està focalitzada en “consolidar, acabar de desplegar i augmentar les places dels graus existents, i alhora fer un pas endavant en els àmbits de coneixement més estratègics”, explica Àngels Pinyana, vicerectora d’Ordenació Acadèmica de la UVic-UCC. La creació de noves titulacions en Salut, Ciències Socials i Empresa suposen “l’adaptació permanent de la nostra formació a les noves necessitats emergents de la societat”, segons la vicerectora. Aquesta capacitat de resposta a la demanda actual del mercat de treball queda plasmada en els alts nivells d’ocupabilitat que tenen els estudiants, com ho demostra el fet que prop del 100 % dels graduats a la UVic-UCC estan treballant mig any després d’acabar els seus estudis.

Una de les apostes transversals, tret diferencial de la UVic-UCC, és continuar vetllant per una atenció propera als estudiants. En aquest sentit, per al pròxim curs s’ha ampliat i reestructurat el Programa de Suport a l’Estudiant (PSE), personalitzat i orientat a resoldre qualsevol dificultat d’aprenentatge, psicològica o de diversitat funcional, entre altres, que tinguin els estudiants. Aquest acompanyament es fa amb la voluntat de ser una universitat inclusiva i acollidora.

Tres nous graus per al curs que ve

La Facultat de Medicina treballa per oferir dos nous graus el curs 2023-2024. D’una banda, el grau en Odontologia, que té com a objectiu la formació de professionals experts en la salut bucodental, atesa la demanda creixent d’atenció sanitària en aquest àmbit que es preveu per als pròxims anys. La nova titulació s’impartirà de forma presencial i tindrà una durada de cinc cursos: els tres primers es faran al Campus Vic (a Can Baumann) i els dos últims, al Campus Manresa (Clínica Universitària de Manresa). L’oferta inicial serà de 60 places i en total caldrà cursar 300 crèdits. Les pràctiques tindran un pes molt rellevant en el pla docent: es faran amb pacients reals i sumaran al voltant de 1.100 hores, una xifra molt superior a la d’altres universitats que imparteixen el mateix grau. Es faran en diversos centres sanitaris: principalment, a la Clínica Universitària de Manresa, i també a la nova clínica odontològica i de cirurgia maxil·lofacial de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, a centres d’atenció primària de la Catalunya central, a clíniques odontològiques amb unitats especialitzades i a altres centres sanitaris col·laboradors que tenen serveis d’odontologia.

D’altra banda, la Facultat de Medicina també ho té tot a punt per iniciar el nou grau en Audiologia General, en aquests moments pendent de verificació per part de l’Agència de Qualitat Universitària (AQU). Aquesta nova titulació, pionera a l’Estat espanyol, vol donar resposta a la necessitat actual de disposar de professionals especialitzats en audiologia, atesa la importància que la salut auditiva està adquirint en la societat. Serà un grau mixt (clínic i tecnològic), que s’impartirà en la modalitat semipresencial al Campus Vic de la UVic-UCC. La durada del grau serà de 4 cursos i inicialment s’oferiran 60 places. Les pràctiques curriculars es faran en gabinets audioprotètics, centres sanitaris i hospitalaris, empreses o àmbit educatiu. Es cursaran el segon semestre del 3r curs i el primer semestre del 4t curs.

El grau en Gestió de la Societat Digital de la Facultat de Ciències Socials de Manresa està pensat per formar professionals capaços de liderar projectes de transformació digital dins de les empreses, institucions i organitzacions del tercer sector. Incorpora continguts pensats per dotar els seus graduats d’una base molt sòlida de coneixements tecnològics, d’anàlisi de dades i de lideratge d’equips multidisciplinaris, que es completa amb un punt de vista humanístic. La formació es farà en format semipresencial, constarà de quatre cursos i comptarà amb 40 places de nou accés. En total caldrà fer 240 crèdits i la metodologia que s’utilitzarà serà activa i innovadora, basada en estudi de casos, aprenentatge basat en reptes o projectes, seminaris interdisciplinaris, simulació per a l’entrenament d’habilitats, etc.

Un CFGS en Administració Sanitària i ‘soft skills’

Una de les principals novetats del Campus Professional de la UVic-UCC serà el cicle formatiu de grau superior en Documentació i Administració Sanitàries, que s’oferirà a la seu de Teknós Manlleu i que es troba en fase d’aprovació. Aquest cicle formatiu, que actualment no s’ofereix en cap centre de la Catalunya central, suposarà la continuïtat dels estudis de Tècnic Auxiliar d’Infermeria, Gestió Administrativa o Batxillerat, entre altres, i permetran obtenir un títol de tècnic superior.

Una altra novetat serà la incorporació al programa curricular dels cicles formatius de Vic,  Granollers i Manlleu de tallers i seminaris per contribuir a la millora de les competències transversals (soft skills) dels estudiants. Aquestes competències, que ja es treballen, es reforçaran durant tot l’any amb l’objectiu de preparar els futurs titulats per incorporar-se al mercat laboral. Al CFGS en Màrqueting i Publicitat, a més de treballar les competències transversals, es farà una aposta per la psicologia positiva, amb l’objectiu de dotar els estudiants d’eines per millorar el seu benestar general i afavorir l’èxit acadèmic. El curs 2023-2024 es compliran 10 anys de la posada en marxa dels estudis de formació professional superior a la UVic-UCC. En una dècada, s’han multiplicat per tres el nombre de cicles (s’ha passat de 3 a 9), com també han crescut exponencialment el nombre d’estudiants (dels 47 inicials a més de 300) i de seus (de 2 a 5).

El Campus Professional UManresa amplia el nombre de convenis amb centres europeus per afavorir la mobilitat dels seus estudiants de formació professional superior, en el marc del programa Erasmus. L’alumnat dels CFGS d’Administració i Finances, Comerç Internacional, Educació Infantil i Pròtesis Dentals tindran diferents opcions per fer estades en diferents països europeus, tant formatives com per a pràctiques professionals. A més, el Campus Professional UManresa posarà en marxa una oferta formativa d’especialització en digitalització i ús de les TIC en el disseny de peces dentals fixes i removibles per a persones que hagin superat el CFGS de Pròtesis Dentals.

Nova línia de beques per a estudiants de grau

Els estudiants de grau dels campus Vic, Manresa i Medicina podran accedir, el pròxim curs acadèmic, a la nova línia de beques que s’ha obert per primera vegada aquest any, amb una dotació total d’un milió d’euros. Aquests ajuts se sumen als que ja ofereix la universitat actualment, amb un ampli ventall de beques per a graus, beques per a estudis de màster i postgrau i beques predoctorals.

El curs 2021-2022, el conjunt de centres federats de la UVic-UCC van concedir un total de 6.504.320 euros en beques i en ajuts, el 56 % dels quals provenien del Ministeri d’Educació; el 15 %, d’altres fons externs, i el 29 %, de fons propis. Aquests programes van beneficiar 2.419 estudiants, xifra que, en una universitat que l’any passat comptava amb 7.267 estudiants de grau, significa que una de cada tres persones matriculades gaudeix d’una beca que contribueix a pagar els seus estudis o els costos que se’n deriven.

Més equipaments a Granollers i a Vic

Abans de l’estiu es posarà en funcionament el nou equipament de la seu UGranollers, un edifici de 1.200 m2 on es concentrarà tota la part pràctica del grau en Enginyeria de l’Automoció de la UVic-UCC. Aquest edifici acollirà quatre grans laboratoris, equipats amb la maquinària i les instal·lacions necessàries per oferir el grau. També tindrà un espai de coworking, on els estudiants podran treballar; una aula docent; una sala de reunions, i un espai exterior amb pista de pràctiques, que reforçarà la imatge de campus. Aquest nou equipament serà un complement a l’actual edifici de Can Muntanyola, on hi haurà tot l’aulari. En aquest moment s’és en el tram final de les obres que han de permetre la consolidació i el creixement de la seu UGranollers.

A finals de febrer es van iniciar les obres de construcció de nous espais a l’edifici de Can Baumann de Vic, tant per al grau en Medicina com per als nous graus en Odontologia i Audiologia General de la Facultat de Medicina. L’actuació es farà en una superfície de 1.500 m2, que inclouran cinc aules docents flexibles, algunes amb parts divisòries; dos laboratoris per a Odontologia; un laboratori de preclínica, i un laboratori de digitalització i tecnologia, a més a més diferents tipologies d’espais de treball de coworking per als estudiants. Aquestes instal·lacions estaran operatives el pròxim mes de setembre.

L’any que ve també hi haurà novetats a la zona esportiva de Vic, on es consoliden les infraestructures ja existents amb nous espais a l’edifici que ara ocupa el grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE), amb àrees polivalents, gimnàs i espais de treball UCoworking per als estudiants. A més a més, es crearà una nova pista que es destinarà a docència i recerca.

Aquestes novetats en equipaments s’emmarquen en l’estratègia d’inversió constant de la Universitat en les instal·lacions per modernitzar-les i adaptar-les a les noves necessitats docents. En aquest moment la UVic-UCC té 284 espais, dels quals 108 són aules docents; 19, aules híbrides; 8, aules informàtiques; 67, laboratoris, i 82, espais de coworking. La inversió mitjana anual que es fa al conjunt dels equipaments de la UVic-UCC és de 500.000 euros i bàsicament s’inverteix en compliment i adequació de normatives, sostenibilitat i eficiència, millora de les infraestructures i de les instal·lacions, i millora dels espais docents.  

Nova Escola de Postgrau a la UVic i nous postgraus a UManresa

L’oferta de màsters universitaris de la UVic-UCC s’ampliarà el curs que ve amb un nou títol: el màster en Direcció Integral de Negocis, que oferirà el centre adscrit ESERP. Aquesta formació està orientada a les persones que vulguin adquirir una formació especialitzada en diferents àmbits de l’empresa, com són el desenvolupament empresarial en entorns internacionals, el màrqueting i els recursos humans. L’oferta inicial serà de 40 places, es farà en format presencial i la titulació constarà de 60 crèdits.

A més, l’oferta de formació contínua de la UVic-UCC fa un pas més arran d’un acord estratègic en l’àmbit d’empresa assolit entre els campus Vic i Manresa, que han sumat esforços per elaborar, per al curs 2023-2024, una proposta conjunta de programes que inclou un màster en Direcció Comptable, Financera i Tributària; un postgrau en Direcció de Persones a les Organitzacions; un postgrau en Comunicació Científica o un màster en Gestió i Màrqueting Esportiu. Aquest acord obre un camí per reforçar la formació contínua de tota la UVic-UCC.

En el cas del Campus Vic, tota l’oferta es vehicula a través de la nova Escola de Postgrau, que s’ha posat en marxa el curs 2022-2023. Un dels objectius que té aquest nou centre és construir una programació pròpia en aquells àmbits de coneixement en què la Universitat té més fortalesa: la Salut, l’Educació, l’Empresa i la Comunicació, així com les Biociències i la Tecnologia. Entre les seves propostes destaquen programes consolidats com el màster Executiu en Administració i Direcció d’Empreses (EMBA) per preparar professionals amb una visió global de l’empresa, en format híbrid i amb sessions a Vic i a Manresa; el nou màster en Màrqueting Digital i E-Commerce, també en format híbrid i compartit entre Vic i Manresa, i una nova edició del màster universitari en Alimentació i Sostenibilitat i del de Pedagogia Montessori (0-6 anys), que s’obre cada 2 anys.

A la nova seu de la UVic a Manlleu s’hi han dissenyat, de moment, dos programes de curta durada: Soft skills per a l’Entorn Digital i Creacció de Start-ups i Intraemprenedoria. Coincidint amb el seu inici, arrencarà una línia de programes “encapsulats”, que serviran de prova pilot per potenciar la formació 100 % online de manera asíncrona.

L’Escola de Postgrau d’UManresa posa en marxa tres nous programes vinculats a les Ciències de la Salut. S’estrenarà el postgrau en Fisioteràpia Comunitària, que s’impartirà amb el Campus Vic; el postgrau en Trastorns Alimentaris Pediàtrics, conjuntament amb l’institut EPAP (Portugal), i el postgrau en Salut Mental Comunitària, amb col·laboració amb la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC. En l’àmbit de l’Educació, per primera vegada s’oferirà el postgrau en Educació Emocional: Escola, Família i Societat, una formació centrada en les persones i en el seu benestar emocional reconeguda pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Elisava continuarà reforçant la seva programació de formació contínua amb màsters i postgraus, entre els quals destaca la segona edició del màster Beyond Branding, en col·laboració amb Folch Studio, i els nous màsters de l’àrea d’intel·ligència artificial: el màster en Disseny per una Intel·ligència Artificial Responsable i el màster en Interacció Humana i Intel·ligència Artificial, tots dos impartits en anglès. Per altra part, es consolida l’àrea executive amb el Màster en Strategic Design in Complexity, un programa en col·laboració amb la universitat danesa Kaos Pilot.
 

Creixement i consolidació de projectes, facultat per facultat

Al Campus Vic, la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC) el curs vinent augmentarà fins a 15 el nombre de places, de manera que s’obriran totes les presencials que estan permeses: en el cas del grau en Màrqueting i Comunicació Empresarial són 45 i en el cas d’Administració i Direcció d’Empreses (ADE), 55. L’aposta d’aquesta facultat per la simulació en l’àmbit de l’empresa i la comunicació es reforçarà amb nous espais de simulació, alguns ja en funcionament, com el de simulació periodística, en el qual els estudiants adquireixen les rutines de treball pròpies d’un entorn periodístic. Aquest curs, a més, la facultat celebra els 20 anys del grau en Comunicació Audiovisual.

La Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB) consolidarà la tercera línia en el grau en Infermeria a 4t curs, i celebrarà els 25 anys d’inici dels estudis de Teràpia Ocupacional i de Fisioteràpia. Hi haurà una aposta per la Fisioteràpia Comunitària en clau de formació contínua que coincideix amb la incorporació d'aquests professionals a l’atenció primària del sistema sanitari català. El grau en Nutrició Humana i Dietètica continuarà tenint com a eix central el tema de la sostenibilitat i com l'alimentació pot tenir un rol rellevant en la transformació dels sistemes alimentaris en una situació d'emergència climàtica. El curs 2023-2024 també destacarà per aplicar la multidisciplinarietat com a eix estratègic de la Facultat, de manera que els estudiants de tots els graus treballaran de forma conjunta reptes de l’àmbit de la salut.

La Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia (FETEP) orientarà el pròxim curs a integrar plenament, dins el programa docent dels graus en Mestre en Educació Infantil i Mestre en Educació Primària, propostes formatives nascudes ja fa uns anys com a projectes autònoms i que ara estan plenament refermats, com és el cas dels projectes Escola i Universitat (EU) i Mentoratge i Identitat Docent (MID). En ambdós casos l’objectiu principal és preparar els futurs mestres per treballar en qualsevol etapa educativa, vinculant la docència universitària amb la realitat i el dia a dia de les aules i dels centres educatius.

La Facultat de Ciències, Tecnologies i Enginyeries (FCTE), en el camp de les Biociències comptarà amb un nou laboratori per al desplegament del segon curs del grau en Biomedicina, una titulació que ha tingut una gran acollida amb 59 estudiants matriculats, xifra que s’espera repetir el curs que ve. En l’àmbit de les Enginyeries, el grau en Enginyeria Mecatrònica reforçarà el pes de la robòtica en aquests estudis, i per aquesta finalitat tindrà un nou robot col·laboratiu. Els espais destinats al grau en Multimèdia. Aplicacions i Videojocs comptaran amb una Aula MAC renovada i el grau d’Enginyeria de l’Automoció estrenarà un nou laboratori, que suposa multiplicar per 4 els espais actuals per pràctiques.

Al Campus Manresa, la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa avança en la implantació de metodologies docents innovadores que inclouen l’ús de l’avaluació de competències objectiva i estructurada (ACOE) per al grau en Infermeria, tant a primer curs com a quart. A més a més, també consolida la utilització d’entorns de simulació per dur a terme activitats formatives amb la participació conjunta d’estudiants d’Infermeria i de Medicina, fet que facilita l’aprenentatge en contextos interdisciplinaris similars als dels equips clínics reals.

La Facultat de Ciències Socials de Manresa, en tots els seus programes d’Empresa, aprofundeix en la cooperació entre universitat i món empresarial amb la incorporació de metodologies innovadores que combinen teoria i pràctica professional, simulació o estades a l’empresa. El grau en Mestre d’Educació Infantil ampliarà la seva dotació de serveis especialitzats amb el Centre de Documentació Josep M. Aloy, el fons bibliogràfic més important del país en literatura infantil i juvenil en català.

La Facultat de Medicina encararà el pròxim curs després de tancar simbòlicament un cicle amb l’acte de graduació dels estudiants de la primera promoció del grau en Medicina, que tindrà lloc el 5 de juny a L’Atlàntida de Vic. La Facultat continuarà reforçant la seva aposta pels programes d’acompanyament a l’estudiantat, com són el Servei de Suport a l’Estudiant (PSE) i el Programa de Preparació del MIR, i per una metodologia docent innovadora i centrada en el pacient. 

Per altra part, la Facultat de Disseny i Enginyeria ELISAVA desplegarà el tercer curs dels graus en Disseny i Innovació, i en Enginyeria de Disseny Industrial, com a centre federat de la UVic-UCC.

Share in social networks:

Notícies

2025

Bones festes i feliç 2025!

Des de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) us desitgem unes bones festes de Nadal i els millors desitjos per al 2025. Ens tornarem a trobar el dia 7 de gener.

Teresa Cabré

La UVic-UCC investirà doctora ‘honoris causa’ la lingüista Teresa Cabré Castellví

El pròxim 5 de març, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) investirà doctora honoris causa la lingüista i presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans Teresa Cabré Castellví (Argentera, Baix Camp, 1947). L’atorgament de la màxima distinció de la UVic-UCC a Teresa...

Roda de premsa dels 10 anys del CT BETA

El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC compleix 10 anys ampliant espais i en ple procés de transformació per esdevenir una fundació

El Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia Ambiental i Alimentària) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) celebra 10 anys com a referent en sostenibilitat del món rural. Fundat el novembre de 2014, en aquesta dècada el centre ha destacat...

Federico Mayor Zaragoza, DHC de la UVic

Mor Federico Mayor Zaragoza, doctor ‘Honoris Causa’ de la UVic-UCC

Ha mort a l’edat de 90 anys, Federico Mayor Zaragoza, doctor Honoris Causa de la UVic-UCC. Va ser director general de la UNESCO entre 1987 i 1999 i ministre d'Educació i Ciència a principis dels anys 80, en el govern de Leopoldo Calvo-Sotelo.Va...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte