Vés al contingut

La UVic-UCC obté una patent pel procés de producció d’un bioestimulant del creixement vegetal a partir d’un microorganisme

La UVic-UCC obté una patent pel procés de producció d’un bioestimulant del creixement vegetal a partir d’un microorganisme

La UVic-UCC obté una patent pel procés de producció d’un bioestimulant del creixement vegetal a partir d’un microorganisme

La UVic-UCC ha obtingut una patent que protegeix el procés de producció d’un bioestimulant del creixement vegetal elaborat a partir de microorganismes bacterians no perillosos que han millorat el creixement d’algunes plantes en un 30% en estudis de camp realitzats.  La patent és propietat a parts iguals de la Fundació Universitària Balmes, entitat titular de la UVic-UCC, i de dos exestudiants de la Universitat, Verónica Mosquera, del Grau de Biotecnologia, i Rubén Hidalgo, del Grau de Ciències Ambientals, que van desenvolupar el projecte en el marc dels seus Treballs Finals de Grau (TFG). Els dos exestudiants en comparteixen l’autoria amb la professora de Biociències Marta Cullell, que els va tutoritzar.

Aquesta és, a més, la primera patent que aconsegueix la UVic-UCC, que el desembre de 2014 va aprovar la seva normativa de propietat intel·lectual, per protegir tant professors i investigadors com alumnes. Pel vicerector de Recerca i Professorat, Jordi Villà, aquesta primera patent “és el fruit de l’aposta de la Universitat per una recerca d’excel·lència i per una transferència de coneixement real i ben enfocada a les empreses i a la societat en general. Hem obert una nova via de col·laboració tecnològica amb el territori”. En aquests moments, la UVic-UCC ja compta amb una nova patent sol·licitada que es troba en procés de concessió.  

Avantatge econòmic i ecològic d’un procés innovador

El bioestimulant que s’obté del procés patentat s’aplica a la terra a través de l’aigua de reg i augmenta el creixement de les plantes en percentatges que poden arribar al 30% en alguns casos. Aquest efecte s’aconsegueix gràcies a la simbiosi que s’estableix entre l’arrel de la planta i el bacteri que s’hi adhereix, que es proporcionen respectivament nutrients que d’una altra manera no obtindrien o ho farien en menor quantitat.

L’ús d’aquest tipus de productes en l’àmbit agrícola no és massa habitual però tampoc és nou. El valor diferencial de la patent rau en l’avantatge econòmic i ecològic que representa la utilització de residus biològics industrials en el procés d’elaboració del bioestimulant. El producte obtingut a partir d’aquest procés “aconsegueix molt bons resultat en l’aplicació al camp però a més és beneficiós per al medi ambient, perquè dóna sortida a residus que no serien recuperables”, explica Verónica Mosquera.

Desenvolupament a través d’una empresa

La idea inicial del projecte que ha derivat en la patent la van tenir els estudiants en el marc de l’assignatura optativa de Biotecnologia i de Ciències Ambientals Creació de bioempreses, i la van aprofundir a través de l’Startup Programme de la Unitat d’Emprenedoria de la UVic-UCC, que durant vuit mesos els va acompanyar i assessorar en el desenvolupament del seu pla de negoci. El seu projecte a més va ser el finalista de la UVic-UCC a la Competició Interuniversitària d’Emprenedors Start-Up del mateix programa, celebrada a Madrid, on van obtenir el premi a la viabilitat del projecte. Posteriorment, aquest va ocupar els respectius TFG dels estudiants, en què Mosquera va centrar-se en el desenvolupament del producte i del seu medi de cultiu al laboratori mentre Hidalgo, junt amb un altre estudiant que formava part del mateix treball, va assumir les proves d’eficàcia al camp.

Al finalitzar el TFG, alumnes i professora van iniciar els tràmits per patentar el resultat obtingut sota el paraigua de la UVic-UCC. Un cop aconseguida la patent, la Universitat l’ha llicenciat a l’empresa biotecnològica Ecobium Biotech S.L, impulsada pels dos exestudiants. Actualment és l’única empresa a Catalunya dedicada al desenvolupament i a la comercialització de productes innovadors que actuïn com a bioestimulants i biofertilitzants agrícoles, i sustenta els seus productes en el procés patentat del qual Mosquera i Hidalgo són copropietaris.

“De moment ens hem centrat en l’ús dels productes on després del TFG hem invertit més temps i recursos de I+D+i, tot millorant el procés. Seguim investigant per treure al mercat nous productes,  perfeccionar tècniques i  poder cobrir totes les necessitats dels nostres clients”, aclareix Mosquera. L’empresa va llançar el seu primer producte al mercat aquest setembre, i compta amb quatre gammes, adreçades a cultius hortícoles, a plantes ornamentals, a planter i llavors i a gespa. 

Foto: Marta Cullell, professora de Biociències de la UVic-UCC

Share in social networks:

Notícies

Presentació de l'aliança entre el CT BETA i l'Escola Vic Centre

El CT BETA inicia una aliança amb l’Escola Vic Centre en el marc del programa Magnet

El Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha començat aquest curs 2024-2025 una aliança amb l’Escola Vic Centre en el marc del programa Magnet: Aliances per a l’èxit educatiu, una iniciativa impulsada per la Fundació...

Torna  la FIRST Lego League a la UVic, la gran festa de la robòtica

La UVic acull la 13a edició de la FIRST LEGO League, el torneig de robòtica més multitudinari de l'Estat

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic) celebra, un any més, la seva festa anual de la robòtica amb la 13a edició de la FIRST LEGO League (FLL). Enguany, per motius logístics d'aforament, l'esdeveniment es durà a terme en dues jornades: el...

Vista aèria de les instal·lacions del CEEAF

El COPLEFC signa un acord de mecenatge amb el CEEAF per consolidar la tasca d’aquest centre

El Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC ha arribat a un acord de mecenatge amb el Col·legi de Professionals de l'Activitat Física i de l'Esport de Catalunya (COPLEFC). Mitjançant aquest acord, el COPLEFC aportarà 2.500 euros anuals durant dos...

Moment del mostreig del riu Ter amunt de Manlleu

La qualitat ecològica dels rius i les rieres d’Osona es manté en declivi el 2024 per la sequera intensa iniciada fa quatre anys

L’impacte de la sequera perllongada i persistent que es viu a Catalunya des del 2021 es continua reflectint en la davallada de la qualitat de l’aigua dels rius i les rieres d’Osona. La reducció dels cabals de manera sostinguda durant els últims quatre anys ha...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte