Vés al contingut

La UVic-UCC, l’Ajuntament de Vic i el CCCB engeguen un projecte d’activitats culturals i artístiques per a persones amb demència

La UVic-UCC, l’Ajuntament de Vic i el CCCB engeguen un projecte d’activitats culturals i artístiques per a persones amb demència

Vic acollirà la prova pilot d’un projecte que té com a objectiu de fomentar el benestar i la participació en la societat de les persones amb demència i Alzheimer a través de l’art i de la cultura.  El projecte el promouen l’Ajuntament de Vic, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), i s’ha presentat aquest dijous al migdia en una roda de premsa a l’església de la Pietat.

“L’accés a l’art i la cultura és un dret humà bàsic al qual tothom ha de tenir accés, i patir una demència no ha de ser un impediment per gaudir-ne”, ha explicat en el transcurs de l’acte Salvador Simó, codirector de la Càtedra de Salut Mental i coordinador del grup de recerca en Salut Mental i Innovació Social (SaMIS) de la UVic-UCC. En aquest sentit, el projecte “Art i cultura pel benestar i la participació social de persones amb demència a Vic” programarà una sèrie d’activitats adreçades a aquest col·lectiu i als seus cuidadors, com ara exposicions i visites a museus, cinema, concerts o actuacions musicals.

Impacte positiu en les persones malaltes i en les cuidadores

En paral·lel, la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC liderarà una recerca per evidenciar l’impacte que té el projecte, tant en les persones malaltes com en els seus cuidadors. Tant el projecte com la recerca donaran continuïtat al CCCB programa Alzheimer, una iniciativa iniciada l’any 2010 a l’entorn de la qual la Càtedra ha fet una recerca que evidencia l’impacte positiu del contacte dels pacients amb l’art i la cultura.

Segons Salvador Simó, els beneficis inclouen “l’augment del benestar i la participació social dels malalts, la millora de la seva atenció, de l’interès per l’entorn, de l’espontaneïtat i del sentit de l’humor i el trencament de l’aïllament i l’exclusió social que normalment pateixen”. Simó afegeix que també s’aprecia sovint l’establiment d’una “relació d’interacció i ajuda entre els diferents usuaris”, uns beneficis que “també es fan extensius als propis cuidadors i al personal dels centres culturals on tenen lloc les activitats”.

Recerca amb vocació de servei

El vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Jordi Villà, ha explicat que el projecte és una mostra més de “la forma d’orientar la recerca des de la UVic-UCC”, que ha definit com “una recerca de qualitat, diferent i sempre amb vocació de servei a la comunitat”. Per Villà, els bons resultats recollits en aquest projecte són resultat d’una recerca col·laborativa i interdisciplinar”.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura, ha descrit Vic com a “ciutat inclusiva, d’art i cultura”, i ha recordat que ”l’Alzheimer i la demència són malalties que toquen de prop a molta gent”. És per això, ha dit, que “el programa ha d’esdevenir una oferta cultural per ajudar a créixer a tothom, no només a persones malaltes i cuidadores”.

Per la seva banda, la responsable del programa Alzheimer del CCCB, Teresa Pérez, ha reivindicat que “des del món de la cultura tenim moltes coses a dir respecte la qualitat de vida de la gent, un repte social molt important ara i en els propers anys”. Pérez ha agraït també les complicitats teixides amb l’Ajuntament de Vic i la UVic-UCC per poder portar a terme aquest projecte.

Al programa també hi participen el Museu Episcopal de Vic, el Centre d’Arts Contemporànies de Vic (ACVic), el Museu de l'Art de la Pell (MAP), les orquestres de l'ESMUC i l'Orquestra Inclusiva de la UVic-UCC, Cineclub Vic i els artistes Ju, Marta Roma, Susanna Pérez i Victor González. La primera acció del programa, que anirà d’aquest octubre fins l’any que ve, serà l’exposició “La Mari, el camí de les pedres”, de l’artista Manolo Gómez, que ja acull l’església de la Pietat. La mostra ha estat produïda per L'Albergueria, Centre de Difusió Cultural del Bisbat de Vic, i es podrà visitar fins a finals del mes d'octubre.

Actualment, la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC lidera recerques al Museu Thyssen de Madrid i a l’Auditori Nacional de Catalunya, entre d’altres centres culturals, i ha assessorat la Fundación Serralbes de Portugal i la Winnipeg Art Gallery de Canadà.

Share in social networks:

Notícies

Alumnes fent una activitat didàctica

Un projecte de la UVic-UCC conscienciarà els escolars dels efectes de la sequera amb un ‘escape room’

Davant els prolongats i cada vegada més freqüents episodis de sequera, afavorits pel canvi climàtic, els nivells d’aigua en rius i embassaments han experimentat una disminució important. Aquesta realitat, unida al fet que la UNESCO promou la incorporació de l’objectiu 6 de desenvolupament sostenible (ODS)...

UVic-UCC, Ajuntament i centres de secundària estrenyen lligams

La UVic-UCC i l'Ajuntament de Vic estrenyen lligams amb els centres de secundària de la ciutat

Aquest 18 de juliol ha tingut lloc a la Sala Gòtica de la UVic-UCC una trobada entre la direcció general de la FUBalmes i l'Ajuntament de Vic amb els directors dels centres de secundària de la ciutat. L'objectiu d'aquesta reunió ha estat, d'una banda, donar...

Exemplar de toturga babaua de la temporada 2024

La colonització de tortugues marines a les costes del Mediterrani espanyol continua

A l'última dècada, les platges del litoral espanyol i de la resta de la Mediterrània occidental estan experimentant un augment en la detecció de nius de tortuga careta o tortuga babaua (Caretta caretta). L'augment de la quantitat de nius en aquestes zones és...

Persones usuàries de la residència Aura de Manlleu que han participat al projecte Join4Joy

Dues residències d’Osona participen en un projecte europeu per fomentar l’activitat física entre la gent gran

Mantenir-se actiu afavoreix la salut de les persones. Tanmateix, posar el focus en el fet de gaudir en comptes de posar-lo en la salut pot ser una bona manera perquè la gent de 65 anys o més s’animi a practicar regularment exercici físic. A més, cal...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte