La UVic-UCC coordina l’edició d’un llibre sobre la història i els reptes de present i futur de la bioètica
Explicar la bioètica des de les seves bases conceptuals i històriques fins a la seva utilitat en l’anàlisi dels reptes contemporanis i futurs és l’objectiu del llibre Bioethics: Foundations, Applications and Future Challenges. Coordinat per Josep Eladi Baños Díez, Ester Busquets-Alibés, Irene Cambra-Badii i Núria Terribas Sala, persones expertes en bioètica i vinculades professionalment a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-CC), el llibre es desenvolupa en onze capítols. S’hi aborden diferents aspectes, que van des de la història de la bioètica fins als nous reptes que es planteja pel constant avenç del coneixement, la recerca biomèdica o la bioètica social, i la necessitat d’ensenyar bioètica.
Com a disciplina transversal en les ciències de la vida, “la bioètica esdevé fonamental per abordar qüestions ètiques complexes en l’àmbit de la salut i de les ciències socials. Ofereix un marc d’anàlisi i de reflexió essencial per prendre decisions responsables i assegurar el respecte pels drets humans”, explica Irene Cambra-Badii. A diferència de la bibliografia sobre ètica que ja existeix —sovint publicacions molt centrades en temàtiques concretes—, “aquest llibre vol ser una aproximació actualitzada a les bases d’aquesta disciplina i creiem que pot contribuir a un coneixement global i que comença a anar més enllà de l’esfera dels especialistes”, comenta.
Tres grans eixos temàtics
El llibre està estructurat en tres grans blocs. A la primera part, “Principis bioètics: estat de l’art”, es revisa l’aparició de la bioètica i es fa una anàlisi de l’origen d’aquesta disciplina, present a la filosofia grega, i les seves diferències amb l’ètica mèdica, primera aplicació de la filosofia moral a l’àmbit biomèdic. En aquesta part s’aborda el naixement de la bioètica vinculat a l’atenció mèdica, “així com el seu sorgiment en els inicis de la medicina científica i els antecedents del Codi de Nuremberg”, explica Baños.
La segona part del llibre, “Bioètica aplicada”, tracta les principals aplicacions de la bioètica al món contemporani i com ha modelat l’abordatge dels reptes de les polítiques biològiques, mèdiques i de salut. Entre altres qüestions, es planteja l’aplicació a la recerca biomèdica, el debat sobre l’avortament i l’eutanàsia, i aspectes com ara les prioritats sanitàries exemplificat en el cas dels trasplantaments d’òrgans.
Finalment, la tercera i última part del volum, titulada “Reptes futurs”, està dedicada al paper potencial de la bioètica per afrontar noves situacions. Els autors reflexionen sobre dilemes bioètics relacionats amb la lectura i l’edició de la informació genètica, la tecnologia CRISPR-Cas9, els bancs de mostres biològiques, el fenomen del Big Data o la intel·ligència artificial. El llibre es tanca amb un capítol dedicat a l’ensenyament de la bioètica, en el qual es proposa una definició dels continguts que s’haurien d’ensenyar als estudis universitaris. Conclou que “l’ensenyament de la bioètica ha de ser integrat en els plans d’estudi a tots els nivells educatius, fins i tot allunyats de les ciències de la salut, per desenvolupar una ciutadania responsable que sigui capaç de prendre decisions racionals sobre els reptes que enfronta el nostre món”, explica Cambra-Badii.
Editors experts en la matèria
Els editors de Bioethics: Foundations, Applications and Futur Challenges són persones expertes en bioètica des de diferents àmbits. Josep Eladi Baños Díez, metge i catedràtic de Farmacologia Clínica, té una gran trajectòria professional en les humanitats mèdiques. Actualment, és rector de la UVic-UCC. Esther Busquets-Alibés, doctora en Filosofia, és professora d’ètica a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB) i coordinadora de la Càtedra de Bioètica de la UVic-UCC. Irene Cambra-Badii, doctora en Psicologia, és professora de bioètica a la FCSB i a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. Núria Terribas Sala és jurista, amb una trajectòria de més de trenta anys en el camp de la bioètica i el biodret; directora de la Fundació Víctor Grífols i Lucas i també de la Càtedra de Bioètica de la UVic-UCC; presidenta del Comitè d’Ètica de la Recerca d’aquesta universitat, i vicepresidenta del Comitè de Bioètica de Catalunya.
A banda de les quatre persones que han editat el llibre, per escriure aquest volum s’ha comptat amb la col·laboració d’experts en bioètica nacionals i internacionals, vinculats a la Fundació Víctor Grífols i Lucas i a la UVic-UCC: Carlo Orefice (Università di Sienna, Itàlia), Magí Farré (Universitat Autònoma de Barcelona), Màrius Morlans i Marc Antoni Broggi (Comitè de Bioètica de Catalunya), Begoña Roman (Universitat de Barcelona), Salvador Macip i Christopher Willmott (University of Leicester, Regne Unit, i Universitat Oberta de Catalunya), María Bernardita Portales i Juan Pablo Beca (Universidad del Desarrollo, Xile) i Eduardo Díaz (Pontificia Universidad Javeriana, Colòmbia).
El llibre està publicat en anglès per l’editorial Routledge & CRC Press Books – Taylor & Francis Group, una de les editorials acadèmiques més prestigioses i influents en l’àmbit mundial, i està pensat per a un públic molt ampli, de diferents disciplines: ciències mèdiques i de la vida, dret, filosofia, psicologia i educació, entre altres. La voluntat és que aquesta obra sigui d’utilitat tant per a estudiants de secundària —perquè puguin fer a una primera aproximació a la bioètica— com per a estudiants universitaris, personal docent i investigador i lectors en general amb interès pel passat, el present i el futur de la bioètica.
L’obra es presentarà en púbic en el transcurs d’un acte que tindrà lloc el pròxim dilluns 10 de juny, a les 18 h, a la Sala Grífols de la seu de la Fundació Víctor Grifols i Lucas (c. Sant Liguori s/n, Barcelona). Les persones que estiguin interessades en assistir-hi cal que s’hi inscriguin prèviament.
Notícies
Un projecte de recerca de la UVic impulsa l'alfabetització mediàtica a través del videojoc ‘Data Defenders’
La UVic-UCC ha participat en el desenvolupament del videojoc Data Defenders, una eina educativa innovadora dissenyada per promoure l'alfabetització mediàtica entre els joves d'11 a 16 anys, finançada pel programa European Media and Information Fund (EMIF), que forma part del projecte de recerca internacional...
Un llibre d'Anna Bonafont i Montserrat Vall recull l'evolució dels estudis d’Infermeria a Vic, que compleixen 50 anys
Anna Bonafont i Montserrat Vall van presentar ahir al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) el llibre Història dels estudis d’Infermeria a Vic, que deixa constància de l’evolució de la Infermeria al llarg de la història de la...
Projectes coliderats per quatre investigadores vinculades a la UVic-UCC obtenen finançament de La Marató 3Cat
Aquest dijous la Fundació 3Cat ha lliurat els diplomes als projectes que finançarà en el marc de La Marató 3cat 2023, dedicada a la “Salut sexual i reproductiva”. Entre els 26 projectes seleccionats, n'hi ha quatre que estan coliderats per investigadores que exerceixen docència o...
Un projecte europeu coordinat per la UVic-UCC estudiarà com millorar l’atenció a la incontinència urinària a les residències de gent gran
La incontinència urinària afecta més de 55 milions de persones a tot Europa. A les residències de gent gran la pateixen més del 60-75 % dels residents. Considerada tradicionalment com una síndrome geriàtrica, repercuteix en la qualitat de vida (física, emocional i social) de les...