La UVic acull l’Escola d’Estiu del Voluntariat del Departament de Drets Socials
La Sala Mercè Torrents de la Universitat de Vic ha acollit, aquest dijous, la vint-i-tresena edició de l’Escola d’Estiu de Voluntariat, que organitza anualment el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC). La jornada ofereix activitats formatives gratuïtes per a persones voluntàries, coordinadors i coordinadores de voluntariat i responsables d’entitats i fomenta l’intercanvi d’experiències entre les persones voluntàries i les entitats.
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va inaugurar la jornada de treball, acompanyada del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i de la regidora de Benestar i Família, Economia i Serveis Generals de l’Ajuntament de Vic, Núria Homs. En el seu parlament, la consellera va explicar que l’Escola de Voluntariat d’aquest any és presencial i telemàtica alhora, fruit d’unes noves maneres de treballar adquirides durant la pandèmia. “Ara el repte és compatibilitzar aquestes dues fórmules i aplicar el més bo d’ambdues en l’àmbit social: el treball telemàtic ens permet arribar a més gent, connectar amb més persones, però el contacte personal, en voluntariat, és vital per connectar amb les persones més desfavorides i transmetre’ls l’escalf i l’ajuda que requereixen”, va dir.
Respecte a l’escola d’estiu del voluntariat, va dir que “vol dotar d’eines a persones i entitats per fomentar la participació i per donar a conèixer els projectes que es duen a terme i que són vitals per a les persones dels territoris on ens trobem”. També va afirmar que “som un país amb una gran solidaritat i amb una gran capacitat d’organització per arribar a les persones més necessitades” i ha posat en valor el fet que “tantes persones vulguin formar part de la gran família del voluntariat, cosa que demostra que ser-ne part també aporta grans beneficis”.
Una col·laboració que ve de lluny
El fet que la UVic aculli aquesta edició de l’Escola d’Estiu del Voluntariat no és casual. Fa més d’una dècada que la Universitat i el Departament de Drets Socials col·laboren en àmbits diversos, com va posar de manifest el rector, Josep Eladi Baños, que va conduir l’acte inaugural. Baños va esmentar, entre d’altres, la Càtedra de Serveis Socials, compartida amb el Departament, les diferents edicions del Congrés de l’Acció Social coorganitzades i les nombroses accions formatives que s’han dut a terme conjuntament. També es va referir a la Coordinadora de Voluntariat d’Osona, constituïda el 2018 i amb seu a les instal·lacions de la Universitat, i al projecte Escoles Solidàries, en el qual pren part professorat de la institució. “El compromís de la UVic-UCC amb el voluntariat es demostra i s’evidencia de moltes maneres”, va concloure.
Pel que fa a Núria Homs, es va felicitar del fet que “una universitat arrelada al territori com és la UVic-UCC participi en projectes socials com aquest, així com que també ho facin la ciutat i la comarca”, de la qual va dir que té un ampli teixit associatiu que dona sortida a “la voluntat de moltes persones de ser actives i de generar canvis en positiu”. La tasca del govern local, va dir, és la de “facilitar, impulsar i donar suport” a aquestes iniciatives, que no han de substituir la feina de l’administració, però que sí que la complementen i “són molt necessàries”.
Els reptes del voluntariat post pandèmia
La conferència central de l’Escola d’Estiu del Voluntariat va anar a càrrec d’Anna Oró, de l’entitat social i educativa Casal dels Infants, que va reflexionar sobre l’evolució i els reptes de la participació del voluntariat en les entitats postpandèmia. Posteriorment, al llarg de tot el dia, els assistents a la jornada van poder participar en tres tallers simultanis, dedicats respectivament a la comunicació de les accions de voluntariat a través de les xarxes socials i del llenguatge audiovisual, a l’agilitat tècnica i organitzativa en la gestió de projectes i en temps d’incertesa i de volatilitat i al poder del joc, entès com una eina de motivació d’equips.
En l’acte també van assistir el director general de la Fundació Universitària Balmes, Jordi Baiget; la coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials, Marina Geli; la delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit; la directora d’Acció Cívica i Comunitària, Cesca Domènech; la directora dels Serveis Territorials del Departament de Drets Socials a la Catalunya Central, Lluïsa Nicolau, i el director dels Serveis Territorials del Departament a Girona, Raül Morales.
Des de 1996
L’objectiu de l’Escola d’Estiu del Voluntariat és oferir l’oportunitat de participar en un espai formatiu únic a Catalunya i fomentar l’intercanvi d’experiències entre les persones voluntàries i les entitats. Els assistents tenen l’oportunitat d’afegir en el seu currículum formacions impartides per entitats especialitzades, i persones expertes i reconegudes en el sector associatiu.
L’Escola va néixer l’any 1996 per esdevenir un espai de trobada anual on els alumnes tenien l’oportunitat de fer aquella formació que durant l’any no havien pogut realitzar. El format de l’Escola ha canviat per adaptar-se a la demanda de l’àmbit associatiu i del voluntariat. Així mateix, per tal de decidir les formacions concretes que han de formar part del programa de l’Escola, cada any s’inicia un procés participatiu en què es pregunta quines són les temàtiques d’interès a les persones voluntàries i les entitats.
Notícies
El CEEAF assessorarà tres entitats de voleibol en preparació física i prevenció de lesions
El Centre d’Estudis en Esports i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) desenvoluparà estratègies de preparació física, prevenció de lesions i millora del rendiment esportiu amb tres entitats de l’àmbit del voleibol: la Federació Catalana de Voleibol...
Un estudi sobre la incorporació de microalgues en la dieta humana rep el premi Vicenç Fisas de la Fundació La Farga
Un estudi sobre la incorporació de microalgues a la dieta humana ha merescut el Premi Vicenç Fisas que concedeix anualment la Fundació La Farga. L’autora, Maria Gayà i Rosselló, estudiant de Biotecnologia a la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la Universitat de Vic...
Jordi Gené protagonitza la segona sessió dels Growth Mornings parlant sobre els paral·lelismes entre l’empresa i l’automobilisme
Amb l’objectiu d'aprofundir en els factors clau que marquen la diferència entre competir i guanyar, Jordi Gené ha protagonitzat la segona edició dels Growth Mornings, les píndoles informatives matinals organitzades per l’Escola de Postgrau de la UVic. En aquesta sessió formativa dirigida a empresaris i...
El projecte SONAR del CEEAF, reconegut com a iniciativa emergent als Guardons de l’Esport 2024
El projecte SONAR, desenvolupat pel Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC, ha estat reconegut com a projecte emergent als Guardons de l’Esport 2024, lliurats per la Fundació Catalana per a l’Esport. Aquest projecte, que promou la prevenció de...