La iniciativa “#ScienceForUkraine” compleix dos anys havent-se constituït com a ONG per ajudar el personal investigador ucraïnès
La iniciativa “#ScienceForUkraine”, que va néixer espontàniament des del món acadèmic per donar suport al personal investigador ucraïnès arran de la invasió militar de Rússia a Ucraïna, el 24 de febrer de 2022, ha complert dos anys i s’ha constituït oficialment com a Organització No Governamental (ONG) amb seu a Letònia. Una de les primeres accions de la nova ONG ha sigut anunciar el llançament d’un programa de suport a la mobilitat de personal investigador ucraïnès, que es nodrirà d’una sèrie de campanyes de captació de fons. Aquest programa proporcionarà una ajuda financera de fins a 500 € per participant, que es podrà destinar a cobrir despeses de viatge, allotjament i la participació de personal científic afiliat a universitats ucraïneses en activitats que tinguin a veure amb la seva recerca, especialment congressos científics.
Una de les tasques importants de l’execució d’aquest programa de suport a la mobilitat es portarà a terme des del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), que ha assumit des del principi un paper destacat com a coordinador de “#ScienceForUkraine” a l'Estat espanyol. Des del CT BETA, la investigadora Galyna Ryabukha donarà suport a la gestió de peticions i atenció als participants. Ryabukha, que precisament es va incorporar a l’equip d’aquest centre gràcies a una oferta promoguda a través de “#ScienceForUkraine”, remarca la importància d’ajudar a “garantir la continuïtat de la participació dels científics ucraïnesos en el discurs científic mundial” a partir de programes com aquest.
Després de dos anys de coordinació de voluntariat d’arreu d’Europa, des del CT BETA es veu com un salt endavant que la iniciativa “#ScienceForUkraine” hagi esdevingut ONG. “Valorem molt positivament que s’hagi fet aquest pas, el repte de fomentar la col·laboració científica i donar suport a la ciència ucraïnesa continua sent molt gran i cal preservar la feina que s’ha fet aquests dos últims anys”, explica Albert Palou, responsable de Relacions Institucionals i Comunicació del CT BETA.
El CT BETA ha contactat amb més de 70 universitats
La xarxa que es va crear fa dos anys al voltant de “#ScienceForUkraine” va aconseguir posar sobre la taula més de 5.000 llocs de treball potencials arreu del món. Això va fer que, des del seu llançament, “#ScienceForUkraine” es convertís en una plataforma clau per a les iniciatives de suport al sector universitari i científic d'Ucraïna a escala mundial.
En el transcurs d’aquests dos anys, el CT BETA ha establert contacte directe amb més de 70 universitats ucraïneses en 14 ciutats diferents, amb l'objectiu de comprendre la seva situació i oferir-los suport a través de “#ScienceForUkraine”. A més de facilitar oportunitats laborals, el CT BETA ha assessorat directament un grup significatiu d'investigadors ucraïnesos, connectant-los amb centenars d’ofertes de treball disponibles a l'Estat espanyol i Portugal, així com en altres països europeus. Aquest suport personalitzat ha estat fonamental per a molts professionals científics que es veien afectats per la crisi a Ucraïna.
Dos anys després, les prioritats han anat canviant. “Per nosaltres, donar suport a la comunitat científica ucraïnesa continua sent una prioritat”, explica Sergio Ponsá, director del CT BETA. “La situació encara és molt difícil, però continuem fent el que hem fet des del primer dia; és a dir, ajudar científics i científiques a poder exercir la seva feina”. En aquest sentit, remarca que “estem incorporant entitats ucraïneses en alguns dels nous projectes europeus que començarem aviat, per acompanyar-los en el seu camí cap als estàndards de la UE”.
SURE-AMR, un projecte per acompanyar l’ecosistema de recerca ucraïnès
Fa poques setmanes, la Comissió Europea va notificar que el Programa Horitzó Europa finançaria el projecte SURE-AMR, liderat per l'Institut de Biologia Molecular i Genètica (IMBG) de Kíiv i amb una participació destacada del CT BETA. L’objectiu bàsic d’aquest nou projecte, que en els pròxims mesos farà la seva reunió de llançament a Vic, és que diverses institucions europees acompanyin l’IMBG per reforçar la seva reputació científica, ampliar les seves xarxes de treball internacionals i promoure l'excel·lència científica en l'àmbit de l’estudi de la resistència als antibiòtics des d’una perspectiva One Health; és a dir, integrant la salut humana, animal i ambiental.
Amb la mirada posada en una futura adhesió d’Ucraïna a la UE, des de SURE-AMR es vol contribuir que l’ecosistema de recerca ucraïnès avanci cap a alguns estàndards europeus, i que entri en la dinàmica de participar en altres consorcis internacionals com aquest. A la pràctica, el projecte vol reforçar la recerca i la transferència de coneixement a través de casos d'estudi, de la formació d'investigadors i altre personal d’IMBG, i la promoció de la col·laboració entre el món acadèmic, el sector de la salut ucraïnès i altres actors interessats. També es facilitarà la creació de xarxes internacionals i un programa de mobilitat internacional.
En l’àmbit científic, el projecte té com a objectiu ampliar la comunitat d'investigadors de l'IMBG en el camp de la resistència als antibiòtics, i que la seva recerca pugui ser útil en l’àmbit local per millorar la salut pública i la qualitat ambiental, tant a Ucraïna com a la UE. Entre els resultats esperats per SURE-AMR, s’espera poder desenvolupar nous sistemes de prevenció, anàlisi i mitigació d’aquest fenomen, sobretot a partir de nous protocols, metodologies i solucions innovadores per als sectors sanitari i ecològic.
En aquest projecte hi participen les investigadores del CT BETA Galyna Ryabukha i Iryna Kohut i també Ada Domingo, gestora de projectes de l'Àrea de Governança per a la Sostenibilitat del mateix centre tencològic.
Notícies
Bones festes i feliç 2025!
Des de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) us desitgem unes bones festes de Nadal i els millors desitjos per al 2025. Ens tornarem a trobar el dia 7 de gener.
La UVic-UCC investirà doctora ‘honoris causa’ la lingüista Teresa Cabré Castellví
El pròxim 5 de març, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) investirà doctora honoris causa la lingüista i presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans Teresa Cabré Castellví (Argentera, Baix Camp, 1947). L’atorgament de la màxima distinció de la UVic-UCC a Teresa...
El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC compleix 10 anys ampliant espais i en ple procés de transformació per esdevenir una fundació
El Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia Ambiental i Alimentària) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) celebra 10 anys com a referent en sostenibilitat del món rural. Fundat el novembre de 2014, en aquesta dècada el centre ha destacat...
Mor Federico Mayor Zaragoza, doctor ‘Honoris Causa’ de la UVic-UCC
Ha mort a l’edat de 90 anys, Federico Mayor Zaragoza, doctor Honoris Causa de la UVic-UCC. Va ser director general de la UNESCO entre 1987 i 1999 i ministre d'Educació i Ciència a principis dels anys 80, en el govern de Leopoldo Calvo-Sotelo.Va...