Vés al contingut

«La federació universitària entre Vic i Manresa ha generat una base de confiança entre les dues ciutats extrapolable a altres àmbits»

«La federació universitària entre Vic i Manresa ha generat una base de confiança entre les dues ciutats extrapolable a altres àmbits»

Ja fa cinc cursos complets que l’acord federatiu entre la Fundació Universitària Balmes i la Fundació Universitària del Bages, que va donar pas a la constitució de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), és vigent. Un lustre després i amb el sisè curs acadèmic conjunt en marxa, ambdues fundacions han fet un balanç molt positiu de la federació, que “ha permès guanyar massa crítica d’estudiants, d’oferta acadèmica, d’investigadors i de producció científica”. També ha possibilitat posar en marxa nous projectes estratègics, ampliar la implantació territorial i els contactes internacionals i, sobretot, “generar una base de confiança entre les dues ciutats, Vic i Manresa, que es pot extrapolar a molts altres àmbits”.

Així ho ha resumit aquest migdia el rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, en la roda de premsa de valoració d’aquest primers cinc cursos de la federació universitària entre Vic i Manresa, que ha tingut lloc a la Casa de Convalescència de Vic. En l’acte també hi han intervingut la presidenta de la FUBalmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra i el president de la FUBages i alcalde de Manresa, Valentí Junyent. La roda de premsa ha coincidit amb la reunió del Consell Federatiu de les dues fundacions, aquest mateix dimecres, i amb la proximitat del primer aniversari de la renovació del contracte federatiu amb una durada indefinida, formalitzada el març de l’any passat. En la compareixença, alcaldes i rector també han presentat les línies de desenvolupament de l’acord federatiu per als propers cursos.

Un 42% més d’alumnat i un 97% més de persones treballadores

El curs 2014-2015 va ser el primer en què els estudis universitaris de Manresa (FUB) i la Universitat de Vic van començar a caminar plegats sota el paraigua de la UVic-UCC. En només cinc cursos, el nombre total d’alumnat de la Universitat ha crescut un 42%, i ha passat dels 11.904 de l’inici als 16.858 del curs passat. D’aquests, 8.353 corresponen a formacions oficials (graus, màsters i programes de doctorat) i 8.505 a programes de formació contínua.

El creixement de l’estudiantat ha estat paral·lel a l’increment, en un 25%, del nombre de formacions oficials, amb la incorporació de graus com el de Medicina o el d’Automoció, entre d’altres; i al del personal treballador de la Universitat, que ha passat de 737 a 1.452 persones, xifra que suposa un 97% més en cinc cursos.

A mitjà i a llarg termini, segons ha explicat el rector, l’objectiu és compartir la programació acadèmica “per consolidar els campus de Vic i de Manresa amb titulacions sostenibles i d’alta qualitat” i apostar per les especialitzacions dels campus, “amb arrelaments amb les estructures socials i empresarials dels seus propis àmbits territorials”. També es preveu unificar la programació de formació contínua, un àmbit docent en el qual “s’apostarà decididament per la modalitat semipresencial com a element diferenciador i específic”.

La recerca i la internacionalització, claus de volta del projecte federatiu

En la roda de premsa, el rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, ha fet èmfasi en l’expansió de les activitats de recerca i de transferència de coneixement, que ha definit com “un dels eixos vertebradors més significatius de la nova etapa federativa”. Segons Baños, l’aposta de la Universitat és per una recerca “amb visió integrada, de qualitat, policèntrica i en xarxa”. I per bé que aquesta és una de les línies de desenvolupament futur més fermes de la federació per al futur, els últims cinc anys ja s’ha fet molta feina, tal com demostren les xifres: el nombre d’investigadors ha passat de 204 a 281 (un 38% més) i ha estat especialment rellevant en l’àmbit de les ciències mèdiques i de la salut; el nombre de grups de recerca ha passat de 17 a 30 (un 76% més); i el nombre de publicacions anuals en revistes d’impacte signats per professorat de la Universitat s’ha gairebé triplicat, i ha passat de 137 a 343 en 5 anys.

La internacionalització és un altre dels eixos de la Universitat que la federació ha permès impulsar. En cinc cursos (del 2015-2016 al 2019-2020) la xarxa de contactes internacionals ha passat de 70 a 96 centres on alumnat i professionals de la UVic-UCC poden fer estades i projectes (mobilitat outgoing), i de 144 a 178 els centres d’on la Universitat capta estudiants internacionals (mobilitat incoming). “La feina prèvia feta pels respectius equips de Vic i de Manresa ha estat cabdal per incrementar, en tan poc temps, el nivell d’internacionalització de la Universitat”, ha dit el rector.

Projectes de federació

Alguns dels projectes que la UVic-UCC ha posat en marxa els darrers cinc cursos “només han estat possibles sota el paraigua de la federació, per la dimensió institucional, econòmica i de coneixement que requereixen”, ha explicat Anna Erra. És el cas, segons ha dit la presidenta de la FUBalmes i alcaldessa de Vic, de la posada en marxa dels estudis de Medicina, que van iniciar-se a Vic de la mà de Josep Arimany i han anat molt més enllà de la creació de la facultat i la implantació del grau: entre d’altres, inclouen la creació de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS) i de dues unitats docents territorials (una a Vic i una a Manresa) així com d’una xarxa de centres de pràctiques.

Un altre d’aquests projectes, segons ha explicat Valentí Junyent, president de la FUBages i alcalde de Manresa, ha estat l’aposta, impulsada pel campus Manresa, per “convertir la UVic-UCC en un referent en metodologia de la simulació com a eina d’aprenentatge” a través de diferents espais i projectes com el CISARC (Centre d’Innovació en Simulació), el màster universitari en Metodologia de Simulació o la càtedra de Simulació i Seguretat del Pacient.

El resultat del treball conjunt entre els dos campus també ha afavorit l’ampliació de la implantació territorial de la Universitat dins el país. Actualment, un total de 1.937 empreses tenen convenis de col·laboració amb la Universitat, que compta amb quatre centres on s’imparteixen set cicles formatius de grau superior, a Manresa, Vic, Olot i Granollers. A la capital del Vallès Oriental, a més, s’hi imparteixen altres formacions oficials. Per a Valentí Junyent, tot plegat “ha permès sumar dues realitats que en molts aspectes eren complementàries, aprofundir en l’arrelament al territori i multiplicar les possibilitats de creixement i expansió.

Federació de durada indefinida

La renovació de l’acord de federació per una durada indefinida, que ambdues fundacions van rubricar el març de l’any passat, ha dut a traçar les línies de desenvolupament de l’acord per als propers cursos, que avui també s’han presentat. A més de l’aposta per un creixement conjunt de la docència, la recerca i la internacionalització, que ha exposat el rector, la consolidació també té lloc en un pla institucional. “Ja s’han reforçat els òrgans compartits de governança per transformar el pacte en definitiu”, i s’han modificat les Normes d’Organització i Funcionament (NOF), ha recordat Anna Erra, que també ha afegit que s’han de revisar els estatuts de les dues fundacions federades i que es treballa per enfortir l’estructura federativa “com una plataforma integrada per diverses fundacions, amb personalitat jurídica, organitzativa i econòmica pròpies que comparteixen una única estructura universitària”.

Erra i Junyent han estat d’acord a afirmar que “la valentia política i la generositat d’ambdues parts van ser cabdals en el moment inicial de la federació”. En aquest sentit, Erra ha assegurat que va ser clau “no tenir por i saber veure que la suma de Vic i Manresa multiplicaria els beneficis per molt”, i Junyent ha posat molt èmfasi en la idea de la Catalunya central com a “visió de futur clara”, que ha d’apropar les dues ciutats més enllà de l’àmbit acadèmic. Junyent, a qui l’alcaldessa de Vic ha volgut agrair la feina feta durant aquests cinc anys de federació, també ha volgut recordar l’exalcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, i l’anterior rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, com a dos dels artífexs principals del primer pacte federatiu.

El procés d’unificació de les dues fundacions està essent progressiu i constant, i anirà afectant molts altres àmbits, com els serveis que s’ofereixen a la comunitat universitària, les polítiques de beques o de pràctiques i l’organització dels alumni.

Share in social networks:

Notícies

Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC

El rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, Josep Eladi Baños, assumeix la presidència de la Xarxa Vives

El rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Josep Eladi Baños Díez, és el nou president de la Xarxa Vives d’Universitats. Baños pren el relleu del rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Daniel Crespo Artiaga, qui fins ara ocupava...

Acte de lliurament de premis tfg Innova

Alumnes de Nutrició Humana i Dietètica s’enduen quatre dels cinc premis TFG Innova Talent finançats per la Fundació Caixa d’Enginyers

 Aquest divendres va tenir lloc a la UVic l’acte de lliurament dels Premis TFG Innova-Talent UVic-UCC 2024, que finança la Fundació Caixa d’Enginyers amb una aportació de 3.700 euros. Aquests premis reconeixen els treballs de fi de grau (TFG) dels estudiants que opten per seguir...

Vic IDays edició 2023

La UVic-UCC acollirà els Vic i-Days 2024 sota el lema “Respirathon: innovar per respirar millor”

La tercera edició dels Vic i-Days tindrà lloc els pròxims dies 7 i 8 de novembre a la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Aquest hackathon o campionat europeu d’innovació en l’àmbit de la salut estarà dedicat...

La Biblioteca de la UVic actualitza la guia de citacions APA

La Biblioteca de la UVic actualitza la guia de citacions APA i inclou citacions d'IA i xarxes socials

La Biblioteca de la UVic ha actualitzat la Guia per elaborar citacions bibliogràfiques en format APA (7a edició) en català, basada en el Manual de publicacions de l'American Psychological Association (APA). El format APA de citació és un dels recomanats per la Biblioteca.Entre...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte