Vés al contingut

La Càtedra del Món Rural de la UVic-UCC promourà el desenvolupament sostenible i l’equilibri territorial del món rural

Foto de família càtedra Món Rural

La Càtedra del Món Rural de la UVic-UCC promourà el desenvolupament sostenible i l’equilibri territorial del món rural

Promoure un desenvolupament global i sostenible dels territoris rurals, lluitar contra el despoblament i el desequilibri territorial del país i incentivar dinàmiques de col·laboració amb els agents dels territoris rurals. Aquests són els tres objectius principals que s’ha fixat la Càtedra del Món Rural de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), el projecte de la qual s’ha presentat aquest dissabte 3 de juliol a la sala d’actes del Consorci del Lluçanès, a Santa Creu de Jutglar (Olost), en el marc de la primera jornada d’Innovació Rural. Les sis institucions promotores de la càtedra són la UVic-UCC; el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat; Creacció, Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement; el Consorci del Lluçanès; l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN).

Un cop constituïda formalment, la Càtedra del Món Rural  serà un espai de recerca, coneixement i suport a la innovació en els àmbits rurals. El seu projecte neix amb l’objectiu d’escoltar, relacionar i ajudar a vertebrar totes aquelles iniciatives que estiguin treballant per al futur del món rural de Catalunya, afavorint la col·laboració entre el personal investigador i els professionals i les persones de l’àmbit rural. 

La presentació del projecte de la Càtedra del Món Rural i la inauguració de la jornada a la Innovació Rural ha anat a càrrec de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà; i del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños; del president del Consorci del Lluçanès, Marc Sucarrats, i del director del projecte de la Càtedra, Alfred Vernis.

El consens i la cohesió territorial, una prioritat
La consellera, Teresa Jordà, ha agraït i felicitat els impulsors del projecte, que ha qualificat d’“extremadament important pel departament i pel govern del país” i amb qui, ha afirmat, “compartim missió”. En aquest sentit ha afirmat que “hem de treballar junts per contribuir al desenvolupament sostenible i integral dels entorns rurals del nostre país i a la generació de coneixement en aquest àmbit” i ha assegurat que, en aquest context, “el coneixement acadèmic que aporta la UVic-UCC, amb els peus al territori i la mirada a Europa, és cabdal”. 

Jordà també ha declarat que la cohesió territorial és una de les prioritats del seu departament. “Les polítiques que impulsa el govern s’han de fer sempre de la mà del territori, de manera deliberada i consensuada, amb mirada holística i pensant en el país amb tota la seva diversitat i globalitat, si volem aconseguir tirar-les endavant amb èxit”. En aquest punt, ha dit, la càtedra del Món Rural cobra tot el seu sentit perquè “treballa pel desenvolupament equilibrat i la competitivitat de les zones rurals”. 

Compromís de la UVic-UCC amb el territori
Per la seva banda, el rector de la UVic-UCC ha explicat que la càtedra “no és un fi sinó un instrument, entès com un espai de recerca, coneixement i suport a la innovació directa dels territoris rurals que vertebri les iniciatives que treballen per dinamitzar aquestes àrees, trobant les solucions idònies i alhora les més respectuoses amb les persones i amb l’entorn”.

El rector també ha recordat “el compromís de la UVic-UCC amb el territori, al qual aporta el valor afegit de la recerca i del coneixement” i ha posat de manifest la necessitat d’“aconseguir que el món pagès sigui valorat per allò que val i per allò que pot oferir, que pot ser molt i de molta qualitat, entenent que és el preservador d’un sistema de vida, de la sostenibilitat i del paisatge” entre altres factors. Adreçant-se a la consellera Jordà ha declarat que “malgrat la funció principal de la Universitat no és canviar el país, sí que volem contribuir a que això sigui possible treballant al costat del Govern”. 

El president del Consorci del Lluçanès, ha afirmat que “la càtedra del Món Rural és una gran oportunitat per treballar des del coneixement tots els reptes urgents que tenim davant i posar de relleu les possibilitats que se’n desprenen”. També ha assegurat que un dels seus objectius és “demostrar que el món rural és viu” i que, per això, ha d’evolucionar fins a concretar-se en iniciatives i accions específiques i beneficioses pel territori i les persones que el conformen.

Projectes ja en marxa i premis a la Innovació Rural
“Aquest espai de recerca no només té la voluntat de contribuir als debats i les iniciatives que sorgeixin arreu del país sinó que també vol ser agent actiu, amb actuacions directes a les diferents zones rurals de Catalunya, començant pel Lluçanès”, ha explicat Alfred Vernis, coordinador del projecte de la Càtedra del Món Rural segons el qual “hem de fugir de la visió idíl·lica i tradicional del món rural, cada vegada menys aïllat i més connectat amb la resta del país” amb la voluntat d’obrir un debat en el quals s’identifiquin les múltiples ruralitats existents i es generin mecanismes de transferència i d’innovació de manera àgil, transversal i holística.  

En el transcurs de la jornada, les entitats promotores de la Càtedra del Món Rural, de la mà de Judith Saus i Ariadna Tremoleda, membres de l’equip motor, han presentat els objectius marcats i han compartit l’estat dels projecte ja en marxa. Entre aquests figuren el mapeig de projectes rurals inspiradors, l’Agenda Rural Catalana i la Taula de Cocreació Terra-Taula. Tot seguit han començat les Taules d’Experiències de la Jornada Tècnica d’Innovació Rural. 

Premis a la Innovació Rural
La matinal també ha servit per lliurar els Premis a la Innovació Rural, convocats per primera vegada i patrocinats per la Fundació Caixa d’Enginyers, que consten de dues categories. D’una banda, el premi a la iniciativa innovadora d’una persona o persones joves del món rural, adreçat a menors de 35 anys i valorat en 5.000 euros. Aquest guardó l’ha guanyat el projecte Brots del Festival Cantilafont. D’altra banda, s’ha atorgat el premi a una iniciativa innovadora d’una dona del món rural, també reconegut amb 5.000 euros, al projecte La Roca de Sobremunt, gastrocoop natural.

En total es van presentar als premis 11 iniciatives, de les quals el jurat, format per Xavier Barniol, director tècnic del Consorci del Lluçanès; Núria Macià, directora executiva de Creacció; Jordi Collet, vicerector de Recerca i Transferència del Coneixement de la UVic-UCC; i Fermí Cuasante, membre d’Acció Solidària Contra l’Atur, n’ha valorat la capacitat de tenir un efecte mirall en altres iniciatives, l’impacte social i ecològic positiu al territori, la capacitat de crear llocs de treball i el treball en xarxa. El lliurament de premis ha comptat amb la presència de Miquel Vila i Despujol, vicepresident de la Fundació Solidària Contra l’Atur, a més de la consellera Jordà. 

L’origen de la Càtedra
La Càtedra del Món Rural es va començar a gestar el gener del 2019, quan l’aleshores president del Consorci del Lluçanès i alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire, va convocar una trentena d’entitats per parlar de la possibilitat de crear una càtedra. Un any més tard, el gener del 2020, la UVic-UCC va entrar a formar part del projecte i es va decidir que, un cop constituïda, la càtedra se centraria inicialment al Lluçanès per, un cop passats els primers dos anys, estendre’s a la resta de territoris rurals del país. 

“El projecte d’aquesta càtedra va néixer amb l’objectiu d’escoltar, relacionar i ajudar a vertebrar totes aquelles iniciatives que, des d’una perspectiva rural, innovadora, sostenible, feminista, social i solidària, estiguin treballant per a un futur respectuós amb l’entorn i siguin projectes regeneradors del territori”, afegeix Vernis. Els agents impulsors de la càtedra ja participen en l’elaboració de l’Agenda Rural de Catalunya i en el Mecanisme de Garantia Rural Proofing d’Espanya. També col·laboren en diverses taules de treball sobre despoblament, desenvolupament i creixement a les zones rurals, sobre regeneració del territori de la mà de Greenpeace i treballa amb els projectes europeus Ruralization i Ecoregió.

Aquesta acabarà sent la catorzena càtedra que es crea a la UVic-UCC, amb seu en aquesta Universitat. Tindrà com a coordinador del projecte de la càtedra Alfred Vernis i en formarà part com a personal tècnic Ariadna Tremoleda, Judith Saus i Rosa Binimelis. A més, la càtedra s’afegirà a les dues que ja té la Universitat en l’àmbit rural: la de l’Aigua, Natura i Benestar i la d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris. 

Share in social networks:

Notícies

2025

Bones festes i feliç 2025!

Des de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) us desitgem unes bones festes de Nadal i els millors desitjos per al 2025. Ens tornarem a trobar el dia 7 de gener.

Teresa Cabré

La UVic-UCC investirà doctora ‘honoris causa’ la lingüista Teresa Cabré Castellví

El pròxim 5 de març, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) investirà doctora honoris causa la lingüista i presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans Teresa Cabré Castellví (Argentera, Baix Camp, 1947). L’atorgament de la màxima distinció de la UVic-UCC a Teresa...

Roda de premsa dels 10 anys del CT BETA

El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC compleix 10 anys ampliant espais i en ple procés de transformació per esdevenir una fundació

El Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia Ambiental i Alimentària) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) celebra 10 anys com a referent en sostenibilitat del món rural. Fundat el novembre de 2014, en aquesta dècada el centre ha destacat...

Federico Mayor Zaragoza, DHC de la UVic

Mor Federico Mayor Zaragoza, doctor ‘Honoris Causa’ de la UVic-UCC

Ha mort a l’edat de 90 anys, Federico Mayor Zaragoza, doctor Honoris Causa de la UVic-UCC. Va ser director general de la UNESCO entre 1987 i 1999 i ministre d'Educació i Ciència a principis dels anys 80, en el govern de Leopoldo Calvo-Sotelo.Va...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte