Vés al contingut

Josep Eladi Baños: “D’aquí a 50 anys trobarem una universitat encara millor que la que tenim ara”

Intervenció de la consellera Gemma Geis a l'acte institucional dels 25 anys

Josep Eladi Baños: “D’aquí a 50 anys trobarem una universitat encara millor que la que tenim ara”

En el marc dels actes de celebració del 25è aniversari de l’aprovació per unanimitat de la Llei de reconeixement de la Universitat de Vic al Parlament de Catalunya, el 21 de maig de 1997, aquest migdia ha tingut lloc a l’Aula Magna de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) l’acte institucional, presidit per la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. També s’ha comptat amb les intervencions de l’alcalde accidental de l’Ajuntament de Vic, Josep Arimany, i del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i amb l’assistència de la delegada del govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit, d’autoritats i membres de la comunitat universitària, rectors d’altres universitats catalanes, exrectors de la UVic-UCC, i diputats i alcaldes de diversos municipis entre els quals Manresa i Ripoll. En el transcurs de l’acte, el Dr. Javier Paricio, professor de la Universitat de Saragossa, ha pronunciat la conferència magistral “¿Repensar las titulaciones? La educación superior ante el desafío de una sociedad compleja y cambiante”.

L’acte institucional ha començat amb la projecció del vídeo que s’ha fet amb motiu del 25è aniversari de la UVic-UCC, en el qual diferents persones de la comunitat universitària reflexionen sobre el passat, el present i el futur de la institució. Tot seguit, ha pres la paraula la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, que referint-se al vídeo testimonial i felicitant tota la comunitat universitària de la UVic-UCC, ha expressat: “Les universitats som persones. Quan una universitat arriba a 25 anys és gràcies a una suma de diferents granets de sorra aportats per les moltes persones que hi treballen i que ajuden a continuar avançant”.

Geis ha destacat que la UVic-UCC “ha crescut amb un pas ferm, imparable” i que ha contribuït a fer créixer no només la ciutat de Vic, sinó a transformar i potenciar tot un territori, ja que “la Catalunya central avui està situada al mapa de coneixement del món”. En aquest sentit, ha fet un reconeixement “a la tasca ingent d’una cadena d’esforços perquè aquesta universitat avui estigui posicionada tal com ho està”. La consellera ha reconegut la singularitat i la vocació de servei públic de la UVic-UCC i ha afirmat ser conscient de les demandes de la UVic-UCC i de la “necessitat d’apostar per una xarxa de coneixement vertebrat en el territori”, abans de concloure: “Estic segura que la UVic-UCC continuarà liderant la transformació de país que volem”.

Amb la mirada posada en el futur

Josep Arimany, alcalde accidental de Vic i president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), ha manifestat la seva satisfacció per poder celebrar el 25è aniversari, ja que “aquest primer quart de segle ha estat transcendental per a molts de nosaltres, que hem tingut la sort de veure néixer i créixer la Universitat, i que dia a dia contemplem com avança amb pas decidit, i es fa més gran i més sòlida dins el sistema universitari català, estatal i internacional”. L’alcalde accidental ha fet referència als orígens medievals de la universitat, referint-se a les figures del bisbe Ató i Gerbert d’Orlach, abans de situar-se al darrer quart de segle, període en què “la Universitat ha transformat la ciutat” i el seu entorn més proper.

Arimany ha subratllat que la UVic-UCC ha fet una aposta per una estructura federada que li ha permès tenir “projectes conjunts amb Manresa”. Aquesta federació, actualment formada per quatre fundacions, “ens ha donat grans rendiments, com construir una Facultat de Medicina quan molta gent no hi creia”. En aquest punt el president de la FESS ha recordat com va defensar davant del president de la Generalitat Artur Mas la necessitat de fer realitat aquest projecte, així com el desplegament que faran els estudis de salut en els pròxims cursos. Per poder impulsar la Universitat, l’alcalde accidental ha demanat el suport del Departament de Recerca i Universitats per tirar endavant el conveni programa, sense oblidar totes les persones que han fet possible fins ara la UVic-UCC, especialment el primer rector i mestre seu, Ricard Torrents.

A continuació, el rector Josep Eladi Baños ha començat la seva intervenció explicant que “els 25 anys han arribat en un bon moment per a la UVic-UCC” i que són el resultat de l’esforç diari de molta gent. Fent una projecció de futur, el rector ha dit que la universitat té reptes importants, un dels quals és “mantenir el que ha aconseguit fins ara adaptant-se a les noves circumstàncies tecnològiques, ja que la nova realitat social amenaça el paper tradicional que han tingut les universitats”. En aquest sentit, ha comentat que les plataformes tecnològiques i l’educació a distància són una realitat i que “la Universitat del futur serà híbrida o no serà”. En la mateixa línia, ha apuntat que caldrà estar atents al canvi de perfil de l’estudiantat lligat a la transformació sociodemogràfica, ja que “en els pròxims anys disminuirà l’alumnat que accedirà a la universitat des del batxillerat i per contra creixerà l’interès i la demanda de la formació contínua”.

Un altre repte, segons el rector, és fer un canvi de mentalitat sobre la recerca i revaloritzar-la, i ha posat com a exemple el fet que ”Catalunya és un país capdavanter en recerca, però estem a la cua de països pel que fa al nombre de patents”. Amb tot, ha destacat que la UVic-UCC treballa amb la vista posada al futur i ha afirmat que “el cofoisme no ha de formar part de l’ADN de la nostra universitat” i ha afegit que “d’aquí a 50 anys trobarem una universitat encara millor que la tenim avui”.

Conferència sobre el futur de les titulacions universitàries

En el transcurs de l’acte institucional d’aquest migdia, el Dr. Javier Paricio, professor de la Universitat de Saragossa, ha pronunciat la conferència titulada “¿Repensar las titulaciones? La educación superior ante el desafio de una sociedad compleja y cambiante”. El ponent ha centrat la seva ponència en la importància de formar persones expertes i en el paper clau que hi tenen les universitats. Segons ell, “les universitats han de canviar els plans d’estudis perquè no n’hi ha prou amb tenir els coneixements, sinó que cal saber-los utilitzar”. Una persona experta, ha dit, no només és aquella que té uns coneixements especialitzats, sinó que és qui “sap innovar i s’enfronta a desafiaments nous i a situacions complexes”.

Paricio ha destacat que per formar persones expertes cal tenir en compte tres elements. Primer, una comprensió profunda, perquè “només en el raonament, fent-nos preguntes, es produeix la comprensió”. Segons ell, “l’expert no és qui en sap més, sinó qui raona de forma diferent; per a això necessitem que les titulacions universitàries se centrin en el que és realment important, en els conceptes profunds”. El segon element que cal tenir present és que cal promoure l’esperit crític i el qüestionament generalitzat entre els estudiants, perquè “la Universitat no va de donar respostes, va d’incentivar preguntes”. En tercer i últim lloc, el ponent ha dit que per poder ser una persona experta cal estar al costat d’una altra persona experta, veient com treballa. En aquest punt ha defensat les tutories amb el professorat com “el lloc privilegiat d’aprenentatge” per als estudiants. La seva intervenció ha acabat dient que “l’educació superior del s. XXI ha de saber afrontar, necessàriament, la complexitat”.

La celebració d’avui del 25è aniversari ha conclòs amb el cant del Gaudeamus Igitur que el públic assistent a l’Aula Magna ha corejat dempeus. En el transcurs de l’acte també s’ha comptat amb les interpretacions musicals d’O Radiant Dawn (J. Macmillian) i Salve Regina (F. Poulenc), a càrrec de Ferran Albrich, Judit Muñoz, Mariona Llobera i Carles Prat. A fora, Els Emboirats, la colla castellera de la UVic, han alçat dos pilars commemoratius de l’aniversari.

Espectacle ‘PRE LU DI’ a L’Atlàntida, aquesta tarda

La celebració de la jornada d’avui continuarà a les 7 de la tarda a L’Atlàntida de Vic, amb l’espectacle PRE LU DI, produït per l’empresa Didàctics i dirigit a tota la comunitat universitària. Es tracta d’un espectacle visual, poètic i musical que fa balanç del passat, el present i el futur de la UVic-UCC creat expressament per al 25è aniversari de la Universitat. Dansa, cant, música i llum són alguns dels elements que hi intervindran i es comptarà amb la participació d’intèrprets professionals, entre els quals hi ha Lluís Soler, Joana Serrat, Ernest Crusats i Roger Mas.

Share in social networks:

Notícies

II Congrés Internacional de Bioètica, corresponent al 2022

El III Congrés Internacional de Bioètica, que es farà els dies 27 i 28 de febrer, se centrarà en ‘Bioètica i ciutadania’

Amb el lema ‘Bioètica i ciutadania’, els pròxims 27 i 28 de febrer tindrà lloc el III Congrés Internacional de Bioètica, organitzat per la Càtedra de Bioètica Fundació Víctor Grífols UVic-UCC. En aquesta ocasió es reflexionarà sobre la necessitat que la bioètica no...

‘A la recerca de la soledat’, el nou pòdcast que neix de la col·laboració entre la UVic-UCC i la Fundació Diagrama

‘A la recerca de la soledat’, el nou pòdcast que neix de la col·laboració entre la UVic-UCC i la Fundació Diagrama

Aquesta setmana s’ha estrenat el pòdcast A la recerca de la soledat: un espai on explorar l’abast i els indrets de la soledat, conduït per Laura Coll-Planas, investigadora i professora de la FSCB i de la Facultat de Medicina, i per Jorge Montesó, doctor...

Foto de grup dels premis TFM Innova Talent, amb jurat i guanyadors

Tres estudiants del màster Executive MBA de la UVic, guardonats a la primera edició dels Premis TFM Innova 2024

Tres estudiants que van cursar el màster Executive MBA de l’Escola de Postgrau de la UVic el curs 2022-2023 han estat els guanyadors de la primera edició dels Premis TFM Innova 2024. Es tracta de Gemma Degés, Magdalena Gómez i Agustí Danés, que han...

La UVic-UCC, 4a universitat catalana en participació esportiva el curs 2023-2024

La UVic-UCC, 4a universitat catalana en participació esportiva el curs 2023-2024

L'Observatori Català de l'Esport, vinculat a l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC), va publicar el desembre passat les dades sobre la pràctica d'activitat física a les 12 universitats catalanes durant el curs 2023-2024. Segons aquest informe, la UVic-UCC es posiciona com la 4a universitat...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte