Vés al contingut

Els estudis d’Infermeria de la UVic celebren el 40è aniversari amb una exposició

Laboratori de simulació de la FCSB

Els estudis d’Infermeria de la UVic celebren el 40è aniversari amb una exposició

"Conèixer el passat per entendre el present. Els estudis d'Infermeria a Vic 1974-2022" és el títol de l’exposició que s’estrena aquest divendres a l’Espai Vernis de la UVic, per commemorar els quaranta anys de presència dels estudis d’Infermeria a la capital d’Osona. Aquesta exposició s’inscriu dins el conjunt d’actes de commemoració del 25è aniversari de la UVic-UCC, que se celebra enguany.

Es tracta d’una mostra que vol explicar, a través de fotografies, els orígens i l’evolució dels estudis d’Infermeria, mostrant els punts d’inflexió que han marcat un abans i un després en la seva evolució. L’estructura narrativa de l’exposició s’organitza al voltant de dos grans eixos: d’una banda, la història, amb les etapes clau de l’evolució, i de l’altra, l’activitat docent, de recerca i d’innovació, com a reflex de l’evolució d’aularis, laboratoris, el procés d’internacionalització i la integració de la pràctica clínica, entre molts altres aspectes relacionats amb el grau.

Segons la degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, Míriam Torres, “amb aquesta exposició hem volgut copsar i posar en valor la transformació que han sofert els estudis d’Infermeria al llarg de la història de la nostra universitat, en un moment en què la infermeria reivindica el seu rol com a professional cabdal del sistema de salut i de la nostra societat”.

 

Quaranta anys evolucionant

Els estudis d’Infermeria a Osona sorgeixen de l’impuls de la societat civil amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats de salut de la comarca. Així doncs, el 1974 naixia l’Escola Femenina d’Ajudants Tècnics Sanitaris Osona, impulsada des del Col·legi de Metges, amb el Dr. Josep M. Arimany Ridaura al capdavant, i amb el suport de l’Ajuntament de Vic, l’Hospital de la Santa Creu i la Clínica Aliança de Vic.

El 1981 es va convertir en Escola Universitària d’Infermeria d’Osona per formar, uns anys després, els Estudis Universitaris de Vic (EUV), juntament amb l’Escola de Mestres d’Osona, que funcionava des de 1977, i l’Escola Universitària d’Estudis Empresarials d’Osona, que es posà en funcionament aquell mateix any 1987. Aquesta integració sota el paraigües dels EUV va significar un abans i un després perquè permetia, entre altres coses, el desenvolupament de la professió d'infermera com a disciplina independent dins l’equip de salut.

Amb el reconeixement de la Universitat de Vic, ara fa 25 anys, l’Escola va passar a anomenar-se Escola Universitària de Ciències de la Salut, i això va significar poder-hi incorporar noves disciplines, com la Fisioteràpia, la Teràpia Ocupacional, la Nutrició Humana i Dietètica i el Treball Social, just en el moment en què s’iniciava el camí d’adaptació dels ensenyaments al nou Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES).

Amb l’entrada a l’EEES, els estudis d’Infermeria es convertiren en un grau de quatre anys i això va suposar poder accedir als estudis de segon i tercer cicle, és a dir, als màsters i doctorats. D’aquesta manera, l’escola es convertia en Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar.


Simulació, la darrera gran aposta

Segons la degana de la Facultat, Míriam Torres, “els estudis d’Infermeria des dels seus inicis han mantingut la voluntat d’oferir una visió humanista de la professió, amb un enfocament centrat en la persona, que atengui les seves necessitats de manera holística”. En contraposició amb aquest plantejament, que s’ha mantingut inalterable durant els anys, sí que han anat canviant les metodologies docents cap a models de docència-aprenentatge més actius i experiencials, com és la simulació, que permeten traslladar els coneixements i les habilitats adquirides a la pràctica d’una manera més real, sense posar en risc els pacients, és a dir, garantint-ne la seguretat. En aquest sentit, el projecte de simulació clínica ha significat un canvi de paradigma i ha suposat una remodelació de laboratoris i altres instal·lacions de la Facultat convertits en el que ara es coneix com l’Àrea de Simulació Clínica Integral.

Share in social networks:

Notícies

Alumnes fent una activitat didàctica

Un projecte de la UVic-UCC conscienciarà els escolars dels efectes de la sequera amb un ‘escape room’

Davant els prolongats i cada vegada més freqüents episodis de sequera, afavorits pel canvi climàtic, els nivells d’aigua en rius i embassaments han experimentat una disminució important. Aquesta realitat, unida al fet que la UNESCO promou la incorporació de l’objectiu 6 de desenvolupament sostenible (ODS)...

UVic-UCC, Ajuntament i centres de secundària estrenyen lligams

La UVic-UCC i l'Ajuntament de Vic estrenyen lligams amb els centres de secundària de la ciutat

Aquest 18 de juliol ha tingut lloc a la Sala Gòtica de la UVic-UCC una trobada entre la direcció general de la FUBalmes i l'Ajuntament de Vic amb els directors dels centres de secundària de la ciutat. L'objectiu d'aquesta reunió ha estat, d'una banda, donar...

Exemplar de toturga babaua de la temporada 2024

La colonització de tortugues marines a les costes del Mediterrani espanyol continua

A l'última dècada, les platges del litoral espanyol i de la resta de la Mediterrània occidental estan experimentant un augment en la detecció de nius de tortuga careta o tortuga babaua (Caretta caretta). L'augment de la quantitat de nius en aquestes zones és...

Persones usuàries de la residència Aura de Manlleu que han participat al projecte Join4Joy

Dues residències d’Osona participen en un projecte europeu per fomentar l’activitat física entre la gent gran

Mantenir-se actiu afavoreix la salut de les persones. Tanmateix, posar el focus en el fet de gaudir en comptes de posar-lo en la salut pot ser una bona manera perquè la gent de 65 anys o més s’animi a practicar regularment exercici físic. A més, cal...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte