
Els biofertilitzants obtinguts a partir de dejeccions ramaderes poden competir amb els fertilitzants convencionals i tenen menys impacte ambiental
Els productes biofertilitzants que s’han obtingut a les biorefineries del projecte europeu FERTIMANURE, coordinat pel Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), han mostrat un rendiment agronòmic equivalent al dels productes fertilitzants convencionals, i uns impactes ambientals similars i, en alguns casos, fins i tot menors. Pel que fa a l’usuari final, el projecte ha detectat que els agricultors es mostren predisposats a utilitzar preferentment aquest tipus de productes, i que els factors que més poden afectar la seva decisió són la seguretat i el preu dels nous productes.
També s’ha identificat que un dels factors que pot ajudar a fer que els biofertilitzants obtinguts a partir de dejeccions ramaderes siguin més competitius en el mercat de fertilitzants és incorporar, com a part del mateix procés, algunes tecnologies de recuperació d’energia, com ara la digestió anaeròbia (per produir biogàs). A més a més, des del FERTIMANURE s’ha treballat per demostrar que alguns dels biofertilitzants recuperats poden ser atractius per al sector de l’agricultura ecològica. Per això, s’han generat documents amb recomanacions, que es compartiran amb la Comissió Europea, el Govern català i el Govern espanyol.
Els resultats d’aquest projecte són de gran interès en l’àmbit català, però també a escala europea, ja que incideixen directament en un dels principals reptes de gestió de l’activitat ramadera. La ramaderia és l’activitat econòmica que fa un major ús del sòl a Europa, sigui de manera directa o indirecta: en conjunt, les explotacions ramaderes poden generar fins a 1.400 tones de dejeccions cada any, de les quals només una fracció molt petita s’acaba processant i la resta és aplicada al sòl agrícola com a fertilitzant, provocant així un fort impacte ambiental.
Per ajudar a revertir aquesta situació, la Comissió Europea aposta per projectes com el FERTIMANURE, que ajudin a desenvolupar, avaluar i validar estratègies innovadores per gestionar part d’aquestes dejeccions i recuperar nutrients minerals, per tal de produir fertilitzants fiables, segurs i competitius en el mercat.
Divuit productes biofertilitzants obtinguts en cinc biorefineries
FERTIMANURE és un projecte de referència a Europa en l’àmbit de la valorització de les dejeccions ramaderes en forma de biofertilitzants, és a dir, productes fertilitzants obtinguts a partir de nutrients recuperats de materials d’origen biològic.
L’objectiu principal del consorci del FERTIMANURE, format per vint socis europeus i també de l’Argentina i Xile, ha sigut proposar noves estratègies tecnològiques per a la gestió sostenible de les dejeccions, tenint en compte la seguretat i el rendiment dels productes recuperats; la sostenibilitat ambiental, econòmica i social del procés, i els models de negoci que es poden originar. A Catalunya, també han format part del projecte el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, la Cooperativa la Plana de Vic i el Centre Tecnològic LEITAT.
El projecte FERTIMANURE ha avaluat el funcionament a escala real de cinc biorefineries en territoris d’Europa amb una alta concentració ramadera. Cadascuna d’aquestes instal·lacions ha plantejat una combinació de tecnologies dissenyada per valoritzar en origen les dejeccions ramaderes més habituals a Europa (purins de porc, fems de vaca i gallinassa), amb la finalitat d’obtenir-ne biofertilitzants. Concretament, ha recuperat divuit productes diferents, alguns rics en nitrogen, altres més rics en fòsfor, productes amb un alt contingut de carboni orgànic i bioestimulants.
A Catalunya, el projecte ha comptat amb una biorefineria a l’explotació de Cal Ros, a Muntanyola (Osona), dissenyada per a tractar-hi purí porcí. En aquest cas, la biorefineria incloïa una unitat de separació sòlid-líquid i dos trens de tractament diferenciats, bioassecatge i un procés tèrmic per a la fracció sòlida, i contactors de membrana, osmosi inversa, crioconcentració i reactors de microalgues per a la fracció líquida. En paral·lel, però, també s’hi ha fet proves de valorització de gallinassa.
Presentació de resultats a la jornada PRO-FEM
La presentació dels resultats del FERTIMANURE a Catalunya s’ha fet en el marc de la jornada PRO-FEM, un esdeveniment de referència per al sector ramader a Catalunya, que s’ha dut a terme a Vic el 16 i 17 de maig. La jornada, organitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, ha despertat un gran interès, ja que hi ha assistit de gairebé 200 participants.
En aquesta ocasió, el seu programa ha girat exclusivament entorn de la recuperació de nutrients procedents de les dejeccions ramaderes i de residus orgànics, fent un especial èmfasi en el potencial de valorització dels materials orgànics generats a Catalunya per diferents canals.
Bona part de les intervencions dels experts que hi han participat han tingut a veure amb el potencial que hi ha a Catalunya de recuperació de nutrients a partir de la producció de biofertilizants i amb la sortida al mercat d’aquests productes. A més a més, s’han tractat els reptes i les oportunitats que han aparegut arran dels canvis recents de la normativa de fertilitzants tant en l’àmbit estatal com europeu.
Notícies

Eumo publica 'Quan les cançons de casa no sonen a l’escola'
Eumo Editorial acaba de publicar Quan les cançons de casa no sonen a l’escola, un assaig de Marta Comas Sàbat i Alfons Espinosa Miró que aborda la necessitat d'una educació antiracista i inclusiva a les aules. A través d’entrevistes amb docents, alumnes i altres...

Aquest dissabte, la UVic torna a obrir les portes amb la UVic Fest
Aquest dissabte, 5 d’abril, arriba la UVic Fest, la Jornada de Portes Obertes de la UVic, convertida en un autèntic festival. Al llarg del dia, futurs estudiants i les seves famílies podran descobrir de primera mà l’oferta formativa, els serveis i les instal·lacions de...

La UVic-UCC acull la fase final de Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, centrada en el culte al cos
La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) acollirà del 2 al 4 d’abril la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2025 impulsada per la Xarxa Vives d’Universitats. Durant tres dies, un centenar d’alumnes de 4t d’ESO...

“El perill de les noves drogues” inaugurarà el segon cicle de Conferències al Paranimf de la UVic-UCC
Després d’un primer cicle dedicat a dones escriptores, aquest mes d’abril la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) reprendrà el programa de Conferències al Paranimf, una proposta de divulgació que convida a la reflexió i que s’adreça a tota la ciutadania...