Vés al contingut

El projecte NUTRI-KNOW, coordinat pel CT BETA, potenciarà la innovació al sector agroalimentari

Presentació del projecte NUTRI-KNOW del CT BETA

El projecte NUTRI-KNOW, coordinat pel CT BETA, potenciarà la innovació al sector agroalimentari

En els darrers anys la UE ha finançat una gran quantitat de Programes de Desenvolupament Rural, que han sigut una ajuda fonamental per promoure que moltes empreses del sector primari i centres de recerca d’arreu del continent desenvolupin processos innovadors en molts àmbits, com ara el de la gestió de dejeccions ramaderes i dels nutrients que contenen. No obstant això, també s’ha constatat que aquest tipus de projectes no han tingut el grau d’impacte que s’esperava i que hi ha molt coneixement que es manté poc explotat. Per aquest motiu, el projecte europeu NUTRI-KNOW, coordinat pel Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), treballarà per canviar la dinàmica actual que se segueix per recollir i compartir aquest coneixement, i també per fer-lo més accessible i més orientat a la pràctica.

El projecte NUTRI-KNOW, amb un pressupost de 2 milions d’euros i finançat pel programa Horizon Europe, es durà a terme mitjançant un consorci format per 11 socis provinents de l’Estat espanyol, Bèlgica, Irlanda, Dinamarca, Itàlia i Alemanya. A Catalunya comptarà també amb la participació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya. A la reunió de llançament del projecte, que es va fer aquest dimarts a la UVic-UCC, hi va participar Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura; Eva Espasa, vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC; i Sergio Ponsá, director del CT BETA, entre altres.

Sergio Ponsá va comentar que “projectes com aquest, que treballen per a incrementar l’impacte de la innovació, són el millor exemple de l’aposta que el BETA ha fet des del primer día”. Segons el director del CT BETA, “hem de començar a parlar també de coneixement circular, i de la necessitat de donar valor a la feina que s’ha fet”.

Des del punt de vista acadèmic, Eva Espasa va explicar que “el CT BETA per ell mateix, i els projectes que coordina o en què participa, exemplifiquen molt bé com és i com volem que sigui el model de recerca de la nostra Universitat”. En aquest sentit va detallar que ha de ser una recerca “amb visió i vocació internacional, innovadora, aplicada i conscient, que aporta solucions a problemes reals i que, a més, aterra en qüestions i temàtiques que tenen un interès real per al nostre territori i les persones que hi habiten”.

Per la seva part, Elisenda Guillaumes, va fer un repàs de tots els projectes dels quals el DAAC n’és soci. Segons ella, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural “espera que projectes com aquest ajudin a convertir els problemes en oportunitats, i per tant, és el moment de compartir el coneixement per aprofitar els èxits i els avenços que han tingut els altres països que participen en aquest projecte i fer-los realitat”.

La realitat actual

A Catalunya, fins ara el sector agroalimentari ha comptat amb eines per a finançar centenars de Grups Operatius i Projectes Demostratius, gràcies al Pla de Desenvolupament Rural 2014-2020 de la Generalitat. Els Grups Operatius són projectes de dos anys molt aplicats a un repte concret, que faciliten que les empreses tinguin accés a treballar amb desenvolupadors tecnològics, mentre que els Projectes Demostratius han donat als centres tecnològics catalans l’oportunitat de disposar de recursos per a difondre els seus propis resultats.

Esquemes com aquest, amb petites diferències, s’han replicat a la majoria de països i regions de la Unió Europea. No obstant això, per una banda, s'ha constatat que aquest tipus de projectes no han tingut el grau d’impacte que s’esperava, sobretot entre les mateixes empreses del sector. Per altra banda, s'ha fet palesa la gran quantitat de coneixement sobre tecnologies, productes, eines i recomanacions innovadores de gestió per al sector agroalimentari que s'han pogut desenvolupar, però que són poc explotades.

Davant d’aquesta realitat, el consorci del projecte NUTRI-KNOW treballarà amb l’objectiu d’amplificar l’impacte dels resultats obtinguts prèviament en Grups Operatius d’arreu d’Europa, posant èmfasi en la temàtica de la gestió dels nutrients. NUTRI-KNOW posarà el focus en aquest camp, però s’espera que les metodologies que s’hi despleguin puguin ser aplicables més endavant en qualsevol temàtica d'interès i per a qualsevol país o administració pública encarregada de gestionar convocatòries de finançament per a la innovació al sector agroalimentari.

Per aconseguir-ho, caldrà canviar la dinàmica actual que se segueix per a recollir i compartir aquest coneixement, per a fer-lo més accessible i més orientat a la pràctica. En aquest sentit, precisament, una de les principals aportacions del projecte NUTRI-KNOW serà la definició de nous materials i metodologies que accelerin la difusió i replicació dels resultats aconseguits en Grups Operatius.

A la llarga, experiències com la del NUTRI-KNOW han d’ajudar a crear nous models de governança de l’R+D+I, integrant millor els nous projectes d’innovació i les necessitats, els reptes i les oportunitats més urgents del sector agroalimentari, per generar confiança i establir connexions efectives que augmentin el seu impacte. A més, també permetrà evitar duplicitats amb projectes en curs o acabats, ajudant-los a distribuir millor els recursos de finançament.

Share in social networks:

Notícies

Júlia Blay i Pilar Godayol

El pòdcast ‘100 anys de feminisme català’ de la UVic-UCC explora l’herència feminista catalana

Qui era Francesca Bonnemaison i com va engegar l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona? Quin impacte va tenir el llibre La dona a Catalunya, de Maria Aurèlia Capmany, en el tardofranquisme? Per donar resposta a aquestes i altres qüestions, el Grup...

Oficialització del conveni del CEEAF amb la Federació Catalana de Voleibol

El CEEAF assessorarà tres entitats de voleibol en preparació física i prevenció de lesions

El Centre d’Estudis en Esports i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) desenvoluparà estratègies de preparació física, prevenció de lesions i millora del rendiment esportiu amb tres entitats de l’àmbit del voleibol: la Federació Catalana de Voleibol...

Maria Gayà, guanyadora del Premi Vicenç Fisas 2024

Un estudi sobre la incorporació de microalgues en la dieta humana rep el premi Vicenç Fisas de la Fundació La Farga

Un estudi sobre la incorporació de microalgues a la dieta humana ha merescut el Premi Vicenç Fisas que concedeix anualment la Fundació La Farga. L’autora, Maria Gayà i Rosselló, estudiant de Biotecnologia a la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la Universitat de Vic...

Jordi Gené

Jordi Gené protagonitza la segona sessió dels Growth Mornings parlant sobre els paral·lelismes entre l’empresa i l’automobilisme

Amb l’objectiu d'aprofundir en els factors clau que marquen la diferència entre competir i guanyar, Jordi Gené ha protagonitzat la segona edició dels Growth Mornings, les píndoles informatives matinals organitzades per l’Escola de Postgrau de la UVic. En aquesta sessió formativa dirigida a empresaris i...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte