Vés al contingut

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa treballa per desenvolupar nous paquets turístics sostenibles

Zona Volcànica de la Garrotxa

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa treballa per desenvolupar nous paquets turístics sostenibles

El Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya han col·laborat els últims tres anys en el desplegament d’accions pilot per promoure el turisme sostenible al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, així com per calcular-ne l’impacte social i ambiental.

Aquesta col·laboració s’ha fet durant tres anys en el marc del DestiMED PLUS, un projecte europeu finançat gràcies al programa europeu Interreg MED. Aquest projecte ha permès invertir prop de 3,6 milions d’euros en el desplegament d’accions de promoció del turisme sostenible en espais protegits de sis països mediterranis.

Des del projecte s’ha treballat per crear nous recursos que augmentin la capacitat dels agents locals i regionals de la Regió del Mediterrani per  incorporar el turisme sostenible i la conservació de la natura a les seves pròpies agendes. El projecte DestiMED PLUS ha volgut acompanyar aquests agents en la definició i l’aplicació de mesures transversals per a la integració del turisme i les polítiques de conservació de les àrees protegides, mitjançant la creació de paquets turístics desenvolupats a partir d’un enfocament col·laboratiu.

En aquest sentit, seguint les pautes marcades pel projecte i les ja establertes al Parc Natural des de l’any 2001 amb l’acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible, s’ha treballat en la creació de paquets turístics més respectuosos amb l’entorn d’acord amb el sector turístic públic i privat. Aquest és el cas del paquet ecoturístic anomenat “Caminant entre paisatges”, que consta de 7 dies i 6 nits, en què el visitant pot passejar i descobrir diferents indrets del Parc i gaudir de la gastronomia de la comarca acompanyat d’un guia local. La proposta s’ha dissenyat tenint en compte criteris col·laboratius amb l’espai natural i de desestacionalització, descentralització, diversificació i reducció de la petjada ecològica.

Noves metodologies de càlcul de la sostenibilitat social

El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC ha estat aplicant l’experiència de la seva Àrea de Comptabilitat i Optimització de la Sostenibilitat al projecte DestiMED PLUS. Concretament, ha centrat els seus esforços en l'actualització dels estàndards de qualitat i sostenibilitat aplicables a paquets turístics. Aquests estàndards s'ocupen de tots els aspectes necessaris per establir ofertes de turisme sostenible en àrees protegides. Això inclou des de la governança del turisme i les accions de conservació, la qualitat del producte i el càlcul de la seva petjada ecològica fins a l'anàlisi dels impactes socioeconòmics i socials dels proveïdors involucrats.

La part que s'ha treballat més des del CT BETA està relacionada amb l'anàlisi de la sostenibilitat social, i s’ha fet a partir de l'adaptació de les metodologies d'Anàlisi de Cicle de Vida Social (ACVS). Aquestes metodologies serveixen per quantificar els impactes socials positius i negatius dels productes i serveis.

La metodologia proposada des del CT BETA permet mesurar els impactes socials que els proveïdors d'allotjament, menjar, activitats i transport dels paquets turístics imposen sobre diferents grups socials rellevants, com els treballadors, la comunitat local, la cadena de valor i els turistes d'una manera sistemàtica, alhora que promou la millora contínua del comportament social dels proveïdors dels paquets ecoturístics.

El projecte DestiMED PLUS

El projecte DestiMED PLUS està coordinat per la regió de la Lazio (Itàlia). A banda del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el CT BETA de la UVic-UCC, també en formen part la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) – MED (Andalusia), la Conselleria de Medi Ambient i Ordenació del Territori d’Andalusia, la regió de Creta (Grècia), l’Agència per al Desenvolupament de la Regió del Sud de l'Egeu (Grècia), l’Agència Nacional d’Àrees Protegides d’Albània, la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes (Bretanya francesa), el Departament de Medi Ambient, Conservació de la Natura i Política Forestal de Sardenya (Itàlia), l’Agència de Turisme de Còrsega (França), i l’Institut de Turisme de Croàcia.

Share in social networks:

Notícies

Intervenció de la recent doctora Núria Riera Molist en l'activitat Taller de tesis doctorals

Doctorat en Equilibri, una nova activitat per promoure el benestar emocional dels doctorands

Fruit d’una nova col·laboració conjunta entre l’Escola de Doctorat i el Servei de Suport a l’Estudiant de la UVic-UCC, neix l’activitat Doctorat en equilibri. Es tracta d’un espai de trobada grupal, de caràcter mensual, dirigit a doctorands i doctorandes de la Universitat i estructurat en...

Empar Moliner i Txell Vilamala

Empar Moliner: “L’acte de llegir és d’una complexitat absoluta i s’ha de practicar”

Amb el Paranimf ple a vessar, Empar Moliner va inaugurar ahir el cicle de conferències “Dones i literatura”, organitzat per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) amb l’objectiu d’apropar al públic la trajectòria literària de tres autores contemporànies. Acompanyada de la...

benvinguda nous alumnes aula gent gran osona

Les aules d’extensió universitària de la gent gran d’Osona i de Centelles inauguren el curs 2024-2025

Coincidint amb l’inici del curs acadèmic, les dues aules d’extensió universitària de la gent gran de la UVic, la d’Osona i la de Centelles, han reprès la seva activitat. Ambdues aules han dut a terme els actes d’obertura del curs i començaran la seva programació...

Tortugues nascudes aquest estiu a la platja de la Savinosa (Tarragona)

La nidificació de la tortuga babaua a costes d’Espanya, França i Itàlia amplia la coordinació del CT BETA amb institucions estrangeres

Ja fa uns deu anys que la tortuga babaua (Caretta caretta) busca niar a platges més fredes que les de Grècia, Turquia, Xipre i Israel, on habitualment feia la seva posta. Aquesta colonització es deu a l’augment de la temperatura de l’aigua pel...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte