Vés al contingut

El consorci UP-University, del qual forma part la UVic-UCC, rep el Segell d’Excel·lència d’Universitats Europees

Visita de representants de les universitats europees del consorci UP-University el maig del 2023 a la UVic-UCC

El consorci UP-University, del qual forma part la UVic-UCC, rep el Segell d’Excel·lència d’Universitats Europees

El consorci UP-University – Responsible living for the next generations, del qual forma part la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i que està integrat per sis universitats europees més, ha rebut recentment el Segell d’Excel·lència de la iniciativa Universitats Europees. Així, la UVic-UCC passa a ser reconeguda com a Campus Europeu per part de la Comissió Europea en el marc del projecte Universitats Europees Erasmus +. Amb l’obtenció d’aquest segell es valora el treball dut a terme durant els últims anys i obre les portes per rebre suport econòmic d’altres fonts de la Unió Europea (UE), o de caràcter nacional o regional.  

A més a més de la UVic-UCC, formen part d’aquest consorci Artevelde University of Applied Sciences (Gant, Bèlgica), HAN University of Applied Sciences (Arnhem/Nijmegen, Holanda), IMC University of Applied Sciences Krems (Krems-an-der-Donau, Àustria), Oulu University of Applied Sciences (Oulu, Finlàndia), FH Münster University of Applied Sciences (Münster, Alemanya) i Vasile Alecsandri University of Bacau (Bacau, Romania). Unides per la seva dedicació a un enfocament aplicat a la recerca i a l’educació superior, els socis de l’UP-Universtiy es complementen en programes educatius i camps d’especialització. 

Un reconeixement per continuar endavant 

El Segell d'Excel·lència és un distintiu de qualitat que atorga la Comissió Europea a les propostes que compleixen els estàndards determinats pel programa específic de la UE. Aquest segell permetrà que totes les universitats del consorci UP-University continuïn avançant en el progrés de cada regió, però amb la mirada posada a Europa i de manera conjunta. “La participació en el programa d’Universitats Europees és un dels projectes estratègics de la UVic-UCC que ens ajuda a posicionar la Universitat en clau nacional i internacional”, explica Josep Bau, vicerector de Relacions Internacionals de la UVic-UCC. Segons comenta, “rebre aquest Segell d’Excel·lència representa un pas molt important que ens indica que la nostra proposta és d’alta qualitat i ens esperona a millorar-la amb vista a la propera convocatòria, el curs vinent”. 

A la darrera trobada de rectors i equips de treball que es va fer a Vic el mes de maig passat es va resoldre iniciar els primers passos com a consorci. “Les accions que es promouran van especialment encaminades a facilitar la mobilitat transnacional i connectar els equips de treball de diferents àmbits per engegar dinàmiques de col·laboració en l’àmbit acadèmic, de recerca i de serveis”, comenta Bau. 

Mentrestant, s’ha començat a treballar en la sol·licitud de projectes conjunts que posicionin l’aliança UP-University com un actor rellevant en l’àmbit internacional, amb el potencial combinat d’expertesa de tots els seus membres. “De la mateixa forma que l’aliança federativa amb Manresa el 2014 ens va oferir tot un nou potencial com a institució, estic convençut que formar part d’un consorci internacional compromès en un projecte de Campus Europeu com aquest, ens col·loca en un nivell totalment nou i francament estimulant”, expressa el vicerector de Relacions Internacionals de la UVic-UCC. 

Pròxims passos 

El repte actual i de futur del consorci UP-University en general, i de la UVic-UCC en particular, és treballar per mantenir aquest Segell d’Excel·lència i, en una nova convocatòria, optar a obtenir finançament de la UE o bé d’altres fonts, siguin nacionals o regionals, per implementar totes les accions previstes al projecte. Està previst que a la tardor de 2023 la Comissió Europea publiqui una última convocatòria de la iniciativa d’Universitats Europees, amb el propòsit d'assolir l'objectiu de l'estratègia europea d’arribar a finançar 60 consorcis a mitjan 2024.
Amb el temps es preveu que les aliances d'Universitats Europees connectin cada cop més facultats, departaments, personal i estudiants. L’objectiu és oferir pedagogies més innovadores basades en enfocaments transdisciplinaris i en reptes, i implementar programes més conjunts i amb la voluntat de ser encara més inclusius i d’estar compromesos amb les seves comunitats. 

El fort compromís de cada soci del consorci UP-University, juntament amb el reconeixement del Segell d’Excel·lència, fa palesa la bona línia de treball per continuar endavant en el marc de la pròxima convocatòria i avançar en el progrés de cada regió, però amb la mirada posada en Europa i de manera conjunta.
Set universitats que componen un multicampus. 

Les set universitats regionals que formen el consorci UP-University, coordinades per Artevelde University of Applied Sciences (Gant, Bèlgica), fa més de dos anys que treballen per esdevenir una Universitat Europea i establir un marc interregional sòlid, que augmenti les oportunitats regionals d'innovació i creixement. La voluntat d’aquestes universitats és ser un actiu inestimable per difondre, de manera més equitativa, la força econòmica i el benestar individual a tot Europa. Pel fet de ser un multicampus integrat per set universitats, aquestes podran accedir a oportunitats de finançament i col·laboració que altrament quedarien fora de l'abast de cada soci pel seu compte.  

Un dels principals reptes conjunts dels socis d’UP-University és desenvolupar un model de vida responsable per a la pròxima generació, unint els esforços del total de 9.800 membres de personal docent i investigador (PDI) i personal d’administració i serveis (PAS) i dels 100.000 estudiants que sumen els integrants. Es planteja abordar aquesta missió mitjançant la cocreació de solucions innovadores per a reptes regionals d’alta prioritat i proporcionar una educació orientada a generar solucions de futur. Les eines principals seran l’elaboració de programes acadèmics conjunts, la recerca i transferència de coneixement i, especialment, la facilitació de la mobilitat d’estudiants, PDI i PAS. 

Les Universitats Europees: aliances transnacionals 

Les Universitats Europees són aliances transnacionals d'institucions d'educació superior de tota la UE que s'uneixen en benefici dels estudiants, els professors i la societat. Amb el suport financer dels programes Erasmus+ i Horizon Europe, milloren la qualitat, la inclusió, la digitalització i l'atractiu de l’educació superior europea. Des de la primera convocatòria de la iniciativa Universitats Europees, s’han constituït 50 aliances finançades integrades per unes 430 institucions d'educació superior de més de 30 països. El propòsit de la UE és arribar el 2024 a 60 aliances d’Universitats Europees, que integrin més de 500 institucions d’Educació Superior, amb un total de 1.100 milions d’euros del Programa Erasmus+. L’objectiu del consorci UP-University és convertir-se en una aliança d’Universitats Europees en la pròxima convocatòria. 

Aquesta iniciativa ajudarà les universitats a anar més enllà dels models existents de cooperació en educació superior. Les Universitats Europees hauran d'actuar com a models de bones pràctiques per augmentar progressivament la qualitat, la competitivitat internacional i l'atractiu de l'educació superior europea.

Share in social networks:

Notícies

2025

Bones festes i feliç 2025!

Des de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) us desitgem unes bones festes de Nadal i els millors desitjos per al 2025. Ens tornarem a trobar el dia 7 de gener.

Teresa Cabré

La UVic-UCC investirà doctora ‘honoris causa’ la lingüista Teresa Cabré Castellví

El pròxim 5 de març, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) investirà doctora honoris causa la lingüista i presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans Teresa Cabré Castellví (Argentera, Baix Camp, 1947). L’atorgament de la màxima distinció de la UVic-UCC a Teresa...

Roda de premsa dels 10 anys del CT BETA

El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC compleix 10 anys ampliant espais i en ple procés de transformació per esdevenir una fundació

El Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia Ambiental i Alimentària) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) celebra 10 anys com a referent en sostenibilitat del món rural. Fundat el novembre de 2014, en aquesta dècada el centre ha destacat...

Federico Mayor Zaragoza, DHC de la UVic

Mor Federico Mayor Zaragoza, doctor ‘Honoris Causa’ de la UVic-UCC

Ha mort a l’edat de 90 anys, Federico Mayor Zaragoza, doctor Honoris Causa de la UVic-UCC. Va ser director general de la UNESCO entre 1987 i 1999 i ministre d'Educació i Ciència a principis dels anys 80, en el govern de Leopoldo Calvo-Sotelo.Va...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte