Comunicat de la UVic-UCC en relació amb el presumpte cas d’assetjament a una estudiant de la Universitat
La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) condemna i rebutja qualsevol cas d’assetjament, en qualsevol àmbit o context de la vida, i més en l’entorn universitari. És una institució sensibilitzada respecte a aquesta situació o qualsevol altra de violència envers les persones. Al mateix temps, lamenta que algun membre de la seva comunitat hagi pogut viure, en algun moment o en algun context, situacions d’aquesta naturalesa.
En relació amb els fets publicats a diferents mitjans de comunicació i exposats per part d’una estudiant de la UVic-UCC, segons els quals hauria estat víctima d’assetjament per part d’altres estudiants, la Universitat manifesta que:
- Els presumptes fets manifestats per l’estudiant van ocórrer en entorns de fora del campus universitari, de les instal·lacions de la universitat o d’activitats organitzades per la institució. En aquest sentit, i d’acord amb la normativa universitària de drets i deures dels estudiants, la institució només pot iniciar expedients sancionadors per fets produïts dins del campus, de les seves instal·lacions o en el context d’activitats universitàries.
- Els fets denunciats als Mossos d’Esquadra per part de l’estudiant (aliens a la Universitat) van derivar en l’obertura de diligències penals, tot i que finalment es va acabar acordant un sobreseïment, amb la conformitat d’ambdues parts.
- Paral.lelament al sobresseïment es va procedir, amb el consentiment de les parts, de canviar els estudiants denunciats a un grup classe de matí, de manera que no coincidissin en l’espai ni en el temps dins les activitats docents amb l’estudiant, que va seguir acudint a classe en grup de tarda. Aquesta mesura es va mantenir fins a final del curs anterior.
- I amb el principi de diligència deguda, aquest curs la Universitat ha elaborat un pla d’acompanyament que, entre altres accions, inclou la decisió de mantenir els estudiants en grups separats, ambdós en franja de tarda, però ubicats en espais diferenciats de les instal·lacions, per evitar que puguin coincidir a les aules.
- A més, amb la voluntat de vetllar pel bon desenvolupament de l’activitat universitària i la bona convivència en els espais de la institució, amb independència de les obligacions que té estipulades, la institució va adoptar un conjunt de mesures que es perllonguen el curs actual. En aquest sentit:
- Es va posar en marxa, per primera vegada a la UVic-UCC, el protocol d’assetjament.
- Es va donar suport a l’estudiant a través de la Unitat d’Igualtat.
- Es van promoure mesures de separació de les persones implicades afectades en les activitats docents classes i pràctiques a la Universitat.
- Es va pagar una estança durant un període de temps a l’estudiant afectada, acompanyada per la seva parella, fora de la residència on explicava que havien succeït els fets.
- Se li va oferir el servei d’atenció psicològica de la Universitat.
- Se li va donar suport i flexibilitat en l’aspecte acadèmic per al desenvolupament del curs.
- Se li va designar una persona de referència de la Facultat a la seva disposició per a aspectes acadèmics, però també de convivència.
- El professorat i persones responsables de la Facultat han estat informades i sensibilitzades per vetllar pel bon desenvolupament de l’activitat acadèmica.
- S’han fet i, es continuen fent, accions de difusió i formació vinculades al comportament i convivència dins la Universitat.
La UVic-UCC valora les accions empreses com a efectives. A la institució no li consten incidents dins de la Universitat i tampoc li consta que se n’hagin produït fora d’aquest àmbit. En tot cas, fidel al compromís de garantir el bon desenvolupament de l’activitat universitària, el benestar de tots els membres de la seva comunitat i els espais lliures d’assetjament, la UVic-UCC no dubtarà a adoptar les mesures adequades en aquest context o en altres si es produeixen fets que així ho requereixin.
Notícies
El pòdcast ‘100 anys de feminisme català’ de la UVic-UCC explora l’herència feminista catalana
Qui era Francesca Bonnemaison i com va engegar l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona? Quin impacte va tenir el llibre La dona a Catalunya, de Maria Aurèlia Capmany, en el tardofranquisme? Per donar resposta a aquestes i altres qüestions, el Grup...
El CEEAF assessorarà tres entitats de voleibol en preparació física i prevenció de lesions
El Centre d’Estudis en Esports i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) desenvoluparà estratègies de preparació física, prevenció de lesions i millora del rendiment esportiu amb tres entitats de l’àmbit del voleibol: la Federació Catalana de Voleibol...
Un estudi sobre la incorporació de microalgues en la dieta humana rep el premi Vicenç Fisas de la Fundació La Farga
Un estudi sobre la incorporació de microalgues a la dieta humana ha merescut el Premi Vicenç Fisas que concedeix anualment la Fundació La Farga. L’autora, Maria Gayà i Rosselló, estudiant de Biotecnologia a la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la Universitat de Vic...
Jordi Gené protagonitza la segona sessió dels Growth Mornings parlant sobre els paral·lelismes entre l’empresa i l’automobilisme
Amb l’objectiu d'aprofundir en els factors clau que marquen la diferència entre competir i guanyar, Jordi Gené ha protagonitzat la segona edició dels Growth Mornings, les píndoles informatives matinals organitzades per l’Escola de Postgrau de la UVic. En aquesta sessió formativa dirigida a empresaris i...