Vés al contingut

Alumnes d’Osona, el Maresme, Girona i el Ripollès guanyen la 13a edició del Premi Llegim Ciència de la UVic-UCC

Elia

Alumnes d’Osona, el Maresme, Girona i el Ripollès guanyen la 13a edició del Premi Llegim Ciència de la UVic-UCC

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha lliurat un any més els guardons del Premi Llegim Ciència (PLC), que avui ha arribat a la tretzena edició. Prop de 600 estudiants de diferents centres de Catalunya i València han seguit el certament d’enguany, que s’ha pogut veure en directe des de l’Aula Magna i per estríming, a través de YouTube. 

El PLC té com a objectiu despertar l’interès per la literatura científica entre els adolescents que cursen 3r i 4t d’ESO. En aquesta edició s’ha treballat entorn de la novel·la L’efecte Frankenstein, d’Elia Barceló (Grup Edebé, 2023). Els participants han hagut d’escriure un relat entorn d’aquesta obra escollint entre dues modalitats. En la primera (modalitat A), es proposava d’escriure un final alternatiu a la novel·la o una continuació i, en la segona (modalitat B), es proposava redactar una pàgina del diari de laboratori de Viktor Frankenstein, escrivint els procediments experimentals i resultats obtinguts tenint en compte que una altra persona ho hauria de poder llegir i reproduir.  

En total, en aquesta edició s’han presentat 94 relats d’estudiants, 39 de 3r d’ESO i 55 de 4t, de 17 centres de secundària d’arreu de Catalunya. La primera sessió de l’acte, que s’ha desenvolupat, de 9 a 10.30 h, s’ha dedicat als estudiants de 3r d’ESO, i la segona, d’11.15 a 12.45 h, ha estat per als de 4t d’ESO.

Els premiats en les diferents categories i modalitats

El jurat, format per especialistes del món de la ciència, la tecnologia i la literatura, ha atorgat el primer premi en la categoria 1, de 3r d’ESO, i en la modalitat A, de relat de final alternatiu, a Gal·la Martínez Vinyeta, del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic, seguida, en segon lloc, de Naïs Jiménez López, de l’IE Mestre Andreu de Sant Joan de les Abadesses i, en tercer lloc, de Marc Serra Baraldés, de l’Escola Vedruna Escorial de Vic. En la modalitat B, d’escriure una pàgina del diari de laboratori de Viktor Frankenstein, el primer premi ha estat per a Jan Rebés Simon, de la Vedruna Escorial de Vic; el segon, per a Iona Bertrana Rosanas, del Sant Miquel dels Sants de Vic, i el tercer, per a Laia García Villalobos, també de la Vedruna Escorial de Vic.  

Pel que fa a la categoria 2, de 4t d’ESO, els premiats de la modalitat A han estat Cristina Vaquero Villamizar, de l’INS Domènec Perramon d’Arenys de Munt; Jiayi Zheng, de la Vedruna Escorial de Vic, i Cèlia Antequera Mussoll, també de l’INS Domènec Perramon. En la modalitat B, el primer premi ha estat per a Gil Riu Noguera, de l’Escola Rocaprevera de Torelló; el segon, Duna Valls Molina, de la Vedruna Escorial de Vic, i el tercer, Dúnia Llucià Sot, de l’Institut Carles Rahola i Llorens de Girona. 

Han pres part en el certamen Llegim Ciència estudiants del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic, l’Escola Vedruna de Ripoll, l’Escola Vedruna Escorial de Vic, l’IE Mestre Andreu de Sant Joan de les Abadesses, l’IES Joan Coromines de Benicarló, l’Institut Manuel Carrasco i Formiguera de Barcelona, la Creanova School de Sant Cugat del Vallès, l’Institut Caldes de Malavella de Caldes de Malavella, l’Institut Voltreganès de les Masies de Voltregà, l’Escola Rocaprevera de Torelló, l’Institut Carles Rahola i Llorens de Girona, l’Escola Vedruna Gràcia de Barcelona, l’Institut del Ter de Manlleu, l’INS El Cairat d’Esparreguera, l’Institut Domènec Perramon d’Arenys de Munt  l’Institut Pla de l’Estany de Banyoles i l’Institut Escola 3 d’Abril de Móra la Nova.
 
La intervenció d’Elia Barceló

L’autora del llibre, Elia Barceló, ha estat present en l’acte de lliurament dels premis. Julita Oliveras, responsable del Premi Llegim Ciència PLC-UVic i professora a la UVic-UCC, ha presentat l’escriptora, que ha parlat sobre el paper de Mary Shelley en el que acabaria esdevenint la literatura de ciència ficció. També ha destacat la importància de la literatura com a eina per explorar la realitat, definint-la com “el camp de proves per poder explorar coses que d’una altra manera no es podrien provar, un portal dimensional fet per crear inquietud i respondre preguntes”. Barceló també ha parlat de la importància de la lectura i de llegir molts autors per tal de poder crear obres que inspirin. “La literatura és una escala llarguíssima on cada esglaó és un autor on ens recolzem per anar pujant; espero que la meva literatura sigui perquè la vostra generació continuï pujant”, ha dit als assistents durant la ponència. 

En la primera sessió també hi han estat presents el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños; la presidenta de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), Marina Geli, i Pilar Godayol, catedràtica de la UVic-UCC i autora del llibre On són les dones (Eumo Editorial, 2024). A la segona sessió també hi han participat la vicerectora de Recerca i Transferència del Coneixement, Eva Espasa, i la degana de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE), Malu Calle. 

El Premi Llegim Ciència s’engloba dins del Programa Ciència i Societat de la UVic-UCC, juntament amb les Tertúlies de Literatura Científica. Les TLC i el Premi Llegim Ciència (PLC), organitzats des de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE) de la UVic-UCC, tenen l'objectiu d'acostar la ciència a la societat i fomentar vocacions científiques. Aquest projecte té el suport de la Societat Catalana de Biologia i de l’Institut d’Estudis Catalans. Aquesta edició ha tingut la col·laboració de la Fundació Espavila de Granollers, Depurtech de Tona, Isern de Vic, l’Editorial Edebé i la Societat Catalana de Biologia (SCB).

Share in social networks:

Notícies

'Quan les cançons de casa no sonen a l’escola'

Eumo publica 'Quan les cançons de casa no sonen a l’escola'

Eumo Editorial acaba de publicar Quan les cançons de casa no sonen a l’escola, un assaig de Marta Comas Sàbat i Alfons Espinosa Miró que aborda la necessitat d'una educació antiracista i inclusiva a les aules. A través d’entrevistes amb docents, alumnes i altres...

Imatge gràfica de la UVic Fest, Jornada de Portes Obertes de la UVic

Aquest dissabte, la UVic torna a obrir les portes amb la UVic Fest

Aquest dissabte, 5 d’abril, arriba la UVic Fest, la Jornada de Portes Obertes de la UVic, convertida en un autèntic festival. Al llarg del dia, futurs estudiants i les seves famílies podran descobrir de primera mà l’oferta formativa, els serveis i les instal·lacions de...

Fase Local a la UVic

La UVic-UCC acull la fase final de Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, centrada en el culte al cos

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) acollirà del 2 al 4 d’abril la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2025 impulsada per la Xarxa Vives d’Universitats. Durant tres dies, un centenar d’alumnes de 4t d’ESO...

Conferències al Paranimf

“El perill de les noves drogues” inaugurarà el segon cicle de Conferències al Paranimf de la UVic-UCC

Després d’un primer cicle dedicat a dones escriptores, aquest mes d’abril la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) reprendrà el programa de Conferències al Paranimf, una proposta de divulgació que convida a la reflexió i que s’adreça a tota la ciutadania...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte