Vés al contingut

Acord de col·laboració entre el grau en Nutrició de la UVic-UCC i Metges Sense Fronteres pel projecte ”Mother / Family MUAC approach – Pilot in RDC”

Projecte del grau en Nutrició i MSF

Acord de col·laboració entre el grau en Nutrició de la UVic-UCC i Metges Sense Fronteres pel projecte ”Mother / Family MUAC approach – Pilot in RDC”

El curs 2019-20, la Universitat de Vic-Universistat Central de Catalunya (UVic-UCC) va establir un acord marc de col·laboració amb la Organizació Metges Sense Fronteres (MSF) España. Aquesta col·laboració té com a finalitat desenvolupar conjuntament un projecte acadèmic en el que es dissenyarà un protocol d’actuació per a la detecció de la desnutrició infantil per poder apoderar a les mares com a agents de salut per realitzar el cribratge i identificar des del propi nucli familiar la desnutrició aguda de les nenes i nens de la República Democràtica del Congo (DRC). Aquest protocol es va anomenar ”Mother / Family MUAC approach – Pilot in RDC”.

La proposta de col·laboració va sorgir en una participació de la professora Cristina Vaqué Crusellas, docent en el grau de Nutrició Humana i Dietètica de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC i investigadora del grup de recerca M3O, en el II Congrés d’Alimentació, Nutrició i Dietètica promogut per l’Acadèmia espanyola de nutrició i dietètica, celebrat a Madrid l’octubre de 2018.

Alhora, l’experiència i llarga trajectòria de la professora Carme Roure Pujol en la cooperació internacional, docent del Grau d’Infermeria i també en el Grau de Nutrició de la UVic-UCC, va possibilitar la concreció de la proposta de col·laboració, la tutorització amb l’estudiant i el seguiment del projecte amb MSF.

La il·lusió de les docents van culminar en generar una oportunitat significativa d’aprenentatge a l’estudiant Marta Sampera Reig del grau de nutrició humana i dietètica, que va participar activament en el desenvolupament del protocol de desnutrició.

El protocol que es va pilotar a South-Kivu, a la República Democràtica del Congo (DRC) amb l’objectiu de:

1. Avaluar la viabilitat de l’estratègia Family MUAC en entorns MSF.

2. Augment de la detecció precoç de desnutrició aguda en nens menors de cinc anys.

3. Capacitar famílies en la detecció de desnutrició aguda per augmentar la cobertura.

L’estratègia es va poder implementar segons estava previst ja que va tenir una bona rebuda entre el personal sanitari i d’assistència sanitària, així com la comunitat.

Es van fer 80 entrenaments a tots dos llocs amb 1.990 participants (ambdós sexes) i 1.798 MUAC distribuïts. La cobertura de les llars amb MUAC va ser del 86,8%. El 95% dels participants considera que l’estratègia és útil per a la comunitat. El 76,2% considera que l’ús de MUAC és bastant fàcil i el 90,91% de les llars havien conservat bé els MUAC.

Aquest pilot va mostrar la possibilitat d’implementar l’estratègia en entorns de MSF, identificant la sensibilització i la formació com a aspectes clau per a la seva replicació amb èxit. També va permetre a diverses famílies controlar l’estat nutricional dels seus fills, cosa que permetia la detecció i derivació oportuna a nivell comunitari i que podria influir en les taxes de mortalitat.

Finalment, a l’edició d’aquest any del Metges Sense Fronteres Paediatric Days 2021, celebrada aquest mes d’abril, MSF España va presentar els resultats d’aquest treball esdevenint un dels 10 TOP pòsters de l’esdeveniment gràcies a la valoració rebuda durant el procés de revisió del treball.

Share in social networks:

Notícies

Intervenció de la recent doctora Núria Riera Molist en l'activitat Taller de tesis doctorals

Doctorat en Equilibri, una nova activitat per promoure el benestar emocional dels doctorands

Fruit d’una nova col·laboració conjunta entre l’Escola de Doctorat i el Servei de Suport a l’Estudiant de la UVic-UCC, neix l’activitat Doctorat en equilibri. Es tracta d’un espai de trobada grupal, de caràcter mensual, dirigit a doctorands i doctorandes de la Universitat i estructurat en...

Empar Moliner i Txell Vilamala

Empar Moliner: “L’acte de llegir és d’una complexitat absoluta i s’ha de practicar”

Amb el Paranimf ple a vessar, Empar Moliner va inaugurar ahir el cicle de conferències “Dones i literatura”, organitzat per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) amb l’objectiu d’apropar al públic la trajectòria literària de tres autores contemporànies. Acompanyada de la...

benvinguda nous alumnes aula gent gran osona

Les aules d’extensió universitària de la gent gran d’Osona i de Centelles inauguren el curs 2024-2025

Coincidint amb l’inici del curs acadèmic, les dues aules d’extensió universitària de la gent gran de la UVic, la d’Osona i la de Centelles, han reprès la seva activitat. Ambdues aules han dut a terme els actes d’obertura del curs i començaran la seva programació...

Tortugues nascudes aquest estiu a la platja de la Savinosa (Tarragona)

La nidificació de la tortuga babaua a costes d’Espanya, França i Itàlia amplia la coordinació del CT BETA amb institucions estrangeres

Ja fa uns deu anys que la tortuga babaua (Caretta caretta) busca niar a platges més fredes que les de Grècia, Turquia, Xipre i Israel, on habitualment feia la seva posta. Aquesta colonització es deu a l’augment de la temperatura de l’aigua pel...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte