Vés al contingut

Comunicació Oral i Escrita en Espanyol

Titulació

Periodisme

Assignatura

Comunicació Oral i Escrita en Espanyol

Tipologia

Obligatoris (OB)

Curs

1

Crèdits

3,0

Semestre

1r

GrupLlengua d'imparticióProfessorat
G11, presencial, matíespanyolMaria Teresa Julio Giménez

Objectius de desenvolupament sostenible (ODS)

ODS logo
  • 5. Igualtat de gènere

Objectius

La llengua serà la vostra eina de treball en el futur, i l'objectiu fonamental d'aquesta assignatura és que milloreu les vostres habilitats comunicatives en castellà. Per això, ens acostem als seus continguts amb la finalitat de millorar l'expressió, tant oral com escrita, i evitar errors en l'ús diari.

Els objectius que hem d’assolir són els següents:

  1. Expressar-se correctament de forma oral i escrita en llengua espanyola.
  2. Dominar la llengua espanyola a un nivell avançat.
  3. Aprofundir en els aspectes més controvertits i conflictius de la llengua.

Resultats d'aprenentatge

  • Discutir situacions i casos de l'àmbit d'estudi a partir de la interpretació del marc històric, polític, cultural i socioeconòmic, i de la seva evolució al llarg del temps.
  • Demostrar motivació, creativitat i capacitat d'iniciativa en el desenvolupament de projectes acadèmics i professionals, i també el compromís amb la qualitat, el rigor i l'ètica.
  • Gestionar el procés formatiu propi per adquirir una formació integral que permeti desenvolupar-se personalment i professionalment en un context de respecte a la diversitat lingüística, social, cultural i de gènere.
  • Dominar els llenguatges escrit, oral, audiovisual, gràfic, hipertextual i multimèdia, per presentar informació en una forma periodística efectiva, tant en català i espanyol com en anglès, i amb adaptació al medi i audiència.

Continguts

  1. El/allò femení existeix! Parlem de quantitats?
  2. Personalitzem: l'enigma pronominal
  3. Conjuguem a cegues?
  4. Determinants i conjuncions, els parents pobres
  5. Fent mans i mànigues o com esquivar el mal ús d'adjectius i adverbis
  6. Preposicions? Uf! Un camp minat

Avaluació

Hi ha una avaluació contínua que comporta la presentació d’exercicis de redacció i qüestionaris relacionats amb els continguts de l'assignatura.

També una avaluació puntual, que consisteix a fer dos exàmens parcials al llarg del curs, aproximadament cap a mitjans de semestre (primer parcial) i al final del semestre (segon parcial).

Els percentatges que s'apliquen per a l'obtenció de la nota final de l'assignatura de Comunicació Oral i Escrita en Castellà són els següents:

  • Redaccions i qüestionaris: 40 % de la nota final. Per poder aprovar l'assignatura és obligatori presentar com a mínim el 80 % de les activitats.
  • Dos exàmens parcials: 40 % de la nota final. Només es fa la mitjana de l'assignatura si la nota mitjana dels dos exàmens és un 5,0 o una nota superior.
  • Observació de la participació: 10 % de la nota final.
  • Seguimiento de la feina feta: 10 % de la nota final.

Les activitats obligatòries, que s'han de lliurar al llarg del curs, és a dir, les que corresponen a l'avaluació contínua, no son recuperables. En el període d'avaluació complementari (determinat per la prefectura d'estudis), conegut com a "Proves finals", només es poden fer els exàmens que estiguin suspesos o aquells a què l'estudiant no s'hagi presentat. A la recuperació només s’hi poden presentar els alumnes que hagin suspès els exàmens parcials anteriors.

Metodologia

S'imparteixen classes magistrals, es fan exercicis complementaris i pràctiques en grup, exposicions orals, discussió de lectures, proves avaluatives, etc. Així mateix, es poden dur a terme tutories, sol·licitades prèviament per l’alumnat, i es fa un seguiment personalitzat de l’estudiantat.

Bibliografia

Bàsica

  • Bosque, I. & Monte, V. de (1999). Gramática descriptiva de la lengua española. Espasa.
  • Gómez Torrego, L. (2007). Gramática didáctica del español. SM Real Academia Española.
  • Gómez Torrego, L. (2011). Hablar y escribir correctamente. Arco Libros.
  • Real Academia Española (2009). Nueva gramática de la lengua española: (También consultable en línea: https://www.rae.es/gram%C3%A1tica/). Espasa.
  • Real Academia Española (2024). Diccionario Panhispánico de dudas: También consultable en línea:https://www.rae.es/dpd/. Espasa.

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte