Vés al contingut

Alimentació i Medi Ambient

Titulació

Nutrició Humana i Dietètica

Assignatura

Alimentació i Medi Ambient

Tipologia

Optativa (OP)

Crèdits

3,0

Semestre

2n

GrupLlengua d'imparticióProfessorat
G11, presencial, matí i tardaanglèsFeliu López Gelats
G19, semipresencial, matí i tardaanglèsFeliu López Gelats

Objectius de desenvolupament sostenible (ODS)

ODS logo
  • 12. Consum i producció responsables
  • 13. Acció climàtica

Objectius

L'assignatura de Alimentació i Medi Ambient forma part de la matèria d'Estratègies d'Intervenció en Alimentació i Salut, inclosa dins del mòdul d'Optativitat corresponent a la formació optativa del grau en Nutrició Humana i Dietètica.

Els objectius generals d'aquesta assignatura són:

  • Conèixer els diferents sistemes agroalimentaris.
  • Aprendre a interpretar el lligam entre la sostenibilitat del sistema agroalimentari i la salut de les persones.
  • Relacionar la sostenibilitat amb les recomanacions alimentàries.
  • Conèixer i saber interpretar l'impacte mediambiental, social i econòmic de les dietes.
  • Desenvolupar i adquirir eines i competències que permetin planificar consells i recomanacions alimentàries més sostenibles.

Resultats d'aprenentatge

  • RA1. Avalua pràctiques professionals en contextos emergents i globals i proposa línies d'intervenció ajustades a les diferents realitats.
  • RA2. Dissenya intervencions que atenen necessitats del àmbit de manera multidisciplinar.

Competències

Específiques

  • Intervenir en el disseny, planificació, anàlisi i avaluació de programes d'educació dieteticonutricional i participar en activitats de promoció, prevenció i protecció de la salut en l'àmbit comunitari.

Transversals

  • Interactuar en contextos globals i internacionals per identificar necessitats i noves realitats que permetin transferir el coneixement cap a àmbits de desenvolupament professional actuals o emergents, amb capacitat d'adaptació i d'autodirecció en els processos professionals i de recerca.

Continguts

  1. Sostenibilitat i Alimentació
    1. Sostenibilitat
    2. Alimentació i Sistemes Alimentaris
    3. Sostenibilitat de l'Alimentació: 'Punts calents'
  2. Sistemes Agroalimentaris
    1. Evolució del Sistemes Agroalimentaris
    2. La Producció Industrial i la Revolució Verda
    3. La Producció Ecològica
    4. De l'Agroecologia a la Sobirania Alimentària
  3. El Trilema Dieta, Salut i Sostenibilitat
    1. Dietes Sostenibles
    2. Impacte de la Dieta en la Salut i el Medi Ambient
    3. Alguns àmbits rellevants
  4. Eines i Iniciatives per a una Nutrició més Sostenible
    1. Eines
    2. Iniciatives
    3. El paper del/a Dietista-Nutricionista 

Avaluació

Segons la Normativa de la UVic, aprovada per Consell de Direcció de la Universitat, només hi haurà una convocatòria oficial que contemplarà dos períodes diferents d'avaluació:

  • Període ordinari, que tindrà lloc durant el període lectiu.
  • Període d'avaluació complementària.

Període ordinari

Avaluació continuada de les activitats dutes a terme per l'estudiant a través de:

  • Treball final (40% de la nota final de l'assignatura / recuperable)
  • Resolució d'exercicis, casos i de sessions pràctiques obligatòries (en la modalitat semipresencial a la sessió presencial es portarà a terme activitats de caràcter avaluatiu) (60% de la nota final de l'assignatura / no recuperable)

La nota final de l'assignatura serà el resultat de la ponderació de les notes obtingudes en cadascuna de les parts. L'assignatura s'aprova amb una nota mínima mitjana de 5.

Període d'avaluació complementària

L'estudiant que no superi algunes de les activitats considerades recuperables podrà recuperar-les durant aquest període, sempre que el total de parts no superades de l'assignatura no suposi el 50% de la nota final.

Important

El plagi o la còpia de treball aliè són penalitzats a totes les universitats i, segons la Normativa de drets i deures dels i de les estudiants de la Universitat de Vic, constitueixen faltes greus. És per això que en el transcurs d'aquesta assignatura qualsevol indici de plagi o apropiació indeguda de textos o idees d'altres persones (siguin autors/es, Internet o companys/es de classe) es traduirà de manera automàtica en un suspens.

Per facilitar la citació apropiada de textos i materials, cal consultar les orientacions i pautes de citació acadèmica disponibles a la pàgina web de la Biblioteca de la UVic.

Metodologia

L'assignatura s'estructura al voltant de:

  • Sessions teòriques a l'aula
  • Seminaris de resolució d'exercicis
  • Sessions pràctiques 

Bibliografia

Bàsica

  • Ackerman-Leist, Philip (2013). Rebuilding the Foodshed: How to create local, sustainable and secure food systems. Chelsea Green Publishing.
  • Benjamin, Darryl., Virkler, L (2016). Farm to Table: The essential guide to sustainable Food Systems for Students, Professionals and Consumers. Chelsea Green Publishing.
  • Nestle, M (2012). Food Politics: How the food industry influences nutrition and Health (10 ed.). University of California Press.

Complementària

El professorat facilitarà les referències de la bibliografia complementària i de lectura obligatòria al llarg del desenvolupament de l'assignatura i a través del Campus Virtual.

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte